Тайната на дълголетието, здравето и добрия външен вид всъщност не е никаква тайна, а добре известен факт – за целта ви трябва здравословно хранене и спорт. Състоянието на кожата обаче невинаги се влияе само от здравословния или нездравословния ви начин на живот, но и от няколко дребни навика, които ни изглеждат напълно безобидни.

Днес ви предлагаме да обърнем внимание на 10 навика, които според експертите състаряват кожата ви:

1. Позата, в която спите

Ако спите по корем, главата ви е обърната на една страна, което създава напрежение в мускулите на врата и раменете, освен това затруднява притока на кръв до мозъка ви. Тъмните кръгове под очите и подутото лице са често срещани последствия. Опитайте се да спите по гръб или настрани. Ако спите настрани, трябва да сменяте двете страни, защото спането само в една и съща поза се отразява на формата на лицето ви.

Друго нещо, за което вашата кожа ще ви е благодарна, е изборът на правилната възглавница. Ако спите на много висока възглавница, това също затруднява кръвообращението, а по врата ви се образуват бръчки. Изберете възглавница, при която вратът ви е прав, а брадичката ви не е опряна в гърдите.

2. Не използвате слънчеви очила

Правилната защита от слънцето е много важна за здравето на вашата кожа. Не е достатъчно да носите единствено слънцезащитен крем, трябват ви и слънчеви очила, защото кожата около очите е много тънка и се набръчква лесно, когато присвиете очи срещу яркото слънце.

3. Дъвченето на една страна

Ако винаги дъвчете само на една страна, това ще направи лицето ви асиметрично, тъй като мускулите на страната, която не използвате, отслабват, а мускулите на другата страна стават по-изразени.

4. Продължителното говорене по телефона

Когато притискате телефона с рамо, за да говорите без да държите телефона, вратът ви се набръчка, а бузата ви „потъва“. Затова избягвайте този навик. Продължителното говорене по телефона също вреди на кожата на бузите ви. Освен това върху дисплея има огромно количество бактерии, които водят до появата на пъпки, така че почиствайте телефона си редовно. Ако говорите често по телефона, използвайте хендсфри.

5. Четенето от телефон или таблет

Обикновено, когато четем от телефона или таблета си, навеждаме глава надолу. Това е много вреден навик, който може дори да доведе до изкривяване на гръбнака в областта на врата, ако четете често, тъй като напрежението върху врата е огромно. Освен това тази поза може да доведе до оток около очите и бръчки по врата. Опитайте се да не навеждате главата си надолу, а само да свеждате очи към екрана.

6. Подпирането на брадичката

Ако често подпирате брадичката си с ръка, докато четете или работите, опитайте се да се откажете от този навик, защото по този начин кожата на лицето ви губи еластичността си и ще се сдобиете с бръчки преждевременно.

7. Мръщите се

Тъгата и гневът не са никак полезни за кожата ви: смръщените вежди, стиснатите устни, стегнатите мускули... всички те водят до по-бързото образуване на бръчки. Всеки път, когато усетите, че се мръщите, се опитайте да изтеглите ушите си назад, без да ги пипате. Да, звучи малко нелепо, но наистина помага, защото не е възможно да издърпате ушите си назад и едновременно да се мръщите.

8. Дългите горещи душове

Въпреки че след горещ душ или вана се чувствате много по-отпочинали, ако прекалявате с тях, това ще се отрази зле на кожата ви. Това е така, защото най-горният слой на кожата ви се „разрушава“ от горещата вода, което води до по-суха кожа.

9. Използвате климатик

Климатиците изсушават въздуха, което пък прави и кожата ви по-суха. Затова не бива да забравяте за хидратиращите кремове и е препоръчително да намалите употребата на климатика.

10. Спите с неподходяща калъфка

Много често калъфките на възглавниците ни са направени от памук, но този материали също може да доведе до образуването на бръчки особено ако спите на една страна. Причината е, че памукът все пак е по-твърд материал и докато се въртите, се получава триене. Пробвайте да спите върху копринени или сатенени калъфки, защото при тях се образува по-малко триене. Освен това не забравяйте редовно да сменяте калъфките, тъй като в тях се събират много мъртви клетки и бактерии, които могат да причинят пъпки и зачервявания на кожата.