Когато сме уморени, задъхани и прежаднели, първата ни мисъл е да утолим жаждата си с чаша студена вода, нали? Но дали студената вода е най-правилният избор? Дали не е по-добре да пием топла вода, дори и в топлите дни?

Каква трябва да е температурата на водата, за да се възползваме максимално от полезните ѝ свойства? Това е въпрос, който занимава много експерти, а и обикновените хора. Все пак температурата на тялото ни най-често е около 36,3-37 °C, т.е. доста по-различна от температурата на чаша студена вода.

Древната медицина, от вида на Аюрведа, която е възникнала в Индия преди повече от 3000 години, както и традиционната китайска медицина, посочва важността на температурата и ефекта, който тя оказва върху тялото. Според древните традиции топлата вода е за предпочитане във всички случаи, докато днешната медицина я препоръчва само понякога.

Все пак важно е и да слушаме тялото си, което ни подсказва от какво има нужда, например в летните месеци ни се пие студена вода, а когато сме болни или ние е студено, копнеем за топъл чай.

Днес ще ви разкрием какво казва науката по въпроса и кога трябва да предпочитаме студената вода пред топлата.

Кога трябва да пием студена вода

При тренировки

По време на упражнения телесната температура се покачва. Чрез потта тялото ни се опитва да я смъкне и по този начин да я нормализира, но заради потенето губим много течности и затова е важно да се хидратираме. Пиенето на студена вода по време на тренировка не само хидратира тялото, но и му помага да свали температурата. Учените са проучили каква е разликата при пиенето на студена вода и на такава със стайна температура при тежка физическа активност. Те достигнали до извода, че групата, която е пиела студена вода по време на тренировка, по-дълго задържала по-ниска телесна температура спрямо групата, която е пиела вода със стайна температура. Времето, за което първата група е била с по-ниска и нормална температура, е било с 50% повече.

При висока температура

Ако имате висока температура, студената вода ще помогне на тялото ви да се охлади. Освен това е важно да пиете много течности, докато имате висока температура, защото тялото ви изхвърля голямо количество течности, докато се опитва да се отърве от натрапниците – бактерии или вируси. Към студената вода е добре да добавите парче свеж лимон и щипка морска сол, с които ще си възвърнете изгубените електролити.

При отслабване

Според проучванията пиенето на студена вода забързва метаболизма и ни помага да изгорим 70 допълнителни калории на ден. Разбира се, 70 калории не звучат чак толкова впечатляващо, но трябва да ви кажем, че един 70-килограмов човек изгаря около 70 калории при 15-минутна разходка, докато пиенето на студена вода не ви коства нищо, а пак гори калории.

Кога трябва да пием топла вода

За по-добро храносмилане

Чудили ли сте се защо хората пият топли напитки сутрин? Да, кофеинът ни действа събуждащо, но не е единствената причина за това. Според Аюрведа пиенето на топла вода сутрин стимулира храносмилането, а според съвременните учени пиенето на студена вода при хранене пречи на храносмилането. На тялото ни му е необходима повече енергия, за да затопли студените напитки и храни, затова му отнема и повече време, за да ги преработи и усвои. Ако по принцип имате проблеми с храносмилането, определено избягвайте комбинацията храна и студена вода.

За детокс

Ако искате да прочистите тялото си, експертите съветват да пиете вода на стайна температура с малко лимонов сок. Водата на стайна температура изисква най-малко енергия от тялото, за да бъде усвоена, а пък лимоновият сок стимулира храносмилането и изхвърлянето на токсини. За още по-ефективен детокс – добавете парченца краставица и мента към водата (ето тук можете да намерите чудесна рецепта за това).

Срещу болката

Ако имате главоболие или някакъв вид възпаление, препоръчително е да пиете топла вода, защото тя стимулира кръвообращението и по този начин ни помага да се преборим по-бързо с проблема. Затова и топлата вода помага при менструални болки.

При запек

Ако имате запек, топлата вода може да ви помогне. Основната причина за запека е дехидратацията, затова е много важно да пиете повече течности. Топлата вода пък стимулира кръвообращението и в същото време има по-успокояващо действие върху стомашния тракт спрямо студената вода.

В останалите случаи

Като изключим посочените случаи по-горе, експертите препоръчвам да пиете вода със стайна температура. Освен това е важно да се влияете от външната температура – при горещо време пийте студена вода, при студено време – топла. Пиенето на топла вода сутрин е чудесен начин да стимулирате храносмилането и да събудите тялото си. Ако не обичате водата заради липсата на изявен вкус, добавете към нея парченце цитрус или подправки, като ментата. Много хора предпочитат студената вода, защото е по-приятна и им се струва по-вкусна, но водата на стайна температура може да е също толкова приятна с малко добавки.

Какво казва древната медицина

Китайската традиционна медицина не препоръчва пиенето на студена вода, защото студената вода се свързва със забавяне, свиване и смаляване. Топлата вода помага на всички процеси в тялото ни да вървят гладко, тя защитава вътрешните органи и подобрява кръвообращението.

Аюрведа също извежда подобна гледна точка и тя също не препоръчва консумацията на студена вода. Имайте предвид, че това са древни схващания - част от тях са се доказали във времето, но когато възникват тези разбирания, хората не са искали да отслабват, а да пестят възможно най-много енергия. Студената вода хаби енергия и затова не се е препоръчвала в миналото.

И не забравяйте да слушате тялото си, обикновено то е най-добрият здравен експерт.