Има много аспекти на романтичната връзка, които влияят на нейното качество.
Изследвания показват, че нестабилността в отношенията може да повлияе, както на психическото, така и на физическото ви здраве. Но се оказва и, че точно по този начин можете да повлияете и вие на качеството на връзката си и да я изведете на следващото ниво.

Ето 10 неща, които показват, че връзката ви е нестабилна и как да се справите с тях: 

1. Незаинтересованост

Партньорът може да изглежда безразличен и неангажиран, тъй като в една дълга връзка чувството на сигурност може да доведе до охлаждане на отношенията. Приемането на партньора за даденост, като човек, който винаги ще бъде до вас, може да предизвика единия или и двамата партньори да спрат да полагат усилия. В последствие може да изгубите контакт и комуникация един с друг, а това ще доведе до загуба на стабилността на връзката.

 2. Неуважение

Когато вие не уважавате партньора си или той не уважава вас, връзката не може да бъде стабилна и здрава. В здравите и стабилни взаимоотношения партньорите се уважават взаимно и се гордеят с избора си.

3. Ниско сексуално удовлетворение

Нестабилната връзка и прекъснатите отношения водят и до сексуална неудовлетвореност. Качеството на секса със сигурност е по-важно от количеството, така че честотата на секса не е свързана с качеството на връзката. По-важно е как се чувствате, докато го правите, отколкото колко често го правите.

4. Партньорът ви изглежда недоволен

Чудесно чувство е да знаете, че партньорът ви е доволен и щастлив във връзката. Когато той показва неудовлетвореност, това може да доведе до несигурност относно здравето и бъдещето на връзката ви. Една нестабилна връзка трупа неудовлетвореност, като в крайна сметка може да стане напълно непоносима.

5. Конфликти в нестабилна връзка

Няма връзка без конфликти и никой не обича да спори с партньора си. Но високото ниво на конфронтация може да се изрази и чрез пасивна агресия, цинично поведение или "наказване" на партньора. Независимо дали конфликтите са открити и шумни, или приглушени и тихи, те отнемат радостта от връзката и водят до дестабилизация.

6. Неотзивчив партньор

Отзивчивият партньор, независимо дали е съгласен или не с вас, ви кара да чувствате, че се интересува от вас, от вашите мисли и чувства. Нестабилната връзка страда от срив в комуникацията. Тогава партньорът може да изглежда незаинтересован и дори безразличен, което изпраща послание, че не ви разбира, не ви уважава и не се интересува от вас.

7.Неудовлетвореност от живота

Ако единият от вас като цяло е нещастен, неудовлетворен от себе си и от живота си, тази неудовлетвореност се пренася във връзката. Тогава ще виждате и връзката си в негативна светлина, както и всичко около вас. Нестабилната връзка може да е резултат от лична вътрешна нестабилност.

8. Лоша връзка и депресия

Човек, склонен към депресия, трудно поддържа добра връзка. Изследвания показват, че връзките на депресираните хора са с по-ниско качество. Депресията разрушава връзката, а нестабилната връзка допринася за депресията, създавайки порочен кръг.  

9. Влиянието на отрицателните емоции

Негативните емоции и поведение като гняв, раздразнителност, безотговорност, които партньорът внася в отношенията, са свързани с качеството на връзката. Както и при депресията, влиянието на негативните емоции върху връзката също е взаимно. Негативните емоции дестабилизират връзката, което от своя страна подхранва негативните емоции в партньора.  

10. Нестабилна връзка и стиловете на привързаност

Ако сте тревожни или дистанцирани, това до голяма степен определя качеството на емоционалната връзка. Човек с тревожен стил на привързаност често се притеснява, че партньорът му ще го напусне, докато тези с избягващ стил на привързаност внимават да не позволят на партньора си да се сближи твърде много с тях.

Изследванията показват, че факторите на разнообразието, като расовите и религиозните различия, не са от значение за качеството на връзката, както и че нестабилната връзка не е свързана с това дали партньорите имат деца, дали живеят заедно или отделно, дали просто се срещат или имат брак.

Нестабилната връзка може да се подобри

Една нестабилна връзка може да бъде подобрена с взаимни усилия и ангажираност. Това, което можете да направите, е да се грижите и да проявявате уважение към партньора си, да му обръщате повече внимание и да не го приемате за даденост. Бъдете любопитни и продължавайте да го опознавате.

Намирайте възможности да изразявате благодарност за определени аспекти от личността и действията на партньора си. Конкретните прояви на уважение и благодарност, за някаква специфична характеристика и поведение, оказват голямо влияние върху качеството на връзката, докато общите признаци на благодарност нямат такова силно влияние.

Работете върху техниката си и изпълнението на желанията в спалнята. Бъдете готови да кажете на партньора си от какво се нуждаете в секса, да го насочите към това, което ви доставя най-голямо удоволствие, както и да удовлетворите неговите желания и нужди.

Намерете малки начини да направите живота на партньора си по-добър и по-лесен. Нестабилната връзка не се е случила от само себе си, така че тя няма да се оправи сама без искрено намерение и усилия. Правете малки услуги, изразявайте внимание по начин, който партньорът ви оценява, обръщайте внимание на това кой език на любовта е доминиращ у партньора ви и използвайте този език, за да изразявате обич. Знанието, че партньорът ви е щастлив, ще увеличи удовлетворението от връзката ви.

Намерете радост в живота си. Нестабилната връзка не е резултат само от връзката ви или от влиянието, което партньорът ви оказва, но и от личното ви отношение и ниво на удовлетвореност от себе си. Работете върху собствените си постижения и удовлетворение от живота, така ще бъдете по-удовлетворени във връзката си.

Ако сте депресирани, потърсете професионална помощ. Ако партньорът ви е депресиран, насърчете го да потърси лечение. Говорете с лекар, вземете предвид ефекта на лекарствата върху поведението и либидото.

С подходяща терапия, по-добро настроение и отношение един към друг, както и с подхранване на любов и уважение, нестабилната връзка може да стане по-здрава и стабилна и от преди.