Ултразвукът в двадесетата седмица от бременността разкрива много за бебето, макар доста от нещата да остават изненада до раждането му. Но има някои вярвания, според които симптомите на бременността показват какво ще бъде бебето.

Да бъдеш бременна и да очакваш раждането на детето си е сякаш да чакаш да посрещнеш любимия на летището. Майките имат информация от лекарите, вероятно знаят пола и какво ще бъде името на бебето, но нямат представа как ще изглежда, какъв ще бъде характерът му, нито пък на кого от двамата родители ще прилича повече. Тази несигурност може да бъде стресираща, но имаме интересна информация, която ще ви помогне да придобиете представа за бебчето си.

Дори и да не намирате всички тези неща за реалистични, поне ще уплътните времето си с интересно четиво!

1. Киселините

Ще започнем с класиката. Киселините, които получаваме през третия триместър, може да означават, че ще имаме космато бебе. Някои дами страдат от силни киселини, но пък бебчето им има много коса, други пък не изпитват подобен дискомфорт, а бебето им се ражда готово за първото си посещение при фризьора. Но все пак киселините често са свързвани с косата и окосмяването на бебето.

2. Нещата, които ви се ядат

Известно е, че по време на бременността на жените им се хапват най-различни неща, които могат да се променят с дните или дори часовете. Да ги следите може да бъде трудно или пък забавно, ако ви е скучно. Ако забележите някаква тенденция, като например дали предпочитате повече сладкиши, отколкото солени, или кисели храни, можете отрано да предположите какъв ще е пола на детето ви – смята се, че апетитът за сладко говори, че очаквате момиче!

3. Как изглежда коремът ви

Всяка бременна жена е чувала поне един човек да ѝ казва „О, ще имаш момиче – коремът ти е много кръгъл!“ или пък „Коремът ти е много ниско, ще имаш момче.“

Да, дразнещо е, но според „легендата“, ако носите момче, коремчето ви ще бъде по-ниско и по-издадено. Ако очаквате момиче, коремът ще бъде висок, объл и широк.

4. Характер според сезона

Астрологията настрана, има други начини да научите характера на бебето. Използвайки сезоните и месеците, както и нещата, на които е подлагана майката преди и по време на бременността, много хора си вадят заключения за това какво ще бъде бебето. Макар и някои връзки да звучат налудничаво, има и такива, които са съвсем логични – например това, че зимните бебета са по-склонни на алергии поради липсата на витамин D и е било изложено на настинките на майката.

5. Сутрешно гадене

Късметлийките, които не изпитват сутрешно гадене по време на бременността си, е по-вероятно да имат момче – поне така твърдят хората.

Този мит има и известна подкрепа от науката – хормоните, които са отговорни за създаването на момиче, карат дамите да изпитват по-силно сутрешно гадене.

6. Начинът, по който изглеждате

Акнето не е нещо, което обичайно свързваме с бременността, но понякога се появява – и според някои хора е знак за това дали очакваме момче, или момиче. Митът гласи, че ако хората ви правят комплименти за страхотната коса и кожа, докато сте бременни, вероятно чакате момче, а ако косата ви е мазна и имате пъпки, се вярва, че носите момиче, което „краде“ от красотата ви.

7. Час по физическо

Всяка майка иска да усети ритането на бебето още от мига, в който разбира, че е бременна. Понякога обаче бебето рита доста ожесточено. Според някои хора това колко е активно бебето, показва дали характерът му ще е бурен. Науката няма никакви доказателства дали това е така, затова това твърдение си остава в категорията „бабини деветини“.

8. Суха кожа

Постоянно ни се повтаря, че трябва да се мажем с лосион и олио за тяло, за да предотвратим появата на стрии. А ако забележите, че въпреки всички усилия, които полагате, кожата ви е изключително суха, това може да е симптом, че очаквате момче.

9. Кога е терминът ви

Както вече споменахме, сезоните могат да повлияят на бебето ни. Според един от митовете, децата, родени през пролетта, са по-високи. Има и статистическа информация, която подкрепя това твърдение – анализ на повече от половин милион мъже показва, че най-високите се раждат през април, а най-ниските – през октомври.

10. Летни неволи

Бебето просто не иска да спи – будува по цяла нощ, а единствено през деня ни позволява да си починем. Това продължава и когато хлапето порасне и си печели титлата „нощна птица“. Е, вероятно е родено през лятото. Според митовете, децата, родени през топлите месеци, са по-често „нощни птици“, докато тези, родени през зимата са по-склонни да са активни през деня.

11. Мама знае най-добре

Когато сме бременни, хормоните ни превземат и променят почти всичко – дори понякога и характера ни. Може да сме много мили или пък доста агресивни преди на бременността и да се превърнем в пълната противоположност след забременяването. Тези промени показват дали очакваме момче, или момиче – дамите, които проявяват по-дръзко и дори агресивно поведение по време на бременността, е вероятно да родят момче, а симптомите се проявяват заради повишените нива на тестостерон. Дали това е истина, или лъжа, остава загадка за нас.

12. Промени в настроението

Един от митовете гласи, че колкото по-често се променят настроенията ни, толкова по-вероятно е да очакваме момиче, поради факта, че носим повече от „женските хормони“ в тялото си от обичайното. Това не е подкрепено от проучванията, но поне е интересно оправдание за капризите ни и непреодолимото желание да плачем без очевидна причина.

Е, мили бъдещи мамчета, нали знаете, че всяко едно от тези предположения има 50% вероятност да бъде вашата истина в случая?