Вероятно всеки от нас се е сблъсквал с хора, които обичат да се самоизтъкват. Много често такива хора надценяват своите възможности и имат доста ограничен начин на мислене. Още Шекспир е отбелязал, че глупаците се мислят за умници, докато умниците се смятат за глупаци („Глупака сам умник си вика, за глупав знае се умника.“– „Както ви харесва”). Учените потвърждават думите на Шекспир с ефекта на Дънинг-Крюгер – феномен, при които интелигентните хора се съмняват в своите умствени възможности.

Случвало ли ти се е да се съмняваш? Или може би знаеш, че си интелигентна и искаш още едно мъничко потвърждение? Е, тогава ти предлагаме 12 признака, доказани от експертите, които ще ти докажат, че си интелигентна. Вероятно ще се припознаеш в поне два от тях:

1. Ходила си на музикални уроци

Според множество проучвания свиренето на музикален инструмент в детството подпомага развитието на детето. Едно от тези проучвания твърди, че дори само един месец уроци има ефект върху 4-6-годишните деца. След един месец те се справят по-добре при решаването на различни тестове и задачи, освен това започват да учат по-бързо. Ходила ли си на уроци по цигулка или пиано, когато беше дете? Може би това обяснява бързото ти мислене днес.

2. Най-голямото дете си

Според едно интересно проучване най-големите деца в семейството имат по-високо IQ от това на по-малките им братя и сестри. Това е причината големите деца да се справят малко по-успешно в живота, отколкото малките.

3. Имаш стройна фигура

През 2006 г. беше направено проучване, което показа интересна взаимовръзка: колкото по-голяма е талията на един човек, толкова по-ниски са умствените му възможности. Според друго проучване 11-годишните деца, които се справят зле в училище, са изправени пред по-голям риск от затлъстяване в напреднала възраст. Вероятно тези данни могат да се обяснят с това, че интелигентните хора се грижат по-добре за здравето си.

4. Кърмили са те като бебе

Учени от Великобритания и Нова Зеландия са изследвали 3000 деца и са открили, че тези, които са били кърмени като бебета, имат средно със 7 точки повече на IQ тестовете. Но това било валидно само при децата, които притежавали определен ген. Той се задействал при кърмене (някои от децата, които не били кърмени, също го имали, но не показали по-добри резултати). Все още не е обяснена каква точно е връзката между кърменото и този ген.

5. Обичаше да четеш като малка

Ако обичаше книжките като малка, особено като бебе, шансовете да си много умна са значителни. В едно проучване взели участие 2000 двойки близнаци. Оказало се, че децата, които са се научили да четат по-рано, се справяли по-добре с тестовете като по-големи. Според авторите на проучването причината, е че четенето подобрява както вербалните умения, така и невербалните.

6. Левичарка си

Според последните проучвания левичарите са по-склонни към креативни решения и по-лесно се измъкват от заплетени ситуации. От друга страна, според друго проучване голяма част от престъпниците са левичари. Така че... внимавай как използваш интелекта си!

7. Често се тревожиш

Все повече проучвания доказват, че хората, които често се тревожат, са по-интелигентни от останалите. Едно от вероятните обяснения е, че интелигентните хора постоянно премислят всички възможни варианти, за да са подготвени.

8. Висока си

Проучвания от университета „Принстън” показват, че по-високите деца се справят по-добре в училище, а като възрастни изкарват повече пари от връстниците си. Така че – изправи гърба и смело напред!

9. Забавна си

Оказва се, че чувството за хумор и високата интелигентност са свързани. В едно проучване 400 студенти трябвало да направят тест за интелигентност, след като са свършили друга задачка – да напишат забавни надписи към определени картинки. Познайте чии надписи се оказали по-забавни? Точно така, на по-интелигентните студенти!

10. Любопитна си

Според един професор от Лондонския университет любопитството е присъща черта на интелигентните хора. Любопитните хора се стараят да усъвършенстват мисленето си, интересуват се от научването на нови неща и никога не спират да се развиват като хора.

11. Около теб е хаос

Концепцията за творческия хаос е наложена много отдавна. Според скорошни проучвания този хаос не просто някак се случва, той е „горивото” на творческите личности. Затова недей да се обвиняваш, че си разхвърляна – ти си просто си по-креативна!

12. Нощна птица си

Може да не звучи съвсем логично, но се оказва, че хората, които предпочитат да стоят до късно, като цяло имат по-висока интелигентност от тези, които стават рано. Способността да работиш до късно вечер не е типична. Според учените причината интелигентните хора да си лягат късно е, че те винаги се стремят да бъдат по-добри и да разширяват хоризонта на възможностите си. Само ако можеше и да не спим!