Всички искаме да обичаме и да бъдем обичани, а понякога дори сме готови да пожертваме собственото си щастие заради любовта. Но се оказва, че отношенията могат да бъдат наистина неприятни за личностното израстване и развитие. Докато годините, през които си сама могат да се считат за най-продуктивното и свободно време в живота.

Събрахме 10 причини, поради които всъщност е добре да бъдеш необвързана и какви ползи може да ти донесе това.

1. Може да правиш каквото искаш

Вкусовете се различават и тези, които имат връзка от дълго време, знаят това по-добре от всеки друг. Какво да хапнете за вечеря, каква музика да слушате, когато си почивате на дивана, дали да пазарувате или да отидете на футбол - винаги имате такива малки спорове с партньора си, въпреки че не искаш да нараниш чувствата му. Когато си необвързана, имаш възможността да правиш каквото си искаш и никой няма да те обвинява за избора ти. Не е нужно да обмисляш нуждите и вкусовете на друг човек и това е най-добрата свобода, която може да имаш.

2. Не е нужно да жертваш своя комфорт

След тежък работен ден, вероятно не искаш да приготвяш здравословна вечеря или да се бориш за одеяла през нощта. И със сигурност не обичаш да носиш стегнато копринено бельо, което приятелят ти харесва толкова много всеки ден. Необвързаните хора не си причиняват всички тези малки неудобства и това им помага да се чувстват по-удобно. В действителност, от някои проучвания вече е доказано, че ако си необвързана може да се насладиш на спокойна нощ. И, както вероятно знаеш, тези, които спят добре, имат по-силна имунна система, по-здрави сърца и са по-малко застрашени от инсулт или диабет.

3. Изглеждаш по-добре

Хората във връзка обикновено развиват нездравословни навици и наддават тегло по-бързо. Това изглежда е пряката последица от ухажване и срещи – за да прекарват времето си заедно, двойките обикновено избират да гледат телевизия, да ходят на кино, да се хранят навън и други пасивни дейности. Ако си сама, имаш възможност да се концентрираш и да работиш върху тялото си. Всъщност някои проучвания показват, че е по-вероятно необвързаните хора да правят упражнения редовно и да изпълняват препоръчаното количество седмична физическа активност. Затова изглеждат по-добре и по-слаби от женените си връстници.

4. Поддържаш връзка с приятелите си

Ако имаш връзка, често трябва да жертваш личната си свобода. Не е лесно да намериш време да излизаш с приятелите си, защото винаги имаш партньор, за когото да помислиш. Това не е твърде трудно за разбиране - двойките прекарват много време заедно, за да могат да култивират и подобрят връзката си. Напротив, необвързаните хора са много по-склонни да общуват със своите приятели и съседи лично и чрез социалните мрежи, а също и по-често да посещават различни социални дейности. Така че едно от предимствата да бъдеш без половинка е, че това ти помага да излезеш от зоната си на комфорт, да направиш много нови приятели и да поддържаш връзка със старите си.

5. Изпълняваш собствения си график

Когато си сама, носиш отговорност само за себе си. Само си представи - вече не трябва да пренареждаш графика си, защото партньорът ти не иска да ходи на ресторант с теб или изведнъж се разболее. Вместо това, може да си направиш собствени планове и имаш пълен контрол над времето си. Хапваш късно вечер, посещаваш друга страна през уикенда, отиваш на кино рано сутрин - няма ограничения, правилата са твои.

6. Чувстваш се по-спокойна

Когато сме във връзка, непрекъснато анализираме поведението си в определени ситуации, защото се тревожим за бъдещето си като двойка. Страхуваме се да не направим грешки, които биха могли да изплашат любимите ни хора и това създава допълнителен натиск в живота ни. Да бъдеш необвързана значително намалява нивата на стрес и тревожност и те учи как да контролираш по-добре емоциите си. Така че, когато не се налага да се справяш с романтични проблеми, ставаш психически по-силна и започваш да се чувстваш по-спокойна.

7. Ставаш по-продуктивна

Ако нямаш половинка, ще подобриш концентрацията си и ще увеличиш производителността си. Ето защо повечето художници, музиканти и писатели се опитват да премахнат всичко, което ги смущава и прекъсва, когато работят. Така че, вместо да си пишеш съобщения с партньора си цял ден, най-накрая може да се концентрираш върху работата си. Това ще ти помогне да се справиш с повече работа за по-кратък период и вероятно ще изградиш успешна кариера.

8. Определяш собствените си приоритети

Когато си във връзка, винаги трябва да вземеш предвид мнението на партньора си. Ето защо повечето двойки прекарват много време в планиране на сватби, ваканции и други важни събития. Въпреки това обаче, никога не планират как да извлекат максимума от собствения си живот и това ги прави недоволни. Също така е важно да си сигурна, че живееш най-добрия си живот като личност, а почивката от романтична връзка може да ти помогне с това. Ако прекарваш времето си сама, ще имаш възможност да прецениш какво е важно за теб и да създадеш собствените си цели според истинските си страсти. Само тогава ще можеш да си сигурна, че имаш цел в живота си.

9. Спестяваш енергията си

Може да е много изтощително да поддържаш връзката си с някои хора жива. Така че, ако чувстваш, че партньорът ти буквално изтощава енергията ти, това може да е знак, че сте несъвместими един с друг и е по-добре да се разделите. Най-важното нещо, което трябва да разбереш е, че няма нищо лошо в това да си необвързана. Напротив, когато избягваш погрешните хора, правиш избор и създаваш пространство за привличане на най-добрите хора в живота си. Междувременно може да посветиш свободното си време и енергията си на нещата, които наистина те интересуват и просто да се наслаждаваш на живота си.

10. Опознаваш истинската си същност

Близките ни обикновено допринасят за това как формираме мнението си за живота си и себе си като личности. Ето защо да бъдеш необвързана без никакво разсейване около себе си може наистина да ти даде възможност да изчистиш ума си и да преосмислиш ценностите си. Когато слушаш вътрешния си глас, може да правиш избор без външни влияния. В резултат на това започваш да се чувстваш по-комфортно и уверено в това коя наистина си.
А ти какво предпочиташ - да бъдеш необвързана или във връзка?