В живота малко неща са по-субектвини от комедията. Просто различните хора се смеят на различни неща. Някои смятат, че филмите от сорта на „Епичен филм“, „Страшен филм“, „Еди-какъв си филм“ са невероятно забавни, други ги намират за престъпление срещу киното и човечеството. Има и такива, които са на мнение, че сериалът „Приятели“ изобщо не е забавен (това си е истинско светотатство!).

Много често критици и публика не са на едно мнение, когато става дума за комедиите, и едни от любимите ни забавни филми са били съсипани от критиците. Но понякога те не са съвсем прави и някои филми заслужават втори шанс.

Днес ви представяме 14 комедии от 90-те, които са страшно недооценени от критиците, а имат не малко фенове. Те залагат на най-различен вид хумор, така че сме сигурни, че някоя ще се хареса и на вас.

Колко от тях сте гледали?

Само неприятности (1991)

Режисьор: Дан Акройд

Участват: Чeви Чeйс, Дaн Aкрoйд, Джoн Кaнди, Дeми Mур

Резюме: Един ден Чеви Чейс кани своята възлюбена Деми Мур на разходка из Атлантик Сити, но, за негово нещастие, той не спира на знак „Стоп“ и е арестуван. Вместо да бъде пратен в затвора, полицията го отвежда в странното градче Валкеневия, където един много странен 106-годишен Съдия на мира измъчва и убива нарушителите на пътя. Paздpaзнитeлният мaгистpaт кoлeкциoнира скeлeти в тoaлeтнaтa си, a мeтoдитe му дa нaказвa пpoвинилитe сe спpямo зaкoнитe, сa мeкo кaзaно стpaнни.

По онова време критиците го ненавиждат, а това, което интригува публиката, е единствено ролята на Тупак Шакур. Въпреки това филмът притежава магнетичен чар. Сюжетът е меко казано нелеп и странен, но заслужава втори шанс.

Кроманьонецът (1992)

Режисьор: Лес Мейфилд

Участват: Роуз Макгоун, Брендън Фрейзър, Мегън Уорд, Лес Мейфийлд, Дж. Питър Робинсън

Резюме: „Кроманьонецът“ показва невероятно смешните резултати, до които може да доведе една челна среща на каменната ера с ерата на рока. Веселбата започва, когато двама съученици изкопават замръзнал пещерен човек в задния си двор. От момента, в който „ледът се разтапя“, те си представят как се превръщат в готини типове. За жалост, планът им малко се обърква, когато новият член на компанията обръща ежедневието им с главата надолу, като създава праисторическа истерия, където и да отиде.

Добре, не твърдим, че филмът е шедьовър, дори бихме казали, че е леко глуповат, но пък е забавен.

Не казвай на мама, че бавачката е мъртва (1991)

Режисьор: Стивън Херек

Участват: Кристина Апългейт, Дейвид Духовни, Джоана Касиди, Джон Гец, Джош Чарлз, Кейт Кугън

Резюме: Самотна майка трябва да замине за лятото. Отначало децата ѝ са във възторг, но после разбират, че майка им е наела ужасна бавачка. Когато бавачката внезапно умира от инфаркт, те оставят трупа ѝ в погребално бюро, но по-късно установяват, че всичките им пари за лятото са били в чантата ѝ. Децата трябва да намерят начин да оцелеят без майка си и парите ѝ. Това означава, че наистина се налага да работят.

Една от най-забавните комедийни актриси – Кристина Апългейт, заслужава малко повече признание от критиците. Тя е страхотна не само в „Женени с деца“, но и в комедии като „Не казвай на мама, че бавачката е мъртва“. Филмът е вдъхновен от успеха на „Сам вкъщи“ и залага на същата формула.

Баща мечта (1999)

Режисьор: Денис Дюган

Участват: Адам Сандлър, Джоуи Лорън Адамс, Джон Стюарт, Роб Шнайдер, Дилън Спраус, Коул Спраус

Резюме: 32-годишният Сони Куфакс (Адам Сандлър) е дипломиран юрист, който упорито отбягва отговорностите на зрелостта. Той е единственият сред приятелите си от университета, който отлага преследването на кариера и сключването на брак, заменяйки ги за временна работа, спортуване в кварталните центрове и нескончаеми обеди и вечери извън дома. Изглежда, че всички около Сони се женят и може би е време той също да се замисли за тази сериозна крачка. Така Сони решава да впечатли приятелката си Ванеса и да ѝ докаже, че вече е готов да поеме отговорност, за целта той осиновява едно 5-годишно момченце - Джулиън. Планът не проработва и когато Ванеса го изоставя, Сони се опитва да върне детето обратно на социалните служби. Изправен пред перспективата да остави Джулиън в детски дом до момента, в който агенцията за осиновяване открие подходящо семейство, което да го приеме, Сони се съгласява да поеме сам грижата за хлапето за известен период.

Напоследък Адам Сандлър създава комедии, които не се харесват нито на критиците, нито на публиката. Някога комедиите му бяха много по-интелигентни. Въпреки че днешните му филми печелят пари, те са лишени от някогашния чар на филми като „Баща мечта“ – най-сантименталният филм на актьора. Разбира се, говорим за филм на Адам Сандлър, така че не може да очаквате сериозния подход на Спилбърг, но със сигурност ще се посмеете.

Трябва да кажем, че и изпълнението на Роб Шнайдер в този филм е едно от най-забавните му превъплъщения във филм на Адам Сандлър.

Възрожденецът (1994)

Режисьор: Пени Маршал

Участват: Дани де Вито, Марк Уолбърг, Грегъри Хайнс, Джеймс Ремар, Стейси Даш

Резюме: Бил (Дани де Вито) е разведен рекламен директор, който губи работата си. Агенцията за безработни му намира временна работа като преподавател във военна тренировъчна база. При пристигането си в базата Бил разбира, че повечето войници са полуграмотни и еднакво демотивирани. За да повиши нивото им, той ги кара да пишат и резюмират книги и списания. Бил трудно влиза в контакт с учениците си и отчаяно се опитва да запали искрата на любопитството им, като ги запознава с любимата си Шекспирова пиеса „Хамлет“, за която те естествено не са чували. Учениците му се съгласяват да четат „Хамлет“ заедно с Бил и полуграмотните момчета за първи път се превръщат в единен клас.

Очевидно е, че „Възрожденецът“ иска да прилича на „Обществото на мъртвите поети“. Филмът се основава на класическата формула „недооценен учител запалва искрата на познанието в незаинтересуваните ученици“.  Въпреки че филмът не може да се мери с „Обществото на мъртвите поети“, изпълнението на Дани де Вито е свежо и пленяващо.

Въздухари (1994)

Режисьор: Майкъл Леман

Участват: Алън Ковърт, Адам Сандлър, Ърни Хъдсън, Стив Бушеми, Крис Фарли, Джо Мантеня, Брендън Фрейзър

Резюме: Амбициозната рок група Lone Rangers има всичко нужно за успеха - звук, визия, сценично поведение. Членовете ѝ са сигурни, че само да убедят някой да пусне песента им, всеки човек ще оцени таланта им, а звукозаписните компании ще се молят да работят с тях. Но нищо не работи в тяхна полза. За това групата решава да завземе една метъл радиостанция. Те взимат всички служители за заложници, но музикалният водещ отказва да пусне записа им...

Времето, в което Брендан Фрейзър и Адам Сандлър бяха наистина забавни. Триото Фрейзър, Сандлър и Бушеми притежава интересна химия, която ще ви привлече към екрана.

Мъже на работа (1990)

Режисьор: Емилио Естевeс

Участват: Чарли Шийн, Емилио Естeвес, Лесли Хоуп, Дийн Камерън, Кийт Дейвид, Джон Лавачиели

Резюме: Карл и Джеймс са двама приятни, но неамбициозни боклукчии. Карл има телескоп, с който наблюдава съседите си. Една вечер той забелязва непознат мъж и съседката си в неудобна ситуация. Когато тя си тръгва, Карл стреля по мъжа с детска въздушна пушка. Криейки се, той и Джеймс не забелязват двама мъже, които удушават мъжа и изоставят тялото. Страхувайки се, че може да бъдат въвлечени в убийството, Карл скрива трупа и започва собствено разследване. Така ще се окаже заплетен в сложна система от ходове, включващи шпионаж, съюзяване с луд ветеринарен лекар и отвличане на доставчика на пица.

Преди Чарли Шийн да стане световноизвестен с ролята си на Чарли от „Двама мъже и половина“, той се подвизава в редица комедии. В конкретния случай комедията е режисирана от самия брат на Шийн – Емилио Естевес, който играе един от боклукчиите. Двамата се оказват страхотен актьорски тандем.

Кралят на боулинга (1996)

Режисьор: Питър Фарели, Боби Фарели

Участват: Уди Харълсън, Ранди Куейд, Бил Мъри, Ванеса Ейнджъл, Крис Елиът, Ричард Тайсън

Резюме: Рой Мансън е щатският победител в шампионата по боулинг през 1979 г. За нещастие, веднага след като печели това отличие, той се забърква в неприятности, защото се опитва да измами грешните хора. Те го контузват тежко и той не успява да продължи професионалната си кариера. В последните 17 години той преживява най-нещастните моменти от живота си и работи като търговец на екипировка по боулинг. Неочаквано обаче той се запознава с Исмаел – много млад и талантлив играч на боулинг. Рой се опитва да го убеди да стане негов наставник, за да участват заедно по професионалните турнири. Дали двамата ще имат успех?

Братята Фарели ви предизвикват за пореден път да се забавлявате с една от неособено моралните им комедии. Този път комедията е доста по-черна и сурова от „Глупав по-глупав“ и трябва да признаем, че има доста гнусни моменти, така че не е за хора със слаби стомаси и сърца.

Секретен екип (1999)

Режисьор: Кинка Ъшър

Участват: Грег Киниър, Бен Стилър, Уилям Х. Мейси, Джефри Ръш, Ханк Азария, Пол Рейбънс, Джанийн Гарофало

Резюме: Това е историята на седем „супергерои“, призовани да използват съмнителните си умения. В шумния метрополис Чемпиън Сити истинският герой - Капитан Супер, е отвлечен. Уникалните чешити: Бесния (Бен Стилър), Синия Раджа (Ханк Азария) и Копача (Уилям Мейси) обединяват сили с кандидат-героите: Ужаса, Боулинг-момичето, Невидимото момче и Сфинкса, за да се опълчат срещу злодея Казанова Франкенщайн (Джефри Ръш), когото всички подозират като виновник за изчезването на Капитан Супер. С помощта на ексцентричния изобретател Док Хелър, това може би е най-добрият им шанс да бъдат признати за герои и да победят злото.

Филмите за супергерои в момента са много популярни, но тук става дума за истински неудачници – Бен Стилър просто се ядосва по-често от всеки нормален човек, а Уилям Мейси копае дупки по-бързо от всеки друг... Сигурни сме, че всички от Х-мен им завиждат жестоко. Въпреки това филмът е разтоварващ, а екипът от супер идиоти никак не е лош.

Недопечен (1998)

Режисьор: Тамра Дейвис

Участват: Дейв Чапел, Гилермо Диас, Джим Бреуер, Харланд Уилямс, Рейчъл Тру

Резюме: Историята на трима глуповати типове, които измислят какви ли не начини да измъкнат своя приятел от пандиза. За да съберат нужните средства, те решават да започнат да продават марихуана...

За любителите на марихуаната и нелепите, леко глуповати комедии, „Недопечен“ си е истинска класика. Тогава защо е в списъка ни? Защото критиците не са на това мнение и изобщо не го харесват. Е, всеки с мнението си.

Много лоши неща (1998)

Режисьор: Питър Бърг

Участват: Крисчън Слейтър, Джереми Пивен, Дейвид Хенингс, Скот Крупф, Джон Фавро, Камерън Диас

Резюме: „Много лоши неща“ е филм, който доказва, че понякога и най-лошото е за добро. Крисчън Слейтър играе ролята на Робърт – преуспяващ млад агент на недвижими имоти, а Камерън Диас е Лора, невротичната бъдеща съпруга на заможния Кайл (Джон Фавро). Кайл решава да покани приятелите си на ергенско парти. Всички заминават за Лас Вегас, за да отбележат последната му нощ като свободен мъж, но купонът се обърква, когато наетата стриптийзьорка умира в хотелската им стая. От този миг започва невероятна серия от нелепи ситуации, в които ужасяващата действителност е смекчена от забавния поглед на Питър Бърг, който прави своя режисьорски дебют.

Напомня ви на филм от тази година? Да, в основата е същата трагедия, която сполетява и моминското парти на Скарлет Йохансон в „Тежка нощ“. Само че филмът на Питър Бърг съдържа много по-черен хумор и много повече трупове (да, не е само един). Комедията, което едновременно ще ви разсмее, скандализира и шокира.

Дейв (1993)

Режисьор: Айвън Райтмън

Участват: Кевин Клайн, Сигорни Уивър, Франк Ланджела, Кевин Дан, Винг Рамес, Бен Кингсли

Резюме: Бил Мичъл е студеният и безчувствен президент на САЩ. Дейв Ковик е добросърдечен и човечен управител на агенция за трудова заетост, който по случайност изглежда точно като президента. Тайните служби наемат Дейв да стане дубльор на президента, когато първият мъж в държавата иска да избяга от официалните си задължения. За нещастие, истинският президент преживява мозъчен удар и изпада в кома. Корумпираният Боб Александър планира да използва Дейв, за да завземе властта. Но той не взима предвид факта, че на Дейв все повече му харесва да бъде президент, а и все повече се влюбва в красивата Първа дама.

Една приятна и свежа комедия, в която участват истински политици. Кевин Клайн е блестящ в ролята на Дейв и е достатъчно харизматичен, за да спечели симпатиите ви.

Новакът (1990)

Режисьор: Андрю Бергман

Участват: Марлон Брандо, Матю Бродерик, Бруно Кърби, Пенелъпи Ан Милър, Франк Уоли, Джон Полито, Пол Бенедикт, Ричард Гант, Кенет Уелш

Резюме: Матю Бродерик е в ролята на младия Кларк Келог, чието преместване в Ню Йорк, за да учи филмово изкуство, започва зле, когато дребният престъпник Виктор задига всичките му вещи. След като равнодушният му преподавател не се интересува защо Кларк не може да си позволи учебника му, бъдещият студент губи надежда, но попада на Виктор, който му предлага да се реваншира за обира, като го уреди с работа. Така Кларк се запознава с Кармайн Сабатини – „вносител“ със съмнителни бизнес интереси, но с безспорно привлекателна дъщеря. Когато Сабатини му прави предложение, на което той не може да откаже, Кларк се оказва забъркан в престъпление, свързано със застрашени видове и изискани ястия.

В тази комедия Марлон Брандо изиграва карикатурен образ на своята емблематична роля на дон Вито Корлеоне от „Кръстникът“. Въпреки че това не звучи много примамливо и филмът би трябвало да е истинска катастрофа, режисьорът Андрю Бергман успява да създаде една невероятна сатира на мафиотската класика. На хартия замисълът е лош, но на практика изпълнението на Марлон Брандо е брилянтно, свежо и остроумно, а сценарият е интелигентен и шегите ще ви разсмеят дори и да не сте гледали „Кръстникът“.

Какво стана с Боб? (1991)

Режисьор: Франк Оз

Участват: Бил Мъри, Ричард Драйфус, Джули Хагърти, Чарли Корсмо, Катрин Ерб, Роджър Боуън

Резюме: Преуспяващ егоистичен психиатър (Ричард Драйфус), е на ръба на нервен срив, след като един от най-досадните му пациенти – манипулативният Боб (Бил Мъри), вманиачено го проследява до семейната му почивка, опропастявайки всичките планове на психиатъра.

Една от най-недооценените комедии на 90-те, в която Бил Мъри прави страхотна роля. Въпреки че краят е доста нелеп и преувеличен (имаме предвид няколко експлозии), „Какво стна с Боб?“ носи същия комедиен заряд като анимацията с Уили Койота и онова досадно пиле, което никога не се спира.