Запознайте се с Брук - силна и вдъхновяваща жена от Сан Франциско, която поема здравето си в свои ръце и преобръща живота си със съзнателния си избор и положителни навици. Досега Брук е свалила над 45 килограма.

Множество фактори са допринесли за внушителния успех на Брук - тя прави тренировки у дома, пилатес, практикува туризъм и приготвя сама храната си. Но това, което най-силно искала да сподели за пътуването си - при което достигнала от размер 22 до размер 12 - е, че промяната на поведението чрез здравословни навици и истинска храна са от първостепенно значение за устойчивото намаляване на теглото.

Пътешествие за цял живот: От наднормено тегло към добра форма

Пътуването й започва в ранна възраст. След като губи баба си, когато е едва на 5 години, се обръща към храната като източник на комфорт. "Един от най-ранните ми спомени е как ям, криейки се под масата на погребението на баба ми", разказва Брук. "Не си спомням в живота ми да е имало момент, в който да не отслабвам, напълнявам или отчаяно да се опитвам да поддържам теглото си".

Доживотната битка започнала. Тя се обърнала към храната, а след това към диетите. "Пробвах всяка диета, вероятно и по два пъти, всеки път с различен успех", обяснява Брук. Всеки път, в който приключи с диетата, тя качвала дори повече килограми отпреди.

Достигането на дъното

Тя започнала да опитва по-крайни методи като гладуване, пречистване със сокове - и положението се влошило, тъй като трябвало да се бори с булимията и пристрастяването към храната. "Тези периоди на контрол бяха неизбежно последвани от период на липса на контрол. Бях в капана на кръговрата между ограничаването и преяждането".

Тогава тя достигнала повратната точка и осъзнала, че е необходимо да направи фундаментална промяна. При тегло от 130 килограма, Брук заявила: "Разбрах, че бавно се самоубивах... най-накрая отстъпих назад и осъзнах колко налудничаво е поведението ми". Тогава тя се обърнала към други хора за помощ и разбрала, че не е единствената, която води тази борба.

"Заедно с теглото си носех и огромен срам", разказва Брук. "Беше освобождаващо да се отпусна и да разбера, че не съм сама".

Тя не е сама. Чрез пробуждането и "обелването на слоеветe на срама", както тя се изразява, Брук открила процъфтяващата общност на отслабващите в Инстаграм.

Социалните мрежи като система за подкрепа са били ключовата стъпка в пътуването на Брук и тя се включила в една общност, която променила живота й. След като свалила значително количество килограми, Брук споделя за общността: "Това да бъдем уязвими към недостатъците си, да споделяме целите си и да се поздравяваме една друга, ни прави много по-силни!".

Началото на пътешествието към добрата форма

Брук тежала близо 130 килограма преди четири години. Тя имала инвалидизиращ плантарен фасциит и едва ходела няколко пресечки. Първата й цел? Да си вземе педометър и да ходи по 10 000 крачки на ден. "Това е добър начин човек да започне да се движи", споделя тя.

Позитивната крачка (10 000 всъщност) лавинообразно отворила възможност за по-добър избор. "Това беше по-скоро начин да стана активна, а не просто да гор калории". И последователността е от ключово значение. Тя са ангажирала с тази цел всеки ден в продължение на четири години и за този период средният брой крачки, които прави на ден, е 11 000!

Когато Брук искала да напредне още повече, тя се захванала с туризъм. "Започнах да забелязвам умствените ползи от упражненията и се влюбих", споделя тя.

Новата й любов към движенията отишла на по-високо ниво с програмата на "Bikini Body Guide", която само засилила цялостната й любов към фитнеса и здравословния начин на живот. Днес Брук съчетава туризма, "Bikini Body Guide" и пилатеса.

Промени в начина на живот

През последните четири години Брук направила огромни промени в поведението си. Тя знае от проучванията си, че постоянните промени в начина на живот - не диетите - са това, което работи за устойчивото намаляване на теглото и оттогава е научила, че екстремните физически натоварвания и глада не работят.

Подходът на Брук към храната се е обърнал на 180 градуса. Златната й формула? Съзнателно хранене, подготовка на ястията и зеленчуци на всяко хранене.

"Когато бях с наднормено тегло, приоритетът ми бе да променя хранителните си навици и вярванията си за храната", обяснява тя. "За толкова дълго виждах храната като морален проблем, храните бяха "добри" или "лоши" и ако ги ядях, бях "добра" или "лоша". Но това не е нормално. Храната е храна и може да се използва за източник на енергия или за удоволствие, но не определя характера ми".

Тази честност й помогнала да се фокусира върху по-голямата картина и да определи кои храни предизвикват преяждане - това довежда до съзнателно хранене. Тя отрязала храните, които будят апетита й, не защото са я карали да пълнее или защото искала да отслабне, но защото искала да се чувства добре. И това представлява голямата картина: да се чувстваш добре и да живееш най-добрия живот.

Брук споделя и ценен съвет: не се опитвайте да готвите сложни рецепти и да спазвате ограничаваща диета - може да се сринете (както се е случвало при нея) и в крайна сметка да отидете в ресторант за бързо хранене, защото сте разочаровани и гладни. Вместо това се обърнете към приготвянето на простички храни.

"Приготвянето на храна у дома е един от най-ефективните начини за управление на теглото, но трябва да бъде лесно и приятно, иначе не би се превърнало в навик".

Тя също така обича да яде зеленчуци на всяко хранене, защото са универсални и могат да се прилагат към всяка диета.

Поглед напред

Брук разказва, че е много по-лесно да се създаде нов позитивен навик, отколкото да се изкорени стария. Един положителен избор (като добавянето на зеленчуци) може да има лавинообразен ефект, водещ до по-здрави, по-добри възможности за избор и в други области. Това помага да живеете здравословно и да посрещате новите си цели.

Какви са тези цели? Как изглежда една цел за човек, който вече е свалил толкова много килограми? "Повече любов и приемане на тялото ми". Пътешествието на Брук никога няма да приключи и тя предизвиква себе си да бъде малко по-добра всеки един ден.

Съветът на Брук за някой, който тепърва започва да отслабва:

"Просто започнете. И не спирайте. Всичко останало са просто детайли. Това е едно пътешествие за цял живот и да, пътят не е прав, но си заслужава. Бъдете брутално честни със себе си и ако можете - с друг човек. Запитайте се за оправданията, които ви задържат и никога, никога не се отказвайте".