Някои хора смятат, че усамотяването е едва ли не най-лошото нещо, което може да ти се случи. Приемат го за признак на депресия, за невъзможност за нормално общуване с другите или за сигурен знак, за „странен” или иначе казано „темерутски” характер. Според тях, сам седи човек, които не се разбира с никого и е нежелан, отритнат от обществото.

Но всъщност, да можете да останете насаме със себе си и да се насладите на времето, в което сте отделени от другите, е истинско изкуство, което крие много ползи за вас. И не трябва да се притеснявате, че ви има нещо или че сте станали асоциални.

Човек просто има нужда понякога

да се откъсне от всичко и всички, да избяга някъде - сам с мислите си.

Разбира се, шумните компании и приятелски срещи носят много ползи и радост и в никакъв случай не ги отхвърляме. Но ако се научите да се наслаждавате на това, да оставате сами от време на време, ще започнете много по-бързо да се развивате като личност. И за да подкрепим думите си, днес ще ви дадем десет примера за неща, които ще започнат да се случват в живота ви, когато овладеете изкуството да се наслаждавате на собствената си компания:

1. Ще се презаредите.

Често пъти, когато сме в компания, изразходваме много енергия, опитвайки се да направим другите щастливи: да ги накараме да се смеят, да успокоим егото им, да почустваме емоциите им и изобщо всяко емоционално и психическо напрягане, което върви ръка за ръка с всяко нормално общуване. Ако постоянно сте сред компанията на други хора обаче, може самите вие да се почуствате ужасно изтощени. Времето прекарано насаме със себе си ще ви позволи да си починете емоционално и психически, да се презаредите с енергия. И тук искаме да подчертаем дебело, че гледането на телевизия и сърфирането в Интернет не спадат към графата „пълноценно време насаме със себе си”. Изберете занимание, в което просто нямат участие други хора с техните мисли, чувства и истории. Разходете се в градината, посадете цвете, припичайте се на слънце, научете се да пишете с лявата ръка, пригответе специален обяд за себе си, влагайки цялото майсторство на света в изкусуряването на детайлите... Изобщо, потънете в заниманието, което ви се прави изцяло, без да се разсейвате от никакви външни фактори. Времето е ваше и вие ще бъдете негов пленник само ако му го позволите. Като за начало изключете телефона, а след това спрете да мислите на кого, какво сте обещали, каква досадна работа трябва да свършите и в никакъв случай не си слагайте лимит от типа: „два часа тишина и после пак по задачи”. Отпуснете се и сами ще усетите кога сте готови да се върнете на „обществената сцена”.

2. Ще ви даде време за размисъл.

Вероятно ежедневието ви се движи на бързи обороти и рядко ви остава време да седнете и да поразмишлявате върху живота си – къде сте сега, какво сте постигнали, какво искате. Случва се така, че постоянно сте заети да „обработвате” мислите и чувствата на другите. Занимавате се с техните мечти и проблеми, докато вашите собствени остават назад, забутани в ъгъла, необмислени, нерешени. Имате ли план за живота си? Какво смятате да направите за личното си развитие в следващите три месеца? Каква е мечтаната ви работа и какви са малките стъпки, които трябва да предприемете, за да я имате след година? Изобщо остава ли ви време да мислите за такива неща? Отвсякъде приятели, семейство и познати ви заливат с натоварваща информация за техните преживявания и неволи. Със сигурност имате поне един приятел „емоционален вампир”, който по цял ден ви тормози с мрънкането си как нищо не му върви, колко е недоволен и как се чувства в безизходица, а вие отделяте огромно количество енергия за да го утешите, да му помогнете, да намерите решение за проблемите му. И така до утре, когато той отново пуска старата плоча и пак завзема вниманието ви. Помислете сега, ами ако тази енергия я насочите към себе си? Ако обърнете фокуса към себе си и започнете да давате идеи и съвети на себе си - колко ли по-напред ще стигнете в развитието си? Време е. Научете се да отказвате на другите и да давате на себе си.

3. Ще се свържете със собствените си емоции.

Когато сте заобиколени от други хора през цялото време и постоянно се опитвате да разберете и да се погрижите за техните чувства, можете много лесно да загубите връзка със собствените си емоции. Случвало ли ви се е сърдита на съпруга си приятелка да ви разказва за проблемите си и буквално да ви повлече в нейното настроение и въпреки, че самите вие в момента се радвате на чудесни взаимоотношения с половинката, да започнете да търсите под вола теле, само и само да й угодите, да я накарате да се почуства по-добре, защото видиш ли и при другите двойки има проблеми. Когато започнете да се наслаждавате да прекарвате време в усамотение ще успеете по-лесно да усетите собствените си емоции. Далеч от всякакви външни влияния ще успеете да достигнете едно по-дълбоко разбиране за това, което ви прави щастливи, това, което ви разстройва и натъжава. Усетете себе си. Не се водете по другите, техния опит и техните реакции. Овладеете ли това знание, след това ще ви е много по-лесно да контролирате емоциите си и да не допускате външна намеса.

4. Ще започнете да правите неща, които действително ви носят удоволствие.

Когато сте постоянно в компанията на други хора, ще ви се наложи често да правите компромиси и да се съгласявате с решения, на които мнозинството в групата ще се наслади. И за съжаление, нещата, които вие искате най-много, не винаги ще се припокриват с чуждите желания. Ще ви стане лесно да се наслаждавате на времето в което сте сами, когато осъзнаете каква свобода за действие ви дава това.

5. Ще станете по-продуктивни.

Да бъдете в компанията на други хора може да бъде забавно и развлекателно, но може сериозно да повлияе на продуктивността ви. Има моменти, когато общуването действа единствено като отвличане на вниманието от задълженията ви – било то вкъщи или в офиса. В това число включваме и разговорите по Скайп, Вайбър, телефонните обаждания и т.н. Предотвратете всякакви възможни прекъсвания: изключете звука на телефона, не канете гости, не се изкушавайте просто да проверите какво става във Фейсбук, защото едно надникване или пък небрежно обаждане може да ви убие час полезна дейност.

6. Ще се наслаждавате повече на взаимоотношенията ви с другите.

Когато често започнете да прекарвате времето си сами, ще усетите, че когато общувате с другите, това ще ви носи по-голяма наслада от преди. Причините? Първо, разговорите ви ще бъдат по-различни и витални, няма да се губите в рутинните теми, които преди обсъждахте до умора всеки ден. Второ, както сте се научили да цените времето прекарано в усамотение, така ще започнете да цените и времето прекарано с вашите приятели и ще общувате с тях на 100%.

7. Ще се почувствате по-независими.

След като започнете да се наслаждавате на времето прекарано в усамотение, ще започнете да се чувствате и по-уверени в себе си, по-независими. Ще осъзнаете, че другите могат да ви повлияят и да ви контролират само ако вие го допуснете, че никой не може да ви задържи с идеята, че е безценен и незаменим за вас и без негова помощ няма да оцелеете. Ще спрете да търсите нечия компания, за да отидете на ново място например, защото ще сте достатъчно самоуверени да го направите сами, без някой да ви напътства и държи за ръка. 

8. Ще спрете непрекъснато да се грижите за чуждите емоции и щастие.

За да поддържаме връзка с другите, често ни се налага да влагаме сили, време и емоции в това, да ги правим щастливи. Няма нищо лошо в това да правим нещо хубаво за близък приятел, но е време да разберем, че не сме отговорни за емоциите и ситуациите, в които попадат другите. Всеки сам трябва да си носи кръста, иначе връзката ви може да се превърне във взаимно източване на енергия. Останете ли насаме със себе си ще можете да се погрижите на първо място за вас самите – да се поглезите с нещо, което ви прави щастливи, без да се съобразявате дали се харесва на някой от приятелите ви. Вие ще сте единственият човек, на когото ще трябва да угодите.

9. Ще спрете да се извинявате.

Когато започнете да прекарвате повече ползотворно време сами, бързо ще разберете, че няма защо да се извинявате на всички за това, че си обръщате внимание и се грижите за плановете и мечтите ви, вместо да се занимавате с техните. Ще дарите най-малкото с безразличие всеки, които се опита да ви упрекне в егоизъм, защото не сте пренаредили живота си по неговия график. Ще разберете, че вие сте най-ценният човек в собствения ви живот и вашите желания трябва да са преди тези на всички други. Ще спрете да изисквате вниманието на другите, първо, защото по-лесно ще приемате, че и те си имат задължения и второ, няма да имате нужда те да удовлетворяват потребностите ви и да галят егото ви – самите вие отдавна ще сте свършили тази работа. Ще започнете да правите нещата които искате, вместо да се възпирате от тях, защото на някой друг не са му приятни или пък ще се почуства обиден.

10. Ще спрете да търсите чуждото одобрение

Често чувстваме необходимост да получим одобрението на нашите приятели или семейство, преди да предприемем някакви действия. Постоянно споделяме и търсим другите за съвет, какво трябва да направим. Разбира се, има моменти, когато това е не само напълно приемливо, но и крайно необходимо. Но има и моменти, в които ние сме напълно способни да действаме сами, без да се консултираме с другите. В интерес на истината често се случва близките ни да ни откажат от нещо, само защото самите те не биха се занимавали, не ги интересува или не виждат смисъла, който виждате вие. Когато започнете да прекарвате повече време сами, ще се научите да се доверявате на инстинктите си и да взимате решения, без да имате нужда някой да ги одобрява преди това. А когато действате въз основа единствено на вашите желания, не само че ще почуствате, че контролирате живота си, но и ще спрете да се тревожите какво мислят другите за вас и постъпките ви.

Да успеете да се откъснете не е лесна задача. Ще чуете много обвинения от семейството и приятелите ви, които ще се наложи да пренебрегнете: ще удрят по егото ви, наричайки ви странни или депресирани, ще ви упрекват, че не сте достатъчно добри приятели, защото не намирате време за срещи, дори може да ви обявят бойкот и да спрат да ви търсят, карайки ви да се чувствате нежелани и маловажни. Но със сигурност, когато видят, че държите живота си в ръце, че се развивате и успявате да постигнете целите си, ще поискат да са силни като вас. Раздумките и срещите за по вино не трябва да са ви приоритет, а приятна добавка към идеалния живот, които градите обръщайки си внимание.