Ако имате малко дете, точно сега е моментът да разпалите страстта му към нови знания.

Множество проучвания показват, че игрите са чудесен образователен метод, който създава трайни познания и в същото време забавлява детето. Просто трябва да сте креативни и да си послужите с няколко подръчни материали.

За целта днес сме подбрали колекция от хитроумни трикове, които ще направят ученето забавно както за детето, така и за родителите.

1. Превърнете числата в рисунки

Ако детето ви не може да запомни числата, използвайте по-креативен метод. Първо, напишете числото на лист хартия. Обяснете на детето кое число е това и след това превърнете скучното число в забавна картинка – в животно, цвете или всякакъв друг обект, който се сетите. Ако не знаете откъде да започнете, вижте това видео, в което числата от 1 до 5 са превърнати в забавни птички:

2. Измислете си история с отворен край

Този метод е полезен за ученето на нови думи и повтарянето на тези, които детето вече знае. Единственото, което ви трябва, са хартия, моливи и въображение. Седнете с детето и се опитайте заедно да създадете забавна историйка. Започнете с „Имало едно време“ и изберете няколко герои, а след това позволете на детето да продължи историята. След това вие я развийте и така се редувайте. В същото време се опитайте да нарисувате историята на листа хартия – това допълнително ще разпали въображението на детето и ще му помогне по-лесно да запомня новите думи.

3. Куклен театър

Друг начин да обогатите речника на детето е чрез кукления театър. Трябва ви един кашон за сцена, няколко кукли, направени с чорапи, и предмети от ежедневието, чиито имена искате детето да научи.

В това видео може да видите как да си направите сладки кукли от чорапи:

4. Превърнете кухнята в лаборатория

За много деца химията не е особено лесна, но пък много бързо може да се превърне в забавление. Само преобразете кухнята в лаборатория и заедно направете няколко експеримента. Например може да използвате вода, нектар и желе, оцветени в различни цветове, за да научите детето, че различните субстанции имат различна плътност. Поровете се за лесни експерименти за деца и ще видите, че и вие, и детето ще се забавлявате цял следобед.

5. В търсене на звуци

Този метод ще развие фонетичните познания на детето. Дайте на детето фотоапарат или мобилен телефон и го помолете да направи снимка на предмет, чието име съдържа определен звук (буква) – най-лесно ще му е с първата буква от названието, но то може да прояви креативност. Казвайте му букви от азбуката и нека ловът започне. Когато преминете през всички букви, свалете снимките на компютър и подредете предметите, за да наредите азбуката. С помощта на програмите „Пейнт“ или „Фотошоп“ може да напишете названието на всеки предмет и да оцветите с друг цвят конкретната буква.

6. Математически познания чрез печене

Печенето на курабийки е идеален метод да научите детето да брои и да познава числата. Първо, при самата подготовка може да обяснявате, че ви трябват например 200 грама брашно, 50 грама масло. След това преброите курабийките заедно. Чрез тях може да го научите и да изважда и събира, докато сладко си похапвате от вашите творения.

А можете да опечете и тези много специални математически бисквити! Просто направете обикновени бисквити, направете им сладка глазура и върху нея внимателно залепете определен брой шоколадчета. Хем забавно, хем вкусно. А на дроби може да научите детето чрез помощта на пластмасови чинии. Оцветете ги в няколко различни цвята и ги нарежете заедно с детето – нека има цяла чиния, половин чиния, една четвърт, една шеста и една осма от чинията. По този начин детето визуално ще може да си представи какво означават тези дроби.

7. Математика в супермаркета

Ако ще купувате само няколко неща, може да накарате детето да сметне сметката предварително и после на касата да провери дали е сметнало както трябва. Освен това на децата винаги им е забавно да премерят плодовете и зеленчуците, а това е още една възможност да добият представа за числата и теглото.

8. И всекидневието е пълно с възможности за учене

В ежедневието ни също има достатъчно възможности за забавно учене. Детето може да учи числа, букви, звуци, цветове и форми. Например го помолете да брои до 10, докато си мие ръцете, да преброи парчетата на пицата или да намери някоя конкретна буква върху кутията със зърнена закуска.

9. Домакинските задължения могат да са образователни

Прането по принцип не е забавно занимание, но пак може да е образователно. Може да накарате детето да сортира дрехите по цветове, вид и размер, а след това да ги преброи. Ако пък сте навън с колата, предложете на детето да брои коли с определен цвят (например да брои такситата) или да гледа за знаци с определена форма.

10. Направете си крепост на въображението

Кое дете не обича да строи крепости? Трябват ви само няколко стола, чаршафи и одеяла, а вътре поставете лампа с мека и приглушена светлина (или електрически свещи). След това влезте в крепостта и разкажете на детето история. Или пък заедно нарисувайте някоя приказка. След това може вие да излезете и да оставите детето само да пише или рисува, а после да ви покаже резултата и да ви разкаже историята си.

11. Направете си маракаси, за да заобича музиката

Трябват ви пластмасовите кутийки от шоколадови яйца, пластмасови лъжици и малко ориз. Тези импровизирани музикални инструменти ще запалят интереса на детето към музиката, ще го научат да възпроизвежда ритъм и в същото време да се забавлява.

Как да си направите маракаси, вижте в това видео:

12. Допир и описание

Докато се разхождате сред природата, насърчете детето да взима различни предмети в ръце, например листа, пера, цветя, камъни, пръчки и т.н. Нека детето разгледа предмета и да ви опише формата му, цвета, звука, който прави, какъв е на допир и т.н. Това упражнение ще ангажира всички сетива на детето и ще тренира речника му.

13. За по-добра памет

Добрата памет е много важна за успешното научване на нови неща. Има много начини, с които да подобрите паметта на детето – чрез пъзели, определени игри, в които се запомнят карти или последователност на светлинки, чрез учене на скоропоговорки и т.н.