Да разпознаеш собствените си грешки във взаимоотношенията е трудно. Трудно е да видиш къде правиш нещо нередно. Толкова по-лесно е да обвиниш партньора си и да си тръгнеш без чувство за вина, отколкото да признаеш, че ти си тази, която е съсипала страхотни отношения. Чувала ли си някога своя любим да казва: "Не мога повече. Ти си токсична. Караш ме да се чувствам сякаш се давя. Това е като да си в гръмотевична буря, без да се вижда края"?

Тези и подобни думи не са нови неща за хората с токсично поведение. Връзките изискват много работа и ако не умееш да се приспособяваш, ако си егоистична и несигурна, не си точно подготвена да бъдеш добра половинка. Как може някой да разчита на теб, когато изглежда, че те е грижа само за себе си?

Ето някои категорични признаци, че всъщност именно ти си проблемът във вашата връзка.

1. Твоят отговор винаги е „Не“

Взаимоотношенията изискват не само вземане, но и даване. Ако отговорът ти по подразбиране е отрицателен, независимо от обстоятелствата, ти си проблемът тук. Каквото и да пита партньорът ти, дори ако е неразумно или досадно, трябва да си готова да го изслушаш и да го обмислиш. Когато обичаш някого, трябва да имаш отворен ум към него.

2. Самосаботираш се без причина

Ако се окажеш в постоянни битки със себе си и главата ти се върти от хаотични мисли, отдели минута, за да помислиш защо се чувстваш по този начин. Какво точно НАПРАВИ той? Ако се самосаботираш и създаваш проблеми в иначе щастлива връзка, ти и само ти си проблема тук.

3. Оставяш партньора си да свърши цялата работа

Това важи за всичко: работата, ежедневните задължения на домакинството и работата в отношенията. Да бъдеш приемащата страна е лесно и може дори да не осъзнаваш, че си попаднала в тази роля. Ако постоянно молиш партньора си за нещо, но нямаш желание да направиш нещо в замяна, ти не си добра половинка. Опитай се да правиш нещо любящо и мило, макар и малко, поне веднъж на ден.

4. Мълчиш, вместо да говориш за чувствата си

Да мълчиш и да се държиш студено, когато има някакъв проблем не е зряло, нито любящо. То просто те прави лош партньор. Може да мразиш да говориш за чувствата си, но това трябва да се промени. Ако си във връзка, нямаш избор. Не може просто да кажеш: „Не искам да говоря за това“. Ако не си отворена и се криеш в стаята си, четеш или гледаш телевизия, за да избегнеш човека или разговора, отново вината е в теб. Нищо не се решава, като го игнорираш.

5. Никога не казваш, че съжаляваш

Ключът към вечната любов е да можеш да признаеш, когато си направила нещо нередно. Ако не знаеш как да поемеш отговорност за действията си, може да си сигурна, че връзката ви ще се провали. Признак на зрялост е да се извиниш, когато трябва. Ако дори не може да кажеш, че съжаляваш, може би не не си готова да бъдеш в тези взаимоотношения.

6. Говориш с приятелите си, вместо с партньора си

Да се ​​преструваш, че всичко е наред, когато си с любимия, само за да се обърнеш и да говориш куп глупости зад гърба му, говори много повече за теб, отколкото за партньора ти. Представи си как ще се почувстваш, ако разбереш, че човекът, когото обичаш, активно те лъже в лицето и казва жестоки неща пред приятелите си. Би ли останала в тази връзка?

7. Създаваш драма за тръпката

Ако започваш проблеми само, за да има драма, това е гадно. Може да си мислиш, че това поддържа страстта жива, но истината е, че така връзката ви съвсем скоро ще изгори.

8. Не можеш да пуснеш нещата

Откриваш ли, че повтаряш едни и същи неща отново и отново? Онези скандали или проблеми, които сте имали преди години, но все още превърташ в съзнанието си? Вероятно това се случва, защото имаш дълбоко вкоренени несигурности, които не се разглеждат. Ако искаш връзката ви да оцелее, трябва да се научиш как да продължиш напред. Без прошка връзката ви бавно ще започне да се разпада малко по малко, докато не остане нищо, освен двама невероятно нещастни хора.

9. Партньорът ти се страхува да бъде честен с теб

Партньорът ти не може да ти каже неща, без да се притеснява от реакцията ти? Отново проблем! Сдържаният ти гняв и неспособност да поддържаш баланс не се дължат на това, че партньорът ти е луд, а защото не знаеш как да се държиш като възрастен. Ако партньорът ти не чувства, че може да бъде честен с теб от страх да не бъде порицан, той ще запази тези чувства за себе си, докато всичко не избухне.

10. Опитваш се да промениш човека, с когото излизаш, но никога не искаш да промениш себе си

В отношенията и двамата трябва да растете и да се учите един от друг. Безусловното приемане е, разбира се, част от любовта, но животът, ученето и промяната през годините е здравословна и красива част от споделянето на съвместния живот. Ако влезеш във връзка, мислейки, че ще промениш някого фундаментално и напълно не желаеш да правите промени сама със себе си, имаш голям проблем. Никой не е перфектен. Просто си токсична.