Докато много от нас се жалват, защото нямат това или онова, защото нямат същите възможности като еди-кого си и т.н., има хора, които постигат най-смелите си мечти благодарение на упорството и волята си.

Днес ще ви разкажем историите на 10 души с физически увреждания, които не само не са се предали, но и са доказали, че няма невъзможни неща.

1. Ейми Пърди

Сноубордистката Ейми Пърди се разболява от бактериален менингит, когато е на 19 години, вследствие на това двата ѝ крака трябвало да бъдат ампутирани. Заради болестта тя губи бъбреците и далака си. 2 години по-късно ѝ е направена трансплантация на бъбрек от баща ѝ. 3 месеца след това Ейми вече е на пистата и се пързаля благодарение на две протези. През 2014 г. печели бронзов медал на Параолимпийските игри, а през 2018 г. завоюва сребърен медал.

2. Арън Фотерингам

Арън Фотерингам е в инвалидна количка, откакто е на 8 години. Тогава момчето наблюдава как брат му прави трикове със своето колело BMX и се запалва да пробва. Арън започва да тренира със специална инвалидна количка и на 14 години става първият човек в света, който успява да направи задно салто с инвалидна количка, на 18 години дори успява да направи двойно задно салто!

3. Евелин Глени

Евелин Глени е виртуозна перкусионистка, която оглушава на 12-годишна възраст. Тя твърди, че се е научила да чува чрез други части на тялото си – нещо, в което веднага ще повярвате, ако я чуете как свири. През 2007 г. е удостоена с Ордена на Британската империя за приноса ѝ в музиката.  

4. Зак Рул

Зак Рул е роден без бедрени кости, а останалите му кости са много чупливи, така че лекарите трябвало да ампутират двата му крака. Днес Зак е треньор по кросфит, лесно може да вдигне 190 кг от лежанка или да се набере на лоста, както е в инвалидната количка.

5. Марла Рънян

Въпреки че Марла е сляпа, тя печели 4 златни медала на Летните параолимпийски игри през 1992 г., в дисциплината дълъг скок и в бяганията на 100, 200 и 400 метра.

6. Спенсър Уест

Изчакването на връх Килиманджаро е нещо, което повечето хора смятат за непосилно, но най-високият връх в Африка не може да изплаши Спенсър Уест. На 31-годишна възраст Спенсър постига невъзможното – той изчаква Килиманджаро само с помощта на ръцете си.

7. Бетани Хамилтън

През 2003 г., докато кара сърф с най-добрата си приятелка, баща си и брат си, 13-годишната Бетани Хамилтън е нападната от акула, която откъсва лявата ѝ ръка. Докато я откарат в болница, Бетани вече е изгубила 60% от кръвта си и е в хеморагичен шок. Тя обаче е много борбена и един месец след атаката вече е на дъската. Днес тя е професионална сърфистка.

8. Ейнджъл Джуфрия

Актрисата от „Игрите на глада“ е родена само с една ръка. Това обаче не ѝ пречи да стане актриса. Тя редовно участва на филмови и музикални фестивали, в конференции и в телевизионни програми, където изумява хората с високотехнологичната си протеза.

9. Джесика Кокс

Ако имате достатъчно воля, дори и без ръцете можете да постигнете и немислимото. Доказателство за това е Джесика Кокс – тя е първият лицензиран пилот без ръце и първият безрък притежател на черен колан по таекуондо в Америка. Списъкът на изумяващият ѝ умения не свършва дотук, Джесика има и сертификат за гмуркане, тя е писатели е участвала в най-голямата колоездачна обиколка в САЩ - El Tour de Tucson, при която изминава 65 км.

10. Киан Хонгян

Киан Хонгян губи и двата си крака при катастрофа през 2000 г., тогава тя е само на 4 годинки. Родителите ѝ са твърде бедни, за да могат да си позволят протези, но китайските медии научават за случая на Киан и след като вдигат достатъчно шум, Киан получава безплатни протези и се записва в клуб по плуване за хора с увреждания. Нейното упорство се отплаща, когато Киан става национална шампионка по плуване през 2009 и 2015 г. при параатлетите.