Всички знаем, че водата е полезна, но пропускаме някои тънкости. Защо водата е толкова важна и какво се случва, когато не пиете достатъчно вода? Днес ще ви разкажем и се надяваме да ви насърчим да пиете повече вода.

1. Водата повишава тонуса ни и намалява умората

Тъй като мозъкът е съставен предимно от вода, той работи по-добре, когато пиете достатъчно течности. Ако сте хидратирани, ще сте по-концентрирани и по-енергични.

2.  Водата ще ви помогне да отслабнете

Водата премахва вторичните продукти, получени при изгарянето на мазнини, намалява глада, ускорява метаболизма и освен това съдържа нула калории.

3. Водата подобрява състоянието на кожата ви

Кожата трябва да е хидратирана, за да остане свежа, сияйна, мека и гладка. Пиенето на вода ще забави процеса на стареене.

4. Предотвратява схващанията и някои травми

Водата „смазва“ ставите и прави мускулите по-еластични, което намалява риска от болки в ставите и мускулните схващания.

5. Водата е естествено лекарство срещу главоболието

Основната причина за главоболията е дехидратацията. Ако пиете повече вода, е много вероятно да страдате от главоболие по-рядко.

6. Тя поддържа баланса на течностите в организма

Водата поддържа баланса на всички течности в организма, които транспортират хранителните вещества в тялото ни, регулират телесната ни температура и участват в храносмилането.

7. Тя е в основата на живота

Водата е важна за всички живи организми и съставлява голям процент от масата им. Някои организми са съставени на 90% от вода. За хората този процент е около 60%, но мозъкът и сърцето ни са направени от 73% вода, а белите ни дробове са 83% вода.

8. Подобрява храносмилането

Водата е много важна за храносмилането и пиенето на повече вода предотвратява появата на запек.

9. Водата изчиства токсините

Бъбреците филтрират общо около 150 литра кръв дневно. От кръвта те извличат ненужните елементи и ги насочват към пикочния мехур. Това е основният начин, по който тялото ни се пречиства от токсините. За да улесните работата на бъбреците, е добре да пиете повече вода. По този начин намалявате риска от камъни в бъбреците и уринарни инфекции.

10. Подобрява имунната система

Изключително важно е да пием много течности, докато сме болни, но освен това проучванията показват, че хората, които пият достатъчно вода, се разболяват по-рядко.

11. Как да пиете повече вода?

  • Направете я по-достъпна – нека шишето е постоянно до вас, за да се сещате, че трябва да пиете повече вода.
  • Добавете малко вкус чрез краставици, лимони, малини, грейпфрут, ягоди и т.н.
  • Пийте със сламка. По този начин ще изпиете по-голямо количество, без да се усетите.
  • Използвайте специално приложение, което брои колко чаши сте изпили, или пък вие самите си записвайте, за да следите как се справяте.