Зрителите приемат Дисни като олицетворение на всичко невинно и красиво в света на децата, а и на възрастните. Кой не обича герои като Снежанка или джина от Аладин, с които сме израснали? През последните години обаче студиото, основано от Уолт Дисни, стана и олицетворение на комерсиалното с филмите от вселената на Марвел и „Междузвездни войни“. А там, където има баснословни печалби, често има и разногласия. Скандални уволнения, взаимни обвинения, професионални разочарования – в историята на Дисни има от всичко. Кои са актьорите, които през годините изразиха недоволство от легендарното студио, разберете с галерията:

Дейв Батиста

Бившият кечист и актьор от „Пазители на галактиката“ Дейв Батиста се противопостави на решението на Уолт Дисни Студио относно режисьора на франчайза Джеймс Гън още през 2018 г. След като се появиха поредица от противоречиви туитове на Гън, режисьорът беше уволнен от продукцията на „Пазители на галактиката 3”. Батиста се обяви в защита на Гън, като изрази намерение да напусне проекта, ако сценарият на Гън остане неизползван. Той също така написа няколко постав Туитър, твърдейки, че Дисни са провели „клеветническа кампания“ срещу човек, на когото много се възхищава. Въпреки че Гън беше върнат на позицията си за третия филм, бъдещото участие на Батиста във филмите от вселената на Марвел остава под въпрос. Дисни вероятно не са очаровани от факта, че бяха наричани „отвратителни“ работодатели.

Бела Торн

Името на актрисата Бела Торн често е забърквано в спекулации относно неразбирателство с бившата ѝ колежка Зендая, които се оказват измислица. Двете стават известни в началото на 2010 г. с ролите в хитовото шоу „Разклати го“ на телевизионния канал на Дисни. Те не само изграждат успешна кариера с участието си в сериала, но и създават специално приятелство, което продължава и след края на шоуто. Бела възхвалява постиженията на Зендая, но отношението към предишния ѝ работодател, телевизията Дисни Ченъл, не е толкова положително. Тя изрази, че я усещала, че не може да бъде себе си и че тя и Зендая са се чувствали „настройвани“ една срещу друга. След като се е снимала по бикини на 14 години, Торн твърди, че от Дисни са заплашили както работата ѝ в „Разклати го“ , така и бъдещата ѝ кариера. След края на шоуто, Бела открито говори за свободата, която изпитва, когато напуска Дисни. Тя дори се превърна в успешен музикант, автор и режисьор на филми за възрастни: доста далеч от нейните първи изяви в Дисни Ченъл.

Стив Уитмайр

Кукловодът Стив Уитмайр вдъхна живот на Жабока Кърмит след трагичната смърт на Джим Хенсън. В продължение на почти 30 години Уитмайр изживяваше мечтата си като мъпет, докато Дисни не го замени с актьора Мат Фогел през 2017 г. Според Уитмайр прекратяването на договора му е било неочаквано и се е случило заради „незначителни“ проблеми, които са били „лесно разрешими“. От Дисни обаче съобщиха, че с Уитмайр било изключително трудно да се работи, както и че той е бил враждебно настроен към обратната връзка и отказвал да сътрудничи на екипа на шоуто. Синът на бившият Кърмит, Джим Хенсън, Браян, също подкрепи решението на Дисни. Въпреки всичко Стив Уитмайр изрази надежда да постигне разбирателство с шефовете си и да се върне в семейството на мъпетите, което в крайна сметка не се случи.


Хилари Дъф

Хилари Дъф спечели сърцата на много фенове като Лизи Макгуайър в едноименния хитов сериал на Дисни Ченъл от 2000-те години. „Лизи Макгуайър “ е един от най-успешните проекти на Дисни телевизията по това време, който дава тласък на кариерата на Дъф. През 2004 г. излиза и пълнометражният филм „Лизи Макгуайър: Поп звезда“. Разгорещените преговори между адвокатите на Дъф и нейната майка и мениджър относно заплащането на актрисата в крайна сметка осуетиха плановете за продължение на филма. Представителите на Дъф твърдят, че от Дисни са се опитали да я принудят да сключи сделка с обидно ниско заплащане. Наскоро Дъф и Дисни се събраха отново за потенциално рестартиране на „Лизи Макгуайър“, но Дисни не пожелаха да се съобразят с визията на актрисата за по-зряла гледна точка. Вместо това видяхме Хилари в главната роля в спинофът на Хулу „Как се запознах с баща ви“.

Джина Карано

Феновете на „Междузвездни войни“ бяха много въодушевени, когато ММА звездата, която се преквалифицира в актриса, Джина Карано, се присъедини към актьорския състав на сериала „Мандалорецът“ на Дисни+. Тя влезе в ролята на наемника, роден в Алдераан, Кара Дюн, внасяйки силно и възхитително женско присъствие в шоуто. Ангажиментът на Карано като член на актьорския състав приключи бързо, след като поредица от противоречиви публикации в социалните медии я показаха в негативна светлина. Тя публикува противоречиви туитове, в които се подиграва на носенето на маска на фона на пандемията от коронавирус, както и предполага, че по време на президентските избори през 2020 г. е имало измама. Хаштагът „Fire Gina Carano“ („Уволнете Джина Карано“) се издигна като Галактическата империя срещу актрисата и през 2021 г. компанията „Lucasfilm“ обяви, че тя няма да участва в бъдещи техни проекти. Актрисата заяви, че се е почувствала несправедливо набелязана поради различните си политически възгледи и вярва, че никой не трябва да живее в страх.

Кърк Дъглас

Кърк Дъглас работи с Дисни в „20 000 левги под водата“, като интересното е, че той почти съди Уолт Дисни. По време на посещение в имението на Дисни Дъглас и двамата му синове се возят на модел на влака на Уолт и несъзнателно са заснети от камери. Когато кадрите се появяват в телевизионно шоу на Дисни, Дъглас го смята за нахлуване в личния му живот. След като кадрите със синовете му отново се появяват на екран, актьорът решава да заведе съдебни дела срещу самия Уолт. Делото така и не стига до процес, тъй като ищецът променя мнението си относно вероятността от положителен изход. „Не можеш да съдиш Бог“, както се изразил Дъглас.


Адриана Каселоти

Родената през 1916 г. актриса Адриана Казелоти е безсмъртният глас на Снежанка. През 1937 г. студиото „Уолт Дисни“ издава първия си пълнометражен анимационен филм, „Снежанка и седемте джуджета“, пионер в новата форма на семейно забавление. Все още се носят слухове, че самият Уолт Дисни има договор за собственост върху гласа на Каселоти, като полага много усилия той да не бъде чут никъде другаде. Мнозина твърдят, че тя е била пазена настрана от интервюта и дори попаднала в черния списък на Холивуд. Името на Адриана не се споменава в надписите и за ролята са ѝ заплатени само 970 долара, които се равняват на 18 000 долара днес. Според създателите на „Снижанка“, ако актьорите, които озвучават героите, не бъдат оповестени и известни на публиката, това щяло да направи образите по-реалистични за аудиторията. Нещо повече – на Адриана не било позволено да говори за ролята си в анимацията. След предполагаем неуспешен опит за съдебен процес срещу Дисни, Каселоти в крайна сметка говори с нежност и признателност за възможността си да изиграе принцесата.


Джони Деп

Изглежда процесът „Деп срещу Хърд“ засегна кариерите и на Амбър, и на Джони, като най-драматична в цялата история се оказа раздялата на Дисни и Джак Спароу. Деп твърди, че дори преди да заведе дело за клевета срещу Хърд, Дисни са били готови да скъсат професионалните си връзки с него. Всъщност продуцентът Джери Брукхаймър беше този, който заяви, че актьорът няма да повтори ролята си, въпреки че Деп отбеляза, че компанията е продължила да използва неговия образ в своите тематични паркове и стоки. Въпреки желанието за подходящо изпращане на капитан Джак Спароу в последен филм „Карибски пирати“, Джони потвърди, че няма да се върне в Дисни за дори ако му предложат „триста милиона долара“ и „един милион алпаки“.
Категоричността, с която Дисни се отказаха от актьора след дългогодишното и доходоносно сътрудничество накара много фенове да се обърнат срещу студиото, особено след като Деп спечели делото за клевета срещу бившата си съпруга.

Скарлет Йохансон

С ролята на Черната вдовица Скарлет Йохансон стана една от най-добре платените актриси в света. Когато нейната героиня получи самостоятелен филм през 2021 г., Ковид 19 възпрепятства появата на филма в киносалоните. По това време Дисни започна да развива своята стрийминг платформа, а излъчването на „Черната вдовица“ по кината беше съчетано с излизането на филма в Дисни+. Йохансон незабавно се обяви против тази практика с мотива, че това е нарушение на договора, което ще засегне продажбата на билети и комисионната от боксофиса, на която тя има право. Представители на Дисни заявиха, че няма нарушение и нарекоха действието „безчувствено пренебрежение“ към глобалната криза, предизвикана от пандемията. И двете страни наскоро постигнаха споразумение, но конфликтът може да означава нов етап на враждите между студиата и актьорите.

Робин Уилямс

Работейки с Дисни, Робин Уилямс създаде един от най-запомнящите се анимационни герои на всички времена – Джинът от „Аладин“. Изненадващо е обаче да научим, че нещата между Дисни и Уилямс не са били толкова симпатични зад кулисите. Уилямс разкри, че се е съгласил да озвучи Джина с уговорката, че гласът му няма да бъде използван за последващ продуктов маркетинг или, общо взето, „за да се продаде нещо“. Когато комикът вижда реклами, които според него нарушават на това споразумение, той заплашва никога повече да не работи с компанията. Въпреки че никога не признава за нарушението, Дисни се извинява, като изпраща на Уилямс истинска творба на Пикасо. Покойният актьор в крайна сметка повтори ролята си в третата част на „Аладин“: знак, че може би тази вражда е останала зад гърба му.