Всички искаме щастие. И сме виновни, защото го търсим на грешното място. Искаме щастие за нас самите, за децата ни, за цялото семейство. Мислим си, че можем да го открием в новата тениска, в чашата вино или докато гледаме любимия си филм. Така сме заседнали в рутината си, че дори не можем да определим – това щастие ли е или не? Работа, хобита, излизане с приятели, тичането от едно място на друго... Просто живеем. А щастливи ли сме всъщност? Нека видим, какво казва науката по въпроса:

1. Да бъдеш любопитен…

Прочуване от 2007 година показва, че хората които се определят като доволни от живота са по-любопитни. Когато се опитате да събудите и фокусирате любопитството си върху определени неща, ще се почувствате като преродени. Обърнете внимание на нещо дребно – например каква е тази птица, която чувате да чурулика. Изглежда скучно, но ако наистина се съсредоточите върху това, ще откриете много забавни въпроси… и отговори.

2. Раздвижете тялото си

Съжаляваме, но човешкото тяло е създадено да за движение. Физическите упражнения ще ви накарат да се чувствате щастливи и позитивно настроени. Невинаги са приятни физически, но ако търсите бърз начин за повишаване на ендорфина – отидете на разходка.

3. Поемете си въздух

Спрете за миг! Поемете си въздух и се порадвайте на всичко хубаво. Щом четете тази статия, вероятно имате храна, подслон, топло легло. Някои дни са по-трудни от други. Просто си поемете въздух и знайте, че и това ще премине!

4. Стабилна връзка

Проучване показва, че мъжете, които имат дълги и стабилни връзки, с хора на които имат доверие, са по-щастливи. Не само че са по-здрави, но се радват на живота повече от останалите. Жените, вече са наясно с този факт.

5. Живейте в настоящето

Сигурни сме, че никога не сте се замисляли, колко много неща правите по инерция. Изберете едно нещо, върху което ще се фокусирате днес. Обяда, цветята навън, тренировката… концентрирайте се върху детско лице.

6. Време или пари?

Изберете времето! Нека това бъде нашата малка тайна. Да работите за малко повече пари, за сметка на съня или нещата, които обичате, е безсмислено. Изследване показва, че хората, които отделят повече време за себе си... са по-щастливи.

7. Парите все пак помагат?

Оказва се, че семействата са доволни от живота, ако изкарват под 75 000 долара годишно. Преминат ли тази граница, започват да стават пренаситени. Може би това е причината хората, които печелят от лотарията да са толкова отбрани и същевременно щастливи...

8. Бъдете добри

Всеки заслужава любов и внимание. Бъдете мили с хората дори когато става въпрос за малки жестове. Хората са създадени да се грижат един за друг и така да се чувстват полезни. А това е приятно чувство.

9. Преживявания или вещи?

Доказано е, че се чувстваме по-заредени и вдъхновени, когато правим забавни и приятни неща. Не пълнете жилището си с излишни джунждурии – това е временно задоволство. “Изперете” преживяванията!

10. Заобиколете се с щастливи хора

Вероятно знаете, че всички обменяме енергия. Когато сте около усмихнати и позитивни хора, вие ще попивате от нея. Смехът лекува, така че намерете весела компания. Така всичко ще ви изглежда лесно преодолимо.

Излезте от черупката си и се насладете на живота си. Той е дар!