Първото дете, заченато чрез инвитро, се ражда точно преди 40 години, но и до днес съществуват някои безумни митове около процедурата, които е крайно време да разбием.

Затова днес решихме да ви споделим някои истини, полуистини и лъжи за инвитрото, споделени от професионалисти.

Митове

1. Инвитрото е оплождане в епруветка

Противно на общоприетото схващане, изкуственото осеменяване не се извършва в епруветка, а в петриева чиния.

2. Бебетата, заченати по този начин, се раждат слаби и болни

Това е друг мит, който не се базира на сериозни доказателства. Първо, за процедурата се избират само най-силните ембриони и те по-късно се развиват в здрави бебета. Второ, при нормалното зачеване също има немалък риск от родилни дефекти. Трето, макар и някои семейства да получат шанс за безплатна инвитро процедура, повечето семейства плащат от собствения си джоб, а такава процедура не е много евтина и само двойките с възможности могат да си я позволят, т.е. родителите на такива деца обикновено са по-добре подготвени финансово за отглеждането на дете и могат да осигурят на детето адекватна медицинска помощ.

3. Бъдещите родители могат да изберат пола на бебето

Това е само отчасти вярно. При всяка инвитро процедура се следват стриктни протоколи, които са задължителни за всички лекари. По принцип на родителите им е позволено да изберат пола на бебето, ако има вероятност единият родител да предаде на детето си определено генетично заболяване, свързано с пола на бебето. Например ако майката страда или е носител на гена за хемофилия (неспособността на кръвта да се съсирва), то има голяма вероятност тя да предаде това заболяване на сина си и при инвитро е по-добре да се изберат само женски ембриони, за да се избегне този риск.

Ако все пак едно семейство държи детето да е от определен пол, това е допустимо, ако то вече има дете от другия пол и ако е готово да плати още много пари за допълнителни процедури.

4. При инвитро винаги се раждат няколко бебета

Това е мит, но забременяването с близнаци е по-вероятно при този тип оплождане, отколкото при естественото зачеване. Това се дължи на факта, че лекарите обикновено използват два или три ембриона вместо само един. Това увеличава шансовете поне един от тях да се закачи успешно за стените на матката и да оцелее.

5. Фалопиевите тръби се отстраняват при инвитро

Не знаем откъде идва този мит, но това е напълно невярно. Даже напротив, при отстранени или запушени фалопиеви тръби, жената трябва да се подложи на инвитро, ако иска да забременее.

6. Сега жените лесно могат да забременяват на всяка възраст

Наистина инвитро процедурите помагат на жените над 40 години да забременеят. Това обаче не означава, че бременността в тази възраст ще бъде също толкова лесна, колкото е при 20-годишните момичета. Всъщност колкото по-млада е жената, толкова по-голяма е вероятността тя да забременее, дори и при инвитрото. Все пак благодарение на инвитрото се случват и чудеса. През 2005 г. Мария дел Кармен Боусада де Лара стана една от най-възрастните родилки в света – на 67-годишна възраст тя ражда близнаци, заченати чрез инвитро. След няколко такива случаи много страни въвеждат възрастови ограничения при използването на инвитро.

7. Бебетата, заченати чрез инвитро, са безплодни

Още един необоснован мит. Няма причина защо един човек, заченат по този начин, да не може да има деца по естествен начин.

8. Инвитрото налага нуждата от цезарово сечение

Още един странен мит. Има много причини за секциото, но инвитрото не е сред тях. Решението за такава операция е на лекарите и се извършва само при необходимост.

9. Жената трябва да си почива много, ако е заченала по този начин

Това също е мит. Становището на лекарите по този въпрос е ясно: бременната жена, независимо от начина на забременяване, трябва да бъде активна. Ако нямате някакви усложнения, е препоръчително да спортувате, защото колкото по-добро е кръвообращението и общото ви състояние, толкова по-добре ще се развие плодът.

10. Това е много болезнена процедура

Хормоналната терапия преди това може да е болезнена, както и пункцията, при която се взимат яйцеклетки от бъдещата майка, но успокоителното е, че при пункцията се слага упойка. Прехвърлянето на ембриони е безболезнено.

11. Зачева се от първия път

Статистиката за ефективността на първата процедура варира в различните страни. Обикновено само 30% от жените забременяват след първия опит, някои изобщо не успяват да забременеят.

12. Инвитрото лекува безплодието

Инвитрото наистина помага на хората с репродуктивни проблеми, но то  няма да излекува заболяванията, които имате. Всъщност инвитрото е последната инстанция при проблеми със зачеването. Първо лекарят ви може да препоръча хормонална терапия или друг вид лечение, ако нищо не помогне, той би ви насочил към репродуктивна клиника.

Факти

1. Можете да замразите овоцитите за бъдеща употреба

Ако още не искате да имате деца, но сте загрижени за качеството на овоцитите ви (т.е. сперматозоидите и яйцеклетките), можете да ги замразите и да ги съхранявате в продължение на десетилетия. Това е особено важно за хора, чиято работа може да бъде опасна и вредна, или за онези, на които им предстои курс на агресивно лечение (например химиотерапия).

Освен това на хора на възраст над 35 години се препоръчва да проверяват качеството на овоцитите си и да замразяват сперматозоиди или яйцеклетки, ако е необходимо. Интересното е, че можете да замразите дори и вече оплодени яйцеклетки, ако искате да ги използвате при бъдеща инвитро процедура. Така миналата година се роди здраво бебе от ембрион, замразен преди 24 години.

2. 8 милиона бебета са родени благодарение на инвитрото

Според глобалната статистика почти 8 милиона души са били родени благодарение на инвитрото от 1978 г. насам. Само си представете – 8 милиона бебета са имали шанса да се родят благодарение на тази процедура. Това е повече от населението на България.

3. Най-възрастните родилки в света използват инвитро, за да забременеят

Ако съставим класация с 10-те най-възрастни родилки в света, ще се окаже, че всички до една са използвали инвитро. Засега най-възрастната родилка в света е индийката Далджиндер Каур, която през 2016 г. роди първото си дете, когато е на 72 години! Останалите възрастни родилки вижте тук

4. Инвитрото не е лесно

След 9 месеца:

Процедурата не е толкова опасна, колкото изглежда. Трудното е самата подготовката, която включва хормонална терапия, подготвяща женското тяло за бъдещата бременност. Освен че всекидневните инжекции са болезнени и изтощителни, тялото може да реагира много остро на терапията и това също да доведе до усложнения. Да не споменаваме и огромния стрес, на който са подложени и двамата родители.

5. Инвитрото може да е безплатно

Всяка година здравната каса отпуска определена квота за двойки, които искат да се подложат на инвитро, но понякога кандидатстването отнема доста време, а и се заплащат само 1-2 опита.

6. Първото бебе, заченато чрез инвитро, е вече пораснала жена

Както казахме, първото бебе, заченато по този начин, е родено през 1978 г. Детето е момиченце от Великобритания и носи името Луиз. Тя е родена чрез цезарово сечение. Родителите ѝ – Лесли и Джон Браун, се опитват да имат дете в продължение на много години. Вече позагубили надежда, че някога ще имат деца, те се съгласяват да преминат експериментално лечение, което им било предложено от техния лекар.

Първата инвитро процедура е била тайна, но пресата все пак разбрала за нея и неотлъчно следвала Лесли по време на цялата ѝ бременност. Тя споделя, че е получавала много заплашителни писма, защото обществото реагирало доста силно и негативно към изкуственото осеменяване.

След няколко години Лесли отново се подлага на инвитро и ѝ се ражда още едно момиченце – Натали.

Но всички дебати против инвитрото губят силата си пред щастието на двойките, които най-накрая са станали родители:

„6 години, 3 опита за вътрематочна инсеминация, 6 опита за инвитро, 3 спонтанни аборта, една химическа бременност, един аборт в последните месеци, 100 000 и повече долара за медицински разходи, хиляди инжекции, 9 месеца стрес и тревоги, 30 и повече часа в родилното, спешно цезарово сечение... Всичко си струваше. Това е синът ми Линкълн!“