X

10 интересни държавни граници, за които сигурно не сте чували

от в 11:30 на 26.10.2017 в Свободно време | Пътувания


10 интересни държавни граници, за които сигурно не сте чували

10 интересни държавни граници, за които сигурно не сте чували

Нашата обща представа за държавните граници е, че те определят къде завършва територията на една държава и къде започва нейната съседка. Това обаче невинаги е толкова просто. Понякога държавите има територии във вътрешността на други държави (например градът държава Ватикан, който всички знаем).

Днес ще ви представим няколко такива мънички държави и области, за които отличниците по география със сигурност са чували, но останалите можете да научите нещо ново или да се вдъхновите за следващото си пътешествие.

1. Сан Марино

Република Сан Марино е планинска държава, заобиколена от Италия. Тя е петата най-малка държава в света и третата най-малка в Европа. Въпреки това тя има много богата история и е една от най-старите републики в света. Планинският релеф, китните улички, носещи духа на Стара Европа, и впечатляващите сгради създават пленяваща атмосфера.

2. Лесото

В голямата държава Южна Африка се намира една доста по-малка, наречена Лесото. Тя е член на ООН, а населението ѝ наброява 2 млн. души. Тя е една от трите държави в Африка, които се управляват от крал (другите са Мароко и Свазиленд). Две трети от страната са покрити с планини, които се извисяват от 2200 до 3000 метра височина.

3. Калининградска област

Този малък регион се намира на брега на Балтийско море и е притиснат от двете си страни от Полша и Литва. Логично е да решим, че Калининград е просто малка прибалтийска република. Логично, но грешно. Калининград всъщност е част от Русия. Той е откъснат от останалата територия на страната, когато Съветският съюз се разпада. През огромна част от своята история територията всъщност е била част от Германия. Необичайната локация, както и смесицата от германска и съветска архитектура правят Калининград едно интересно място за следващото ви пътуване.

4. Гибралтар

На ръба на Испания съществува едно мъничко парче земя, което всъщност не принадлежи на Испания. Това е Гибралтар – задгранична територия на Великобритания.Площта на града е толкова малка, че главният път на Гибралтар е затворен всеки път, щом в града каца самолет. Защо ли? Защото този път служи и за писта!

Ако търсите необичайно място, където да се ожените, обърнете внимание на Гибралтар! Тук всеки може да се ожени и му трябва само еднодневно предизвестие, а след това бракът се признава навсякъде. Джон Ленън и Йоко Оно са се венчали тук, а Шон Конъри го е направил даже два пъти.

5. Мелиля и Сеута

Мелиля и Сеута са два испански града, които граничат с Мароко и се намират на северния бряг на Африка. И двата града са използвани като военни бази и пристанища, които да свързват Европа с Африка. Днес жителите на тези градове имат известна автономия при управлението си. Освен това тук можете да се насладите на т.нар „такс фри“ (tax-free) пазаруване, при което ДДС-то на стоките, които сте закупили, по-късно ще ви бъде върнато.

Ако посетите Мелиля и Сеута, определено ще бъдете пленени от богатата смесица от култури, езици, религии и раси. Тези два града са последните територии в Африка, които официално принадлежат на европейска държава.

6. Кампионе д'Италия

Това малко италианско градче удобно се е настанило на територията на Швейцария. В него можете да плащате както в евро, така и в швейцарски франкове. Може да използвате както италиански, така и швейцарски пощенски код. В магазините на Кампионе д'Италия стоките също са такс фри, а ако обичате хазарта – това е вашето място, в него законите за хазарта са по-малко строги спрямо други територия в Италия и Швейцария.

7. Пойнт Робъртс, Вашингтон

Пойнт Робъртс е малък полуостров, който е част от САЩ, но може да бъде достигнат по суша само през Канада. Как се е стигнало дотук? Звучи абсолютно невероятно, но виновна е случайността. Когато през 1846 г. САЩ и Канада определят границата помежду си, никой не е забелязал, че този полуостров е срязан наполовина.

8. Барле Хертог и Барле Насау

Тези две общини на Барле разделят града на две – половината е територия на Белгия, а другата половина – на Нидерландия. Забавата започва, когато се опитате да намерите границата между двете държави. Всъщност тя изобщо не е една права или непрекъсната линия, а из града са пръснати десетки малки местенца, които принадлежат на една от двете държави. Така можете да намерите малка част от Белгия по средата на изцяло холандска улица и обратното. Някои сградиса „разрязани“ на две, а най-странното е, че в магазините можете да срещнете различно ДДС, тъй като двете страни имат различна политика в това отношение.

9. Нахва

Този случай е особено интересен и за да ви го обясним, е най-добре да си представите кукла матрьошка – най-малката кукла е Нахва – селце, което принадлежи на Обединените арабски емирства. След това сложете тази малка кукла в по-голямата – в малкия енклав на Оман – Мадха. След това сложете Мадха в по-голяма кукла – Обединените арабски емирства. Тоест Нахва хем се намира на територията на ОАЕ, хем не съвсем.

10. Дахала Каграбари

Това беше най-странният случай в света до 2015 г. Въпреки че впоследствие проблемът е решен, ние все пак искаме да го споделим с вас. Дахала Каграбари беше малко парче от Индия, затворено в парче от Бангладеш, което се намираше в по-голямо парче от Индия, което се намираше на територията на Бангладеш...

Пълна каша, ако питате нас. В крайна сметка на територията на Бангладеш имаше 106 територии, които принадлежаха на Индия, а в Индия имаше 92 територии на Бангладеш. През 2015 г. двете държави подписаха споразумение и просто си размениха енклавите, което разреши териториална аномалия на стотина години.

Ако все още не сте решили кое е следващото къте, което да посетите, не пропускайте възможността да се отправете на пътешествие, като изберете най-изгодните оферти.Теми   държави | любопитно

Още по темата

Коментари

Зареждане


x

Ако не искаш да получаваш най-интересните статии, натисни тук.