Да, водата е изключително полезна, но е най-интересната напитка на планетата и това едва ли някога ще се промени.

Колкото и да казваме на някои хора, че водата изчиства токсините, подпомага дейността на храносмилателната система, регулира кръвната захар и телесната температура, прави кожата по-сияйна и един куп други работи, те просто няма да започнат да пият повече вода, защото водата не е вкусна.

А всъщност най-големи ползи извличат онези, които заменят вкусните газирани напитки с чиста вода. Както може би сте чували, газираните напитки не са особено полезни заради огромните количества захар, които съдържат. Те повишават риска от затлъстяване и развиване на сърдечни заболявания.

Та, всички знаем, че водата е полезна, но се оказва, че не много хора пият достатъчно вода. Според проучванията на Университета „Рокфелер“ почти 10% от хората въобще никога не пият вода, 28% пият най-много две чаши дневно. Сигурни сме, че причината за това е безинтересния вкус на водата, затова как да я направим по-интересна?

Ако и вие смятате водата за леко скучна, днес ви предлагаме 8 начина, с които да я направите по-интересна, за да я пиете по-често.

1. Направете си чай

Всъщност чаят е чудесен начин да пиете повече вода, защото добавя вкус към нея, но не и калории. Ако не обичате чай, може би не сте открили точния. Имаме стотици видове чай с най-различни вкусове, просто трябва да експериментирате.

2. Естествени аромати

Водата сама по себе си няма интересен вкус, но това може да се промени, ако добавите плодове или зеленчуци към нея. Препоръчваме ви да използвате цитрусови плодове, горски плодове, ябълки или краставици.

3. Добавете малко билки или подправки

Ако обичате канелата, може да пробвате следния трик: сложете пръчка канела в чаша вряла вода. Когато канела пусне своя цвят и аромат (което ще отнеме само няколко минутки), излейте топлата чаша в кана със студена вода, за да получите една освежаваща напитка с лек привкус на канела.

Тази подправка не само придава приятен вкус на водата, но и притежава един куп здравословни качества, тя например понижава кръвната захар и холестерола.

По принцип не ви препоръчваме да давате пари за нещо, което сами можете да си направите, но ако нямате никакво време и желание, по магазините ще намерите чудесни алтернативи на безвкусната вода. Тези варианти трябва да са овкусени с натурални плодове, зеленчуци и подправки, така че четете дали не съдържат подсладители и консерванти.

4. Газирана вода

Газираната вода е чудесен избор, ако сте свикнали да пиете газирани напитки – хем е газирана, хем не притежава вредните качества на подсладените напитки.

5. Вода с лед

Една чудесна идея е да използвате интересни ледени кубчета, с които да разнообразите водата. Например може да замразите натурален сок от лимон или семена от нар. Те ще придадат цвят и вкус на водата

6. Добавете натурален сок

Натуралният сок от магазина е пълен със захар, затова ви препоръчваме да изстисквате плодовете у дома. Но ако все пак нямате време за това, можете да разредите сока с вода, така ще намалите приетите количества захар, а ще увеличите водата.

7. Поръчвайте си вода в ресторантите

Дори и да смятате да пиете нещо друго по-късно, започнете с чаша вода. Ако пиете алкохол след това – още по-добре, защото той дехидратира организма. По този начин и ще спестите пари от по-скъпите напитки.

8. Яжте водата

Ако просто не можете да пиете повече вода, пробвайте да я ядете. Има много супи, които са основно вода, например бульоните. Ако не искате сами да приготвяте супата, изберете полуготов бульон с по-малко натрий и без сметана, тъй като тя добавя доста ненужни калории към порцията ви.