Седнала си да вечеряш, а кучето те гледа с големите си, кафяви очи. Започваш да се чудиш какво да му дадеш, но преди да го направиш, е добре да се замислиш дали твоята храна не е отровна за малкия ти четириног приятел. Оказва се, че много хора не знаят, че някои храни могат да са опасни за кучетата им. За да не се стига до неприятни инциденти и животозастрашаващи ситуации, прочети кои храни никога не бива да даваш на кучето си:

Ксилитол

Бонбони, дъвки, печива и дори диетичните храни са подсладени с ксилитол. Той може да понижи кръвната захар на кучето ти и да доведе до проблеми с черния дроб. Ранните симптоми на чернодробната недостатъчност са повръщане, отпадналост и проблеми с координацията.

Авокадо

В авокадото се съдържат големи количества от токсина персин. Той е безвреден за хората, които не са алергични към него, но в големи дози е отровен за някои животни. Има дебати за това колко вреден е за кучетата, според някои е токсичен, според други води само до леки стомашни неразположения, а костилката крие по-голямата опасност. Все пак е по-добре да не рискуваш.

Алкохол

Алкохолът действа на кучетата така, както и на хората. Той повлиява неблагоприятно на работата на мозъка и черния дроб. Дори малко бира, вино или ликьор могат да доведат до повръщане, диария, проблеми с координацията и дишането, кома и дори смърт.

Лук и чесън

Те могат да унищожат червените кръвни телца на кучето ти, което ще доведе до анемия.

Кафе и чай

Ако искаш кучето ти да пращи от енергия – дай му играчка, не го трови с кофеин. Дръж кучето си далеч от какао, шоколад и енергийни напитки. Кофеинът може да доведе до фатални последици.

Грозде и стафиди

Има и по-добри лакомства за кучето ти. Гроздето може да предизвика бъбречна недостатъчност. Дори малкото количество може да разболее кучето ти.

Мляко и млечни продукти

Недей да споделяш сладоледа с четириногия си приятел. Млечните продукти могат да предизвикат диария и други стомашни проблеми.

Макадамия

Дори няколко ядки макадамия представляват опасност. Симптомите са мускулни спазми, повръщане, висока температура и слабост в задните крака.

Шоколад

Повечето хора знаят, че шоколадът е вреден за кучетата. Проблемът е, че какаовото лакомство съдържа теобромин, който може да се намери във всички видове шоколад, дори в белия. Най-опасни за кучето ти са черният и неподсладеният шоколад за готвене, защото количеството на теобромин е много високо. Шоколадът може да доведе до повръщане, диария, сърдечни проблеми, тремори, гърчове и дори смърт.

Кокали и тлъстина

Тлъстините, изрязани от месото, особено когато не са сготвени, могат да доведат до панкреатит. Дори да ти се струва естествено да дадеш на кучето си кокали, то лесно може да се задави с тях.

Праскови и сливи

Проблемът с тези плодове се крие в костилките. Те предизвикват възпаление на тънките черва и дори могат да ги запушат. Освен това костилките на тези плодове съдържат цианид, който е отровен и за хора, и животни.

Сурови яйца

При диета, съдържаща сурови яйца, може да се стигне до хранително отравяне, предизвикано от салмонела или ешерихия коли.

Сурово месо и риба

Също като суровите яйца, така и суровото месо може да съдържа бактерии, опасни за кучето ти. Някои риби като сьомгата, пъстървата, скумрията и есетрата могат съдържат паразити, които да причинят т.нар. „рибна болест”. Симптомите са повръщане, висока температура и подути лимфни възли.

Сол

Не е добра идея да споделяш солените храни с кучето си. Солта ще го направи много жадно и може да доведе до натравяне. Симптомите за прекаляване със солта включват повръщане, диария, тремори, висока температура и гърчове. В големи количества може да се стигне и до смърт.

Подсладени храни и напитки

Големите количества захар са вредни както за хората, така и за животните. И при двама ви може да предизвика напълняване, проблеми със зъбите и диабет.

Тесто с мая

Ако си решила да опечеш хляб, дръж кучето си под око. Неопеченото тесто ще реагира в стомаха на кучето ти така, както и във фурната – ще се надигне и раздуе. Това ще доведе до подуване на стомаха и много болки.

Твоите лекарства

Кучетата не бива да приемат лекарства, предназначени за хора. Например ибупрофенът, който облекчава болката при хората, може да е смъртоносен за кучето ти.

Подправки

Кучето ти няма работа при шкафа с подправки. Някои от тях са отровни за него. Содата и бакпулвера също са токсични за кучетата.