Много изследвания посочват редица ползи за здравето, свързани с пиенето на кафе поради количество антиоксиданти в него, но това може да бъде и пристрастяващ навик, ако пиете твърде много. По принцип, ако се консумира по правилния начин, кафето може да бъде наистина добро за вас.

За да извлечете максимума от чашата си с кафе, ще ви споделим няколко навика, които със сигурност ще подобрят здравето ви.

1. Опитайте „непробиваемо“ кафе

При този вид към обикновената чаша кафе се добавя обезсолено масло и кокосово масло. Звучи странно и необичайно, но много хора го харесват и твърдят, че е кремообразно и вкусно. Тази напитка е и засищаща, което е добра новина за онези, които не обичат да хапват сутрин, но не могат да откажат една доза кофеин, когато се събудят. Смята се, че повишава добрия холестерол и понижава триглицеридите, така че помислите за това като за здравословна напитка.

2. Кажете „не“ на захарта

В идеалния случай всички трябва да пием кафе без добавена захар или подсладител, но това не е така за много хора. Захарта е една от най-вредните съставки в съвременното хранене, така че определено трябва да я консумирате умерено. Опитайте да добавите нещо по-естествено като ванилия или стевия в чашата си с кафе. Ако все още ви се иска захар, опитайте се да намалите поне редовното си количество наполовина.

3. Избягвайте кофеина след 2 часа следобед

Кафето е стимулираща напитка, което е една от причините да е толкова популярнa. Недостатъкът е, че може да наруши цикъла ви на сън. Можете да изпиете 2-3 чаши кафе сутрин, но избягването на кафе след 2 до 3 часа следобед е интелигентен ход, особено ако спите леко. Опитайте да преминете към безкофеиново кафе или чаша чай, за да спите добре.

4. Добавете канела или какао към чашата си с кафе

Добавянето на какао към кафето ви е не само чудесно, защото засилва антиоксидантите в напитката ви, но е и полезно за намаляване на количеството захар, което добавяте в чашата си. Мока - вид смес с кафе с аромат на шоколад, е популярен избор в ресторантите по цял свят. Същото важи и за канелата, мощна термогенна и антиоксидантна „суперхрана“, която не само е невероятно полезна за здравето, но и придава страхотен вкус на кафето. Внимавайте обаче да не прекалите, тъй като твърде голямото количество може да причини неприятни симптоми.

5. Нека закуската ви не е само чаша кафе

Пиенето на кафе на празен стомах не е най-добрата идея. Ако не сте яли нищо, кафето (включително безкофеиновото) може да увреди стомашната ви лигавица и да причини ефекти като киселини и лошо храносмилане. Това също може да повлияе негативно на нервната ви система чрез засилване на симптомите на тревожност. Във всеки случай, ако не ви се иска да закусите пълноценно, поне похапнете нещо преди да пиете кафе.

6. Избягвайте нефилтрирана вода

Тъй като сме склонни да варим вода, за да правим кафе, не обръщаме внимание дали тя е филтрирана или не. Не само, че кафето, приготвено с филтрирана вода, има по-добър вкус, но също така не съдържа нежелани тежки метали от стари тръби или излишни хлорни дезинфекционни странични продукти, използвани за обеззаразяване на водата. Най-добре е да изберете филтрирана вода пред чешмяната за чашата си кафе.

7. Опитайте да преминете към бадемово мляко (или друга немлечна алтернатива)

Ако редовно пиете кафе и сте склонни да изпиете повече от 1 или 2 чаши на ден, най-добре е да ограничите количеството мляко, което пиете. Прекалено многото мляко може да причини неприятни стомашно-чревни симптоми и да ви накара да наддадете тегло. Можете да опитате по-здравословна, безмлечна опция като бадемово мляко за естествено кремообразна алтернатива на кравето мляко. Винаги можете да го пиете и черно, ако ви допада най-много.

8. Намалете приема на кофеин

Кафето може да бъде доста пристрастяващо, така че е най-добре да избягвате да пиете твърде много, за да не страдате от треперене и други подобни симптоми. Ако не искате да преминете към безкофеиново кафе (което не е изцяло без кофеин), можете да пиете в равни количества нормално кафе и безкофеиново.

9. Не купувайте продукти с ниско съдържание на мазнини, като изкуствена сметана

Нискомаслените, изкуствени сметани и сиропи често се рекламират като по-здравословни варианти за обогатяване на вкуса на кафето. Истината е, че тези видове продукти са силно обработени и могат да съдържат нежелани химически съставки. Придържайте се към натурална сметана, всякакъв вид растително или органично мляко и краве мляко.

10. Използвайте органични продукти

Тези продукти винаги са най-добрият достъпен избор и за кафето важи същото. Зърната на кафето може да съдържат вредни следи от пестициди и синтетични торове. Сертифицираната основа на био кафето е по-добра за здравето и за околната среда, затова помислете за преминаване към по-екологична алтернатива.

Какви навици имате за рутинното си пиене на кафе? Някой от тези трикове изненада ли ви?