Да бъдеш самотна майка не е никак лесно, тъй като всички грижи и ангажименти за домакинството се струпват върху раменете да един човек. Когато целият свят чука на вратата, а ти си сама срещу него и няма кой друг да се намеси, тази отговорност бързо може да те превърне от млада и енергична жена в състарена, намръщена и изнервена майка.

Ако и ти си дете на самотна майка, те молим следващият път, когато се подразниш на въпросите или възклицанията ѝ, поне за миг да се замислиш за жертвите, които е направила, за да те отгледа и възпита... За да те превърне в прекрасния човек, който си днес... Виж и следните няколко неща, които ще ти докажат колко силна и невероятна е тя: 

1. Намира време само за теб

В свят, изпълнен с отговорности, изисквания и задачи, майка ти мие чинии, пере, работи на лаптопа и в същото време те изслушва. Тя няма време да говори за себе си, защото иска знае как си и какво се случва в твоя свят.

2. Рядко те критикува

Докато другите родители казват на децата си какво да правят, за да отговарят на техните стандарти, майка ти ти задава въпроси, които те карат да мислиш. Можеш дори да преосмислиш решения, които вече си взел, защото никой не те притиска. Тя иска да те стимулира да мислиш различно и рационално, следвайки собствения си път.

3. Усмихната е на всичките ви селфита

Няма значение дали сте на плажа или зад ъгъла. Тя е мама и винаги е готова с грейнала усмивка. Не се притеснява за прическата или грима. Просто иска да бъде част от преживяванията, които искаш да покажеш на света.

4. Не се притеснява от тялото си

Някои жени се изказват за телата си по доста негативен начин. Винаги са на диета или се лишават от нещо. А мама ходи на разходка, тича сутрин или може би йога? Тя знае как да поддържа здраво тяло, защото иска да ти покаже, че истинската красота първо е в самите нас, а след това се вижда и от околните. 

5. Казва ти, че животът ѝ е по-хубав, защото ти си в него

Знаеш, че не си неудобство, притеснение или тежест. Ти си светлината на нейния живот и ѝ помагаш да се чувства цяла. Научила се е да обича искрено и дълбоко заради теб. Не може да си представи да те няма, защото е открила любовта чрез теб. И ти го казва винаги, без значение дали прави палачинки, или сте навън.

6. Не пропуска малките неща

Майките, които са сами, правят всички малки, красиви неща, освен ако нямат време. Понякога има разхвърляни легла и много дрехи за пране, но винаги имаш какво да облечеш. В кухнята е бъркотия, но винаги има нещо любимо за хапване. Не винаги е с изряден маникюр, но никога не е пропуснала да те вземе от училище. Каквото и да се случи, ти си най-важното нещо в живота ѝ.

7. Зане какви са приоритетите ѝ

Никога не изпада в драма, поне не пред теб. Не се тормози за това какво е пропуснала като млада, а се радва на моментите с теб. Тя има ясна цел и няма време да се разсейва с други неща.

8. Тя отделя време да танцува с теб

Понякога се случа така, че у дома оставате само двамата, обличате пижамите, смеете се и си говорите. Или пък изяждате цяла кутия сладолед. Ти слушаш любимата си музика, а тя ѝ се наслаждава въпреки че ѝ е непозната и може би малко по-силна. Да имаш самотна майка за родител не е лесно, но това не означава, че не е забавно!

9. Тя е безкрайно креативна и те подкрепя

Мама не получава много помощ, но е изключително креативна, когато става въпрос за теб. Може би щеше да е по-лесно да ти купи костюм за Хелоуин, но тя искрено се наслаждава на времето, в което заедно го измайсторявахте. Тя винаги знае кои са важните неща и не ги забравя заради своите ангажименти.

10. Тя просто те обича... заради това, което си! 

Майка ти винаги е искала да вярваш в себе си, защото тя самата е повярвала в собствената си сила, щом е останала сама. Обича те – по всеки един въможен начин, който съществува. Тя разбира, че недостатъците, които имаш са резултат от нещо и иска да ти помогне да ги откриеш и премахнеш. Чрез теб дори открива някои нови неща за себе си.

11. Жилава е

Може да не печели състезания, но в себе си тя има огромна сила, която всеки ден дава на семейството си. Няма момент, в който да не е била до теб, за да те защити. Тя изглежда като човек, който може да реши всеки проблем – от развалената кола до счупената ръка.

12. Винаги е подготвена

Никога не губи самообладание, защото винаги е подготвена. План за бягство при пожар? Проверено! Аварийно набиране на телефона? Проверено! Аптечка за бърза помощ? Проверено! Тя винаги проверява дали вратите са заключени и ти има пълно доверие, че знаеш ЕГН-то си, както и нейния личен номер и този на, който да се обадиш, ако имаш нужда от някаква помощ. И ако си мислиш, че играта на пожарникари е била за забавление – лъжеш се. Тя просто ти е показвала по доста приятен начин как трябва да реагираш в определени ситуации. Сега вече и ти усещаш сигурност, нали?

13. Има хоби, което я отличава

Другите майки може би не излизат от Фейсбук и разглеждат снимки по сайтовете, но твоята се вълнува от различни неща. Като самотна майка, тя няма цялото време на света, но я виждаш как рисува по стените, за да изглеждат по-свежи или пък си създава собствена библиотека. Отглежда цветя и зеленчуци? Във вас има спиасния за пътувания и приключения, пълни с вдъхновяващи идеи... И всичко това, защото има мечти, които вярва, че ще изпълни!

14. Не остарява

Може би е силно казано, но тя винаги изглежда добре и свежа. Не се облича крещящо, за да привлича внимание, но винаги изглежда тонизирана. Просто се грижи добре за себе си.

15. Тя е най-голямата ти опора и приятел

Имаш нужда от съвет, а тя е първият човек, който ще потърсиш, защото знаеш, че тя гледа на теб като на най-важния човек в живота си. Знаеш, че ще те изслуша и няма да влезе в покровителствения режим на „майка орлица“. Тя признава, че вече си достатъчно голям човек и е доволна от това, което е създала и възпитала у теб. Е, май е време да ѝ кажеш едно огромно „Благодаря!“.

Скъпи деца, понякога приемаме родителите си за даденост. Все пак това е тяхното задължение, но забелязвайте всички онези малки неща, които пропускате всекидневно. Помагайте и се радвайте на контакта си с тях, защото това е една от най-ценните и стойностни връзки, която ще имате в живота си. И за съжаление, няма да е вечна...