На всеки от нас се е налагало да се сблъсква с хора, които обичат да се хвалят и да преувеличават своите способности. В повечето случаи това са ограничени и посредствени хора. Шекспир е написал някога: "Глупавият мисли, че е умен; умният знае, колко е глупав." „Проблемът на света е, че глупавите са самоуверени, а умните винаги се колебаят." Сега думите им се потвърждават от учени, извели ефекта, наречен Дънинг – Крюгер. Според тях глупавите са твърде глупави, за да разберат, че са глупави, а умните хора не са сигурни в своята интелигентност.

Не смятате себе си за дяволски умен? Ето малко доказателства, че всичко ви е наред. 

1. Занимавали сте се с музика

Многобройни изследвания показват, че уроците по музика помагат за развитието на децата. Един от тях доказва, че след един месец обучение при деца на възраст 4-6 години, резултатите от тестовете значително са подобрени. Като дете сте свирили на цигулка? Ето защо сега сте толкова съобразителен!

2. Вие сте най-голямото дете в семейството

Още едно проучване показва, че по-големите деца имат малко, но значимо предимство в IQ от малките си братя и сестри. Поради тази причина, първородните са склонни да бъдат малко по-успешни.

3. Имате слаба фигура 

През 2006 г. е извършено необичайно изследване, което разкрива една интересна връзка: колкото по-широка е талията на един човек, толкова по-ниски са познавателните му способности. Според други източници 11-годишни ученици, които са показали по-лоши резултати на тестовете, са склонни към затлъстяване на 40 години. Най-вероятно техните връстници, които се учат по-добре, се грижат за своя здравословен начин на живот.

4. Били сте кърмени в ранна детска възраст

Учените от Великобритания и Нова Зеландия изследвали близо 3000 деца и са установили, че децата, които са били кърмени изкарали почти 7 точки повече при теста за IQ.

5. Обичате да четете още от детството 

Обичате да четете откакто се помните? Със сигурност имате остър ум, особено ако любовта ви към книгите е закърмена буквално от люлката. При изследване на 2000 двойки близнаци е установено, че тези които са се научили да четат по-рано, получават по-добри резултати на тестовете. Авторите на изследването предполагат, че четенето от най-ранна възраст подобрява вербалните и невербални умения.

6. Вие сте левичар

Има данни, които показват, че сред престъпниците по някаква причина има голям брой левичари – учените така и не могат да обяснят този феномен. Но последните изследвания показват, че левичари са склонни към по-различно мислене - творческо мислене, което обикновено се използва за решаване на проблеми и задачи. Левичарите са по-креативни и могат да се измъкнат от трудните ситуации.

7. Често се вълнувате

Все повече изследвания показват, че хората, които често се притесняват и вълнуват, са по-умни от другите. И може би е така, защото те мислят за последствията и се опитват да свършат работата си възможно най-добре: как да не се притесняват, когато на раменете им тежи отговорността?

8. Вие сте висок човек

Изследвания на Принстънския университет показват, че по-високите деца се учат по-добре от връстниците си и в зряла възраст печелят повече. Така че изправете гърба и крачете гордо през живота: има с какво да се гордеете!

9. Забавни сте 

Оказва се, че чувството за хумор и интелигентността имат връзка и това са едни от най-желаните качества в един човек. В едно проучване около 400 студенти били тествани за определяне на интелекта. След това трябвало да измислят смешни надписи за кадри от анимационни филми. Познайте чии надписи са били най - смешни?

10. Любопитни сте

Професор по психология от Университета в Лондон стигнал до извода, че любопитството е важна характеристика на умните хора. Любопитните хора имат по-елегантен начин на мислене, интересно им е да научат нови неща.

11. Предпочитате бъркотията

Творческият хаос е отдавна наложило се понятие, но изследванията твърдят, че той действа като "гориво" за творческия ум. Така че внимавайте да не изплашите вдъхновението си с грандиозно почистване - нека да почака.

12. Вие сте „нощна птица”

Оказва се, че „нощните птици” имат по-високо ниво на интелигентност. Предпочитат да се ангажират с творческа работа през нощта, както знаем, това не е присъщо за нашата природа. И така, учените заключават: интелигентни хора си лягат по-късно, защото по този начин се опитват да разширят рамките на своите възможности. Биха могли да се наспят само за няколко часа - а това е чудесен начин за по-нататъшна еволюция на човека, нали?