Любовта е неизчерпаема и вечна тема за всички режисьори. Всички те искат да ни накарат да се потопим в историята и за миг да забравим, че това не е реалност, но само малцина успяват да го постигнат.

Днес ви представяме 14 филма със запомнящи се и прочувствени любовни истории, които карат зрителите да мечтаят един ден да изпитат същата велика и силна любов.

1. Послепис: Обичам те (2007)

Главната героиня във филма – Холи (Хилъри Суонк) трябва да се справи с мъката след загубата на своя любим Джери (Джерард Бътлър), но след смъртта му тя не вижда смисъл да живее, изпада в депресия, не иска да излиза навън, губи работата си и продължава да живее в миналото. Тогава започва да получава писма от Джери, който предвидливо ѝ е написал инструкции за това как да живее след смъртта му. Писмата ѝ помагат да преодолее мъката и загубата и да продължи напред. Една прекрасна любовна история, която ще ви просълзи.

Сюжет: Холи е красива и умна жена, омъжена за любовта на живота си – забавния ирландец Джери. Когато Джери се разболява и умира, Холи изгубва смисъл да живее. Единственият, който може да ѝ помогне, е човекът, който вече не е между живите. Никой не е познавал Холи по-добре от Джери, и затова преди смъртта си той е изградил добър план. Написал ѝ е няколко послания, които ще ѝ помогнат да превъзмогне скръбта и да преоткрие себе си. Първото послание пристига на 30-я рожден ден на Холи под формата на торта и касета, в която Джери ѝ казва да излезе и да празнува. През следващите седмици и месеци пристигат още послания от Джери, всяко от тях все по-изненадващо, въвличащо Холи в нови преживявания и подписано по един и същи начин...

2. Тетрадката (2004)

Трогателна любовна история за двама души от различни социални класи, които остават заедно до самия край, въпреки всички трудности.

Сюжет: Възрастен мъж всеки ден чете на възрастна жена в старчески дом по страничка от старателно подвързана тетрадка. Топлият му глас задържа вниманието ѝ, но думите не стигат до нейното съзнание. Жената е болна от алцхаймер. Страничка след страничка, тетрадката разлиства история за една непозволена любов. Али е богаташка дъщеря, летуваща в семейното провинциално имение. Ноа е беден работник в местната дъскорезница. Като тийнейджъри между Али и Ноа започва вихрено ухажване, което скоро преминава в нежна интимност. Младата двойка бързо е разделена от богатите родители на Али, които настояват, че Ноа не е подходящ за нея. Минават няколко години и когато Али и Ноа се срещат пак, страстта им отново избухва, което принуждава Али да избира между зова на сърцето и повелите на класата си.

3. Изкупление (2007)

Една детска фантазия съсипва живота на няколко души, но пък началото на историята е много красиво, изпълнено със силни емоции, безпределно щастие и истинска любов. Актьорската игра е толкова добра, че на моменти забравяш, че историята не е истинска.

Сюжет: Тринадесетгодишната бъдеща писателка Брайъни Талис живее заедно със семейството си в прекрасно викторианско имение. През най-горещия ден от лятото на 1935 г., непоносимият зной и дълго потискани емоции освобождават богатото въображение на момичето. След серия от недоразумения, тя обвинява обожателя на своята сестра Сесилия в престъпление, което не е извършил. Тази грешка съсипва живота на влюбените, като променя завинаги съдбите и на тримата.

4. Вината в нашите звезди (2014)

Въпреки болестта, героите в този филм избират да живеят пълноценно до последен дъх. Още в началото можете да предположите какъв ще бъде краят, но без съмнение ще се впечатлите от силния дух на двамата герои, защото се изисква кураж да допуснеш някого в живота си, когато знаеш, че историята ви няма да завърши с обичайното „и заживели щастливо“.

Сюжет: Хейзъл и Огъстъс са двама тийнейджъри, които споделят общо пренебрежение към конвенционалното, язвително чувство за хумор и всепомитаща любов в едно незабравимо пътешествие. Двамата се срещат и се влюбват в група за подкрепа на болни от рак, а филмът проследява тяхната забавна, вълнуваща и трагична съдба.

5. Мулен Руж! (2001)

Ако съдим по филмите, Париж е точното място да срещнете голямата си любов и да изживеете животопреобръщащо приключение. Ярките цветове, пищните костюми, декорите и музиката ще ви пренесат в света на истинската любов, където хората се обичат толкова силно, че дори смъртта трябва да почака.

Сюжет: Сатин (Никол Кидман) е звездата на „Мулен Руж“. Крисчън (Юън Макгргър ) е млад и талантлив поет, който вярва в съвършената любов и е готов заради нея да слезе и в ада. Филмът  разказва историята на тяхната обречена любов в един деградирал свят, в който всичко е позволено, освен да се влюбиш.

6. Изворът на живота (2006)

Една от изключително трогателна и красива любовна история от визионера Дарън Аронофски. Главният герой е готов на всичко, за да спаси живота на болната си съпруга, а зрителите тръпнат в очакване да разберат дали странното му пътуване ще завърши с успех.

Сюжет: С невероятна кинематография и въздействаща актьорска игра на Хю Джакман и носителката на „Оскар“ Рейчъл Уайс, режисьорът Дарън Аронофски разказва историята на един човек, който търси Дървото на живота, за да получи вечен живот и да спаси съпругата си, която умира от рак през XXI век.В продължение на 1000 години Том Крио (Джакман) живее три паралелни живота – на конквистадора Томас през XVI век, на д-р Том Крио през XXI век и на астронавта Томи Крио през XXVI век, с единствения стремеж да спаси жената, която обича. Това е филмов разказ за любовта, която не умира.По време на тройното си битие, Том осъзнава смисъла на любовта, живота, човечността и своята същност на смъртен. Една любовна история, която надхвърля времето.

7. Шоколад (2000)

Виан е привлекателна и талантлива, тя умее да дава на хората точно това, от което имат нужда, за да са щастливи. Накрая тя успява не само да влее разум в главите на враждебните си съграждани, но и да заплени сърцето на един бунтовник с нежна душа.

Сюжет: През 1959 г. една мистериозна жена – Виан (Жулиет Бинош) се премества заедно с дъщеря си в малко френско селце, където повечето от нещата се ръководят от местния свещеник. Точно срещу църквата тя отваря малка сладкарница, и то по време на Великите пости. Изкушението на шоколадовите сладкиши поставя на изпитание местното население, което би трябвало да се въздържа от плътски удоволствия. А Виан е майсторка и предлага на всеки клиент това, което най-много би му харесало. Разрушаването на местния здрав морал е предизвикателство за кмета и той решава по всякакъв начин да изгони проводницата на „вредното“ влияние. Точно по това време се появява красивия циганин Рукс (Джони Деп), който веднага застава на страната на Виан. Двамата организират „Фестивал на шоколада“ и окончателно разбиват местните предразсъдъци.

8. Ванила Скай (2001)

От какво имаме нужда, за да сме щастливи? От любов или от вещи? От перфектна външност или неизчерпаеми финанси? Главният герой в този филм знае какво е и да имаш всичко това – той е млад, богат и привлекателен, но накрая всичко изчезва и остава само любовта, която ще трябва да го спаси. Филмът с Том Круз е американският римейк на испанския филм Abre los ojos („Отвори очи“), в който също участва Пенелопе Крус. Ние ви препоръчваме да дадете шанс и на по-малко известния оригинал.

Сюжет: Дейвид Еймс (Том Круз) е плейбой, който намира романтично изкупление за греховете си, влюбвайки се в любимата на най-добрия си приятел – София (Пенелопе Крус). Но преди тази връзка да е започнала, Дейвид е примамен да се качи в колата на една от бившите си любовници – Джули (Камерън Диас). Оказва се, че тя е решила да се самоубие и катастрофира нарочно, така Джули намира смъртта си, а Дейвид остава ужасно обезобразен. Възстановителната пластична хирургия и любящата подкрепа на София отново обръщат нещата в полза на Дейвид, но призрачните събития, които започват да се случват след това, го карат да се усъмни в реалността на своето съществуване и в способността си сам да направлява живота си.

9. Месец любов (2001)

Проблемите на главния герой са познати на много хора. Той е вечно зает и заради работата си не води пълноценен живот. Само момиче като Сара може да докосне сърцето му и да му покаже за какво си струва да се живее.

Сюжет: Блестящата и ексцентрична Сара Дийвър работи по специален проект от серията човекообновяване, разбирайте мъжевразумяване. Всеки месец тя отдава сърцето и апартамента си на един мъж с проблеми. А нейният пореден обект е Нелсън Мост. Той е властен, енергичен рекламен специалист, който прелита през живота с телефон в ръка. Нелсън не може да си представи живота по друг начин. А може би е възможно?

10. Започни отново (2013)

В този филм има много музика и любов. Главните герои получават шанс за ново начало, а това винаги е добро начало за един филм. „Това харесвам в музиката – тя придава смисъл дори на най-баналната сцена“... За съжаление, в реалността животът ни не е съпроводен от страхотен саундтрак.

Сюжет: В центъра на сюжета е младата Грета, която се премества да живее в Манхатън заедно със своя приятел. Мечтата на момичето е да стане певица, но нещата не протичат според очакванията ѝ – приятелят ѝ изненадващо я изоставя с обяснението, че иска да бъде самостоятелен музикант, а и конкуренцията се оказва доста тежка. Все пак Грета получава възможност  да пее в местен бар. Именно там тя е забелязана от уверен музикален продуцент, който има свои собствени проблеми.

11. Аз преди теб (2016)

Главните герои в този филм изглеждат като доста необичайна двойка – тя е от обикновено семейство, носи шантави дрехи и има необичайни възгледи за света, той е богаташ, който е изгубил желанието си за живот. Съдбата обаче ги среща и им позволява да изживеят една вълшебна приказка, макар и за кратко.

Сюжет: Луиза Кларк (Емилия Кларк) живее в провинциално английско градче. Без ясна цел в живота, чудатата 26-годишна Луиза сменя постоянно работата си, за да помага финансово на семейството си. Луиза е изправена пред предизвикателство, когато приема работа в местния „замък“ като компаньон и болногледач на Уил Трейнър (Сам Клафлин) – богат млад банкер, прикован към инвалидната количка след злощастен инцидент от преди две години. Изоставил приключенския дух, циничният вече Уил се е отказал от живота. Докато не се появява Луиза, готова да му докаже, че животът си заслужава да се живее. Хвърляйки се в поредица приключения, Луиза и Уил ще променят живота си по начин, който не са очаквали.

12. Детски игри (2003)

Възрастните не играят детски игри, нали? Е, главните герои от този филм ще ви оборят. Тяхната основна цел в живота е да се предизвикват един друг, за да видят кой ще измисли/извърши по-голяма щуротия от другия. Трудно ни е да си представим такава шантава връзка в реалността, но определено е интересно да се види на филм. Обещаваме ви, че лентата ще предизвика у вас вълна от емоции – ще ви трогне, ще ви просълзи, ще ви накара да мечтаете, а може би ще ви накара и да замерите с нещо екрана в пристъп на ярост, докато отчаяно се питате „Защо, хора, защо не можете да се държите като нормални човешки същества!?!“ Е, ако връзката им беше съвсем нормална, нямаше да е толкова интересно, нали?

Сюжет: Жюлиен и Софи са 8-годишни са чаровни пакостници на ръба на лудостта. В един от по-мрачните дни на детството, Жюлиен се застъпва за Софи, скроявайки дяволит номер на един съученик, който я тормози. От този момент нататък Жюлиен и Софи десетилетия наред ще си разменят боязливи и смешни погледи, черпейки маниакално удоволствие от опитите на единия да надмине дързостта и дяволитостта на другия. Те псуват, обиждат властите, спират уличното движение, вплетени в целувка, и се опитват да провалят една-две сватби. Двамата имат и своите различия, но им е ясно, че са родени един за друг.

13. Винаги в същия ден (2011)

Една очарователна романтична комедия за любовта на Ема и Декстър, които са приятели от 20 години. Ема е интелигентна, интересна и винаги готова да помогне, а Декстър е привлекателен и безотговорен и винаги се нуждае от помощта на Ема. Двамата крият чувствата си в продължение на години, докато накрая любовта възтържествува.

Сюжет: Декстър (Джим Стърджис) и Ема (Ан Хатауей) си обещават да се виждат веднъж годишно, след като завършат колежа. И така традицията продължава от 1988 г. до 2008 г. Понякога двамата са двойки в този специален ден, понякога – не.

14. Блясъкът на чистия ум (2004)

Когато се разделиш с някого, не може току-така да го изтриеш от съзнанието си. Спомените за него остават живи – думи, песни и места продължават да ти напомнят за него. Главният герой в този филм прави грешката да изтрие своята бивша приятелка от ума си, но това само му помага да осъзнае колко много обича ексцентричното момиче.

Сюжет: Джоел (Джим Кери) е изумен да научи, че от главата на приятелката му Клемънтайн (Кейт Уинслет) е изтрита бурната им връзка. В отчаянието си той се свърза със създателя на процеса, за да се подложи на същото лечение. Но когато спомените за Клемънтайн започват да избледняват, Джоел внезапно осъзнава колко много я обича.