Светът около нас е изумително място, пълно с тайни. Не бихме могли да знаем всичките, но някои неща са толкова очевидни, че няма как да не ни хване яд, че не сме ги знаели по-рано.

Днес сме подбрали няколко елементарни факта, които обаче не са общоизвестни (а би трябвало!). Надяваме се днес да научиш нещо ново.

1. Истинското име на Франкенщайн

Какво си мислим ние: Франкенщайн е герой от роман, множество филми и театрални постановки. Той е чудовище, което е съживено от мъртвите от един луд учен.

Как е всъщност: Всеки, който е чел романа на Мери Шели – „Франкенщайн, или новият Прометей“ знае, че това не е точно така. Главният герой е Виктор Франкенщайн, който е обсебен от идеята да създаде нов вид човек. Накрая той успява да сглоби чудовището от частите на различни трупове. Виктор няма представа, че ще създаде чудовище (макар че не сме сигурни какво е очаквал, при положение че е използвал крайници на мъртъвци) и в мига, в който творението му се събужда, той осъзнава своята грешка и... дим да го няма (браво, Викторе!). Така чудовището си остава без име. Ето защо най-правилно е страшният гигант да бъде наричан „чудовището на Франкенщайн“.

2. Студеното време и настинките

Какво си мислим ние: Настиваш, когато си изложен на ниски температури за продължителен период от време.

Как е всъщност: Това, което наричаме „обикновена настинка“, всъщност е вирусна инфекция. Това означава, че главният виновник за твоя подсмърчащ нос е някакъв вид вирус, а не студеното време. Ако трябва да бъдем напълно точни, учените са открили, че студеното време помага на вирусите, защото ниската температура води до понижаване и забавяне на антивирусните сигнали от имунната система. Тоест тялото ти не може да реагира толкова бързо и да се предпази, защото си има друга работа – усилено да поддържа телесната ти температура. Но в крайна сметка някои трябва да те зарази, за да се разболееш, защото студеното време не е достатъчно.

3. Кои са страните от Третия свят

Какво си мислим ние: Терминът „Трети свят“ се отнася за най-бедните страни.

Как е всъщност: След Втората световна война светът се разделя на три големи геополитически блока. Блокът на демократичните страни, които били под влиянието на Америка и НАТО, са наречени „Първи свят“. Социалистическите страни са били наречени „Втори свят“. Терминът, естествено, не е измислен от руснак, а от някого от Първия свят – от френския социолог Алфред Сови. И така останалите страни, които нямали нищо общо нито с НАТО, нито със СССР били наречени „Трети свят“. Днес политическото разделение не играе такава роля и затова все по-често определението Трети свят се използва за най-бедните страни в Африка, Централна Азия и Южна Америка.

4. Хамелеонът и смяната на неговите цветове

Какво си мислим ние: Хамелеонът променя цвета си, когато се чувства застрашен, за да се слее с околната среда и да стане невидим за хищниците.

Как е всъщност: Учените са установили, че това животно сменя цвета на кожата си спрямо емоционалното и физическото си състояние. Чрез смяната на цветовете хамелеоните комуникират с останалите от техния вид. Светлината и температурата също променят начина, по който хамелеонът изглежда.

5. Дезодорант или антиперспирант срещу изпотяване?

Какво си мислим ние: „Дезодорант“ и „антиперспирант“ са синоними. Те работят по един и същ начин и имат едно и също предназначение.

Как е всъщност: Човешката пот няма миризма сама по себе си. Тя мирише заради бактериите, които живеят по кожата ни. Работата на антиперспирантите е да се борят срещу потта, а дезодорантите се борят единствено с миризмата. Дезодорантите се смятат за козметичен продукт, а антиперспирантите са вид лекарство, защото променят функционирането на кожата и потните жлези за известно време, блокирайки потока на потта.

6. Патиците и тяхната любов към хляба

Какво си мислим ние: Толкова е прекрасно да поседнеш на брега на езерото, слънцето да пече, да подухва лек ветрец, изпълнен със сладки аромати, а ти да подхвърляш хляб на патиците и да се радваш на тяхната признателност.

Как е всъщност: Патиците може и да са ти признателни в определения момент, но не и по-късно. Хлябът всъщност не е полезен за тях и дори може да е много опасен. Птиците обичат вкуса на хляба, но за тях той няма никаква хранителна стойност. Когато напълнят стомасите си с хляб, не остава място за нещо наистина полезно. Този тип диета често е отговорна за деформирането на крилете при патиците – крилата им висят, леко разперени настрани дори когато птицата се опитва да ги прибере. По този начин твоята добрина може да ги увреди за цял живот.

7. Всеки от нас има плочки

Какво си мислим ние: Ако правя много коремни преси, ще имам плочки на корема.

Как е всъщност: Всеки от нас има плочки, но те са скрити под пластове от мазнини. А тези мазнини никак не са мили и няма да са махнат само от коремни преси. Така че проблемът е комплексен: трябва да заложиш на кардио упражнения и здравословна диета, за да свалиш процента на мазнините, но трябва да правиш и силови упражнения (коремни преси и други), за да направиш по-големи и дефинирани мускули.

8. Малките издатинки на бутоните F и J

Какво си мислим ние: За какво са тези релефни чертички на F и J? Може би чрез тях слепите хора се ориентират къде са буквите?

Как е всъщност: Когато пишем на клавиатура, би трябвало дясната ни ръка да покрива буквите J, K и L, докато пръстите на лявата ръка да са разположени на бутоните за A, S, D и F. Релефните чертички ти помагат да поставиш ръцете си на правилната позиция, без да поглеждаш към клавиатурата. Върху F и J би трябвало да са разположени показалците ти.

9. Любимият аквариум на златните рибки

Какво си мислим ние: Идеалният аквариум за златната ми рибка е един от онези кръгли аквариуми, които толкова пъти съм виждала по филмите и анимациите.

Как е всъщност: Тези кръгли аквариуми са изключително опасни за златните рибки. В тях няма достатъчно място за филтрация и водата много бързо става мръсна. Но пък не можеш да сменяш водата всеки ден, защото това е много стресиращо за рибката. В такъв аквариум няма място и за нагревател, който да поддържа една и съща температура на водата. Повърхностният слой на водата също е в ограничени размери, което означава, че в аквариума няма достатъчно кислород. И това са само част от най-съществените аргументи срещу тези аквариуми. Най-важното е да запомниш, че твоята златна рибка обича пространството.

10. Огледалото за задно виждане в колата ти може да бъде настроено на нощен и дневен режим

Какво си мислим ние: Ужасно неприятно е, когато фаровете на друга кола се отразяват в огледалото за обратно виждане и те заслепяват, но няма какво да се направи.

Как е всъщност: Повечето коли имат огледала с ръчни настройки. Ако и твоето е такова, трябва да натиснеш долния край на огледалото и ъгълът на отразяване ще се промени, по този начин ще виждаш всичко зад теб, но фаровете няма да те заслепяват.

11. Котките и тяхната любима напитка – млякото

Какво си мислим ние: Млякото е идеалната храна за всяка котка. Иначе защо в анимациите и рекламите ще дават котки, които с удоволствие ближат мляко.

Как е всъщност: Възрастните котки имат непоносимост към лактозата – захарта в млякото. За да преработи млякото храносмилателната система на котката трябва да произведе ензима лактаза. Малките котенца произвеждат големи количества от този ензим, затова и млякото не е вредно за тях, но когато пораснат, отделянето на лактаза намалява, защото се смята, че животното не се нуждае от този ензим, след като спре да бозае. Ето защо млякото причинява само проблеми на възрастните котки – най-често диария и стомашни болки.

12. Антибиотиците и настинките

Какво си мислим ние: Антибиотиците могат да се пият при настинка и грип.

Как е всъщност: Антибиотиците не помагат при вирусни инфекции, защото те се борят срещу бактериите. Вирусите имат различна структура от бактериите и различен принцип на размножаване и действие. Ето защо антибиотиците са безсилни срещу настинки и симптоми като кашляне, зачервено гърло, запушен нос и прочие. Освен това антибиотиците често убиват и добрите бактерии в нашето тяло, така че не бива да бъдат приемани често и безотговорно.

13. За слушалките и микрофоните

Какво си мислим ние: За да запишем гласа си, ни трябва специално оборудване, например микрофон.

Как е всъщност: Ако не държиш на високото качество, можеш да запишеш гласа си с най-обикновени слушалки. Колкото и невероятно да звучи, слушалките и микрофонът имат много сходен принцип на действие. Просто ги включи в компютъра, натисни „Запис“ и говори в слушалките си.

14. За колите и резервоара им

Какво си мислим ние: Когато спреш на бензиностанция и караш чужда кола, първо трябва да слезеш, за да провериш от коя страна се сипва гориво.

Как е всъщност: Ако караш нова кола, вероятно не е нужно първо да излизаш, за да провериш къде е отворът за резервоара. Просто погледни панела пред теб. Ще забележиш малка колонка от ляво или от дясно – така и ще разбереш.

15. Пчелите жилят и други пчели

Какво си мислим ние: Пчелите жилят само хората и другите големи животни.

Как е всъщност: Пчелите от една колония могат да ужилят пчелите от друга колония, ако вторите ги нападнат. Всъщност много често пчелите ходят по другите кошери и крадат мед. За да се предпазят от тези набези, всяка колония има пчели стражари, които пазят на входа. Те разпознават всяка пчела в тяхната колония и когато усетят пчела натрапник, я убиват с жилата си. Учените са наблюдавали, че понякога стават грешки и пчелите убиват свои сестри, но... и вие да имахте няколко хиляди роднини и вие щяхте понякога да ги бъркате. Освен това кралицата майка също жили съперничките си до смърт, ако още са в процес на развитие.