Всеки човек внася нещо свое в отношенията ни със света. По този начин, позитивните хора ни правят по-уверени и енергични. Ако повечето от нашите приятели имат отрицателни черти на характера, тогава и нашата енергия може да стане отрицателна.

Негативите влияят върху начина, по който гледаме на нашия живот и на хората около нас. Липсата на положителни мисли и нагласи, може да предизвика у нас безпокойство, депресия и желание за изолация. Понякога негативността на другия човек е трудно да се открие, дори и да си в постоянен контакт с него.

Ето това са 11-те сигурни признака, че сте заобиколени от негативни хора.

1. Те винаги са песимистично настроени

Във всяка ситуация тези хора виждат само лошото. Дори и топлият слънчев ден в очите на песимиста има голям риск да се превърне в буря и няма никакъв начин да го убедите в противното!

2. Те винаги се мислят за жертви

Това качество върви ръка за ръка с песимизма. По мнение на негативните хора, лошите неща просто се случват с тях и това не може да се промени. Във всяка ситуация те винаги смятат, че са жертви. Дори когато причината са самите те.
Хората, които винаги се възприемат като жертви, отказват да поемат отговорност за всяко свое действие. Те винаги ще бъдат "пострадалите", а вие -"глупаците"!

3. Те нямат време за вас

Негативните хора винаги имат причина, за да оправдаят нежеланието си да изразходват своята емоционална енергия за вас. В същото време те постоянно изискват от вас същата енергия за себе си. Те са много нещастни и разочаровани, ако не можете да го направите.
Не забравяйте, че приятелството и добрите отношения между хората са подобни на двупосочна улица. Ако сте заобиколени от такива, които само изискват да им посвещавате времето си, това е една добра причина да се замислите.

4. Те ви използват

Тези хора комуникират с вас само когато им е изгодно. Могат да ви използват, за да получат пари, транспорт, емоционална подкрепа и дори секс. Те винаги мислят, че всички наоколо са им длъжни с нещо. Поради това положително взаимодействие от такива "приятели" може да получите само тогава, когато те очакват да получават за това награда. Тези хора никога не правят нищо безплатно.

5. Те постоянно се оплакват

Негативните хора рядко говорят за добри неща. Без значение какво се случва в живота им, те винаги ще намерят нещо, за което да се оплакват. Ако времето е топло и ясно, те ще се оплакват от слънчево изгаряне. Винаги са недоволни от нещо. В допълнение, те постоянно се оплакват от вашето приятелството или критикуват вашата личност.

6. Чувствате емоционална и физическа опустошеност

Приятелствата винаги трябва да бъдат позитивни. Това е причината да чувстваме положителни емоции, когато срещнем някой добър приятел. Когато трябва да прекараме известно време с отрицателни хора, ние чувстваме силно безпокойство. 

7. Те искат да ви променят

Никой и нищо не е достатъчно добро за този тип хора, това се отнася и за вас. Те непрекъснато виждат във вас нещо, което не им харесва и се опитват да го променят.

8. Те клюкарстват

Обменът на социална информация не винаги се свежда до клюки. Но негативните хора обичат да клюкарстват и сплетничат. Ако узнаете, че приятелите ви говорят обидни неща зад гърба ви, със сигурност сте се заобиколили с негативни хора.

9. До тях се чувствате лош човек

Ако вашето положително отношение към себе си става все по-песимистично и тревожно, това може да означава, че сте натрупали твърде много отрицателна енергия. 

10. В живота ви изчезва позитивното

Ако се чувствате зле заради негативни хора, положителната връзка със заобикалящата ви среда ще започне да се влошава. Може да откриете, че други хора са спрели да общуват с вас, защото усещат само отрицателна енергия от вас.

11. Те ви завиждат

Завистта е една от човешките емоции, която ние всички чувстваме понякога. Усещането за постоянна липса прави негативните хора неспособни да се зарадват на вашето щастие, без значение колко добре вървят техните дела. Когато в живота ви стане нещо добро, завистливият човек винаги ще се чувства зле. Това може да предизвика у него желание да ви навреди, просто защото той не разполага с това, което имате вие.