Всички се стараем да се храним здравословно и да купуваме естествени продукти. Но понякога етикетите и външният вид на пакетите ни объркват и накрая се оказва, че сме се прибрали с вредна и скъпа храна. Но има няколко лесни начина да проверим състоянието на покупките си, без да сме специалисти.

Представяме ви 11 трика, с които да проверите качеството на храната:

По яйцата не трябва да имат прах

Когато купувате яйца, проверете дали нямат лигаво покритие, защото това алармира за наличието на бактерии. А ако по яйцата има пудра или прах, означава че са започнали да мухлясват.

Проверете датата на изтичане на срока

Понякога производителите използват юлианския календар, така че числата са хронологични, например 211 или 361. Ако виждате само една дата, най-вероятно това е срокът на годност, така че намерете още числа от юлианския календар, ако искате да разберете кога е произведена храната.

Не обръщайте внимание на надписи "без мазнини" или "натурални съставки"

Тези надписи често се намират на опаковката, за да примамят доверчивите клиенти. Това, че пише, че нямат мазнини или други подобни, не значи че не съдържат консерванти или имат високо съдържание на фруктоза и натрий.

Игнорирайте ярките и цветни опаковки

Цветовете имат решаваща роля при купуването на определени стоки. Ако цветът е зелен, е по-вероятно да мислим, че храната е органична. Опитайте се да игнорирате цветовете и се концентрирайте върху съставките. 

Не е достатъчно на хляба да пише "пълнозърнест"

Този надпис не гарантира нищо. Зърната могат да бъдат рафинирани,а тогава  губят 78% от фибрите, витамините и минералите си. Можете да сте сигурни, че пълнозърнестият хляб е добър, само когато го приготвите сами.

Етикетът "без добавена захар" не гарантира наличието на естествени подсладители

Понякога даден продукт без добавена захар може да съдържа 25-26 грама естествени подсладители в една чаша,а това е много. Нормалното количество е 77 грама на ден. 

Проверете месото, преди да го купите

Месото не трябва да е лепкаво или жилите по него да са посивели. Ако някъде ви предлагат такова месо, по-добре го откажете.

Използвайте устройство, за да проверите наличието на химикали в плодовете и зеленчуците

Проучванията показват, че 20% от етикетите на хранителните вещества са неточни. Но и сами можете да проверите качеството на храната. Машинките за проверка вече не са трудни за закупуване, а и могат дори да се инсталират в телефона.

Проверете състоянието на кожата на пилето, преди да го купите

Като цяло се интересуваме от цвета на пилешкото месо, но често забравяме да проверим кожата му. Ако тя е започнала да прозира, това означава, че месото е старо.

Цветът на краставицата е важен за качеството ѝ

Качествените краставици са зелени или тъмно зелени. Хубавата краставица е твърда, по-тънка и с наситен цвят.

Купувайте банани само когато имат опашка

Липсата на опашка може да означава, че всички бактерии в магазина са намерили убежище в банана ви. А и така той ще потъмнее по-бързо.