Няма какво да се лъжем, всички искаме да постигнем своето и да задоволим собствените си нужди и желания, но има хора, които са готови най-безсрамно да манипулират околните, за да постигнат това, което искат. Много често тези манипулации са скрити зад усмивки и са замаскирани като мили и приятелски жестове. Но ако се научите да разпознавате основните методи на манипулаторите, никога няма да попаднете в техния капан.

Днес ви представяме 11 типа манипулатори и манипулации, които срещаме доста често и от които трябва да се пазим.

1. Безпомощният

Такива хора се преструват на безпомощни, за да прехвърлят отговорностите си на други хора. Най-вече жени са тези, които прибягват до тази манипулация. Те се правят на слаби и безпомощни и докато останалите им вършат работата, те с радост се катерят по кариерната стълбичка.

2. Онези, които шикалкавят

На всеки се случва да интерпретира грешно нечии думи или действия, но този вид манипулатори казват нещата по такъв начин, че да не можете после да ги държите отговорни за действията им. След това, когато видят вашата реакция, те извъртат нещата така, че излизате вие виновни. Освен това твърдят, че никога нищо не са обещавали, просто вие не сте ги разбрали.

3. Неизпълнимите обещания

Колко често правите неизпълними обещания под напрежение? Може би проблемът не е във вас. Манипулаторите ви принуждават да дадете отговор веднага и използват чувството ви за вина, за да ви накарат да се съгласите с желанията им. Освен това е много трудно да откажеш на приятел, който те моли за услуга. Следващия път, когато някой ви помоли за помощ, не бързайте да обещавате, а помислете дали можете е по силите ви да помогнете.

4. Родителите манипулатори

Понякога е трудно да приемем истината, че родителите ни манипулират, но това е факт – те често се опитват да ни налагат мнението си и разбиранията си, опитват се да контролират действията ни и се месят в живота ни. Затова е важно да отстоявате себе си и да не позволявате на родителите ви да диктуват живота ви, все пак той си е ваш, а родителите ви не искат нищо повече от това да сте щастливи.

5. Родителите на половинката ви

Не само вашите родители се опитват да се месят в живота ви, но и родителите на половинката ви. Свекървата много често поучава снахата или говори против нея на сина си, като по този начин създава напрежение, което е разрушило не един брак. Тъщата също няма много добра репутация... За да се предпазите от такива манипулации, трябва ясно да заявите, че вашето семейство се състои от вас, като съпрузи, и децата ви, не е нужно останалите да се бъркат в делата ви. Бъдете любезни, но твърди.

6. Вечният невинен

За съжаление, много хора не могат да поемат отговорност за действията си и се опитват да прехвърлят вината върху останалите. Такова поведение ще забележите най-вече от незрелите мъже, които изкарват половинката си виновна за всичко, тя пък се чувства гузна за станалото и се опитва да се реваншира. Този порочен кръг е типичен за токсичните връзки. Ако това се случи на вас, не се страхувайте да посочите истинските причини за получилата се ситуации и отстоявайте себе си. Ако постоянно поемате вината, ще ви манипулират още повече.

7. Цената на прошката

Във всяка връзка възникват спорове и поводи за препирни. За съжаление, понякога споровете излизат извън контрол и след това е трудно да си върнеш доверието в другия. Затова много манипулатори се опитват да купят прошката на половинката си. Такива подаръци не са мили жестове от любов, а най-обикновен подкуп. Ако прегрешението е наистина голямо (изневяра например или тежка обида), не приемайте подаръка и отстоявайте себе си.

8. „Ще е по-добре, ако...“

Този вид манипулатори искат да ви отнемат правото на избор, използвайки чувството ви за дълг. Те ви дават съвет, който не сте искали и който ви кара да се чувствате виновни. Ако ви манипулират по този начин, може да използвате същия метод или да предложите компромисен вариант.

9. Семейството е на първо място

Това е една от най-често срещаните манипулации, когато става дума за любовна връзка. Манипулаторът се опитва да ви убеди, че основният елемент на здравата и нормална връзка е детето. Той ви обяснява как детето е свръзката за всяко семейство и се опитва да подмени вашите житейски разбирания с неговите собствени. Ако е прекалено рано да имате деца или не искате да имате деца с този човек, не попадайте в капана му, а мислете рационално. Такива важни решения не могат да се вземат току-така.

10. Избухливият шеф

Ако шефът ви е манипулатор, много често можете да попаднете в подобна ситуация. Той постоянно ви дава съвети за това как да си вършите работата, демонстрира колко е важен, обича да ви критикува и постоянно намира кусури в работата ви, освен това не търпи възражения и често крещи. За да избегнете подобни ситуации, не се страхувайте да припомните на шефа ви, че това, което иска от вас, не е част от задълженията ви. Ако обаче положението е нетърпимо, по-добре да си смените работата, отколкото да си съсипете нервите.

11. Възрастният, който се държи като дете

Да, животът е труден и на повечето хора никак не им се пораства, но идва момент, в който просто ти се налага да го направиш. И все пак има хора, които се държат като деца и на 30-годишна възраст. Родителите им вършат всичко за тях и се отнасят с тях така, сякаш са още деца. И докато родителите плащат всички дългове на детето си, работят на две места, за да го издържат, то се забавлява и хич не му пука. Такава връзка е вредна както за родителите, така и за детето. Ако детето ви ви манипулира, поговорете с него, бъдете твърди и му заявете, че е време да порасне. Всички родители искаме най-доброто за децата си, но да ги дундуркаме цял живот не е правилно.