Има доста начини, по които да ядосаме кучето си и то без да го осъзнаваме.

Днес ви споделяме мнението на експертите за това какви наши навици влудяват верните ни домашни любимци.

Прегръдките

Повечето от нас си мислят, че няма нищо лошо в това да обвием ръце около кучето ни, все пак прегръдките са проява на любов, но повечето кучета хич не не ги обичат. Докато някои от животните могат да издържат на честите ви прегръдки, много от тях ги смятат за начин да покажете господството си над тях.

Използването на думи, вместо жестове

Тъй като кучетата не разбират какво им казваме, освен може би няколко думи и команди, те четат желанията и заповедите ни чрез жестовете. Ако използвате повече думи, отколкото жестове, това напълно ги обърква.

Потупването по главата

Нека си признаем – когато искаме да погалим едно куче, ръката ни автоматично се насочва към главата му, нали? Е, оказва се, че на много кучета това не им харесва. Повечето са свикнали, но това не означава, че им е приятно.

Поддържането на очен контакт

Можем да гледаме домашния си любимец в очите колкото си искаме, но те съветваме да избягваш очния контакт с кучета, които не познаваш, защото можеш да събудиш агресия им.

Липсата на правила и рутина

Кучетата предпочитат да живеят в рутина, в която властват стриктни правила. Ако се придържате към едни и същи правила, това ще спечели уважението на кучето ви. Ако му позволявате какво ли не, се получават ситуации като тази на снимката.

Късата каишка

Кучетата умеят да разчитат настроението ни чрез каишката. Ако държиш кучето си изкъсо, то разбира, че си стресирана и това се отразява и на неговото поведение – и то става нервно и неспокойно. Ако държиш кучето си на по-свободна каишка, ще му покажеш, че всичко е наред и може да бъде спокойно.

Да не му позволяваш да изследва света около него

За кучето ти е много важно да изследва света около себе си чрез носа си. Ако не му позволяваш да души наоколо, докато го разхождаш, то се нервира, защото му отнемаш насладата от разходката.

Когато го принуждаваш да общува с животни и хора, които не харесва

Вероятно си мислиш, че по този начин ще направиш кучето си по-социално, но грешиш. Няма да постигнеш нищо добро, ако го принуждаваш да се изправи пред страховете си и да бъде около други кучета или хора, от които го е страх. Накрая опитите ти дори могат да завършат с ухапване.

Да бъдеш напрегната

Както казахме, кучетата са експерти в това да разчитат емоциите ни. Когато ти си напрегната, кучето ти също се чувства неспокойно. Ако искаш да го успокоиш, първо ти трябва да се успокоиш.

Скуката

Стопанин, който е твърде зает и не обръща никакво внимание на домашния си любимец, е кошмарът на всяко куче. Затова се старай да прекарваш поне известно време в игри с кучето ти.

Силните аромати

Кучетата са от 10 хил. до 100 хил. пъти по-чувствителни към миризми спрямо нас, хората. Затова домашните ни любимци не обичат да се сблъскват с твърде силни аромати. Ако планираш да правиш нещо, което ще подразни обонянието на кучето ти (като например готварски опити със силни подправки), направи му услуга и пристъпи към действие, когато то е на значително разстояние от теб.