Нашата обща представа за държавните граници е, че те определят къде завършва територията на една държава и къде започва нейната съседка. Това обаче невинаги е толкова просто. Понякога държавите има територии във вътрешността на други държави (например градът държава Ватикан, който всички знаем).

Днес ще ви представим няколко такива мънички държави и области, за които отличниците по география със сигурност са чували, но останалите можете да научите нещо ново или да се вдъхновите за следващото си пътешествие.

1. Сан Марино

Република Сан Марино е планинска държава, заобиколена от Италия. Тя е петата най-малка държава в света и третата най-малка в Европа. Въпреки това тя има много богата история и е една от най-старите републики в света. Планинският релеф, китните улички, носещи духа на Стара Европа, и впечатляващите сгради създават пленяваща атмосфера.

2. Лесото

В голямата държава Южна Африка се намира една доста по-малка, наречена Лесото. Тя е член на ООН, а населението ѝ наброява 2 млн. души. Тя е една от трите държави в Африка, които се управляват от крал (другите са Мароко и Свазиленд). Две трети от страната са покрити с планини, които се извисяват от 2200 до 3000 метра височина.

3. Калининградска област

Този малък регион се намира на брега на Балтийско море и е притиснат от двете си страни от Полша и Литва. Логично е да решим, че Калининград е просто малка прибалтийска република. Логично, но грешно. Калининград всъщност е част от Русия. Той е откъснат от останалата територия на страната, когато Съветският съюз се разпада. През огромна част от своята история територията всъщност е била част от Германия. Необичайната локация, както и смесицата от германска и съветска архитектура правят Калининград едно интересно място за следващото ви пътуване.

4. Гибралтар

На ръба на Испания съществува едно мъничко парче земя, което всъщност не принадлежи на Испания. Това е Гибралтар – задгранична територия на Великобритания.Площта на града е толкова малка, че главният път на Гибралтар е затворен всеки път, щом в града каца самолет. Защо ли? Защото този път служи и за писта!

Ако търсите необичайно място, където да се ожените, обърнете внимание на Гибралтар! Тук всеки може да се ожени и му трябва само еднодневно предизвестие, а след това бракът се признава навсякъде. Джон Ленън и Йоко Оно са се венчали тук, а Шон Конъри го е направил даже два пъти.

5. Мелиля и Сеута

Мелиля и Сеута са два испански града, които граничат с Мароко и се намират на северния бряг на Африка. И двата града са използвани като военни бази и пристанища, които да свързват Европа с Африка. Днес жителите на тези градове имат известна автономия при управлението си. Освен това тук можете да се насладите на т.нар „такс фри“ (tax-free) пазаруване, при което ДДС-то на стоките, които сте закупили, по-късно ще ви бъде върнато.

Ако посетите Мелиля и Сеута, определено ще бъдете пленени от богатата смесица от култури, езици, религии и раси. Тези два града са последните територии в Африка, които официално принадлежат на европейска държава.

6. Кампионе д'Италия

Това малко италианско градче удобно се е настанило на територията на Швейцария. В него можете да плащате както в евро, така и в швейцарски франкове. Може да използвате както италиански, така и швейцарски пощенски код. В магазините на Кампионе д'Италия стоките също са такс фри, а ако обичате хазарта – това е вашето място, в него законите за хазарта са по-малко строги спрямо други територия в Италия и Швейцария.

7. Пойнт Робъртс, Вашингтон

Пойнт Робъртс е малък полуостров, който е част от САЩ, но може да бъде достигнат по суша само през Канада. Как се е стигнало дотук? Звучи абсолютно невероятно, но виновна е случайността. Когато през 1846 г. САЩ и Канада определят границата помежду си, никой не е забелязал, че този полуостров е срязан наполовина.

8. Барле Хертог и Барле Насау

Тези две общини на Барле разделят града на две – половината е територия на Белгия, а другата половина – на Нидерландия. Забавата започва, когато се опитате да намерите границата между двете държави. Всъщност тя изобщо не е една права или непрекъсната линия, а из града са пръснати десетки малки местенца, които принадлежат на една от двете държави. Така можете да намерите малка част от Белгия по средата на изцяло холандска улица и обратното. Някои сградиса „разрязани“ на две, а най-странното е, че в магазините можете да срещнете различно ДДС, тъй като двете страни имат различна политика в това отношение.

9. Нахва

Този случай е особено интересен и за да ви го обясним, е най-добре да си представите кукла матрьошка – най-малката кукла е Нахва – селце, което принадлежи на Обединените арабски емирства. След това сложете тази малка кукла в по-голямата – в малкия енклав на Оман – Мадха. След това сложете Мадха в по-голяма кукла – Обединените арабски емирства. Тоест Нахва хем се намира на територията на ОАЕ, хем не съвсем.

10. Дахала Каграбари

Това беше най-странният случай в света до 2015 г. Въпреки че впоследствие проблемът е решен, ние все пак искаме да го споделим с вас. Дахала Каграбари беше малко парче от Индия, затворено в парче от Бангладеш, което се намираше в по-голямо парче от Индия, което се намираше на територията на Бангладеш...

Пълна каша, ако питате нас. В крайна сметка на територията на Бангладеш имаше 106 територии, които принадлежаха на Индия, а в Индия имаше 92 територии на Бангладеш. През 2015 г. двете държави подписаха споразумение и просто си размениха енклавите, което разреши териториална аномалия на стотина години.

Ако все още не сте решили кое е следващото къте, което да посетите, не пропускайте възможността да се отправете на пътешествие, като изберете най-изгодните оферти.