Големият момент наближава и скоро ще бъдеш с бебчето си. Може би често усещаш контракции с наближаване на раждането. А знаеш ли, че има Бракстън Хикс контракции? Как да разбереш разликата между тях и „истинските“? Тези въпроси си е задавала не една бременна жена и днес ще се опитаме да помогнем на всички бъдещи мами, включително и на теб:

Време

Когато раждането наближава и имаш контракции, ще забележиш, че те се случват „по образец”. Гледай часовника си и можеш да разбереш кога ще е следващата. Контракциите изграждат „синхрон” с предишната или следващата. При Бракстън Хикс контракциите няма такъв „шаблон”. Може да се появят на 10 минути, а след това след час.

Сила

Ако усещаш „истинска” контракция, ще почувстваш, че стават все по-болезнени и времето между тях намалява. Бракстън Хикс контракциите не се променят с времето, но и те не са приятни.

Продължителност

„Истинските” контракции се засилват с наближаване на раждането. Тези на Бракстън Хикс може да спрат, ако изпиеш чаша вода, вдигнеш краката си или промениш позата си, например да легнеш на лявата страна. Ако си дехидратирана също би могла да предизвикаш този тип контракции.

Водата ти изтича

Това е очевиден знак, че имаш истински контракции. Тези на Бракстън Хикс не предшестват изтичане на водите.

Място на болката

При Бракстън Хикс контракция ще почувстваш дискомфорт - стягане в предната част на корема, което може да се придвижи надолу. Истинските контракции се усещат на още няколко места – ще почувстваш болка и напрежение в гърба, възможно е да усетиш и спазми. Бракстън Хикс контракциите също могат да причинят болки в гърба.

Няма ефект от промяната на дейността

Ако усещаш Брекстън Хикс контракция, може да промениш активността си и да облекчиш дискомфорта. Например, ако тичаш и започнеш да ходиш, болката намалява. Ако усетиш истинска контракция, промяната в активността или позата няма да я спре, дори да използваш фитнес топка например. При Бракстън Хикс контракция просто дишай и се опитай да освободиш ума си от болката.

Прогрес

Бракстън Хикс контракциите няма да окажат влияние върху дилатацията, докато другите я стимулират. Първите са нещо като тренировка и ти помагат да се подготвиш за раждането психически.

Промени в шийката

Тези промени са с ключова разлика при двата вида контракции. Както казахме по-горе, контракциите влияят на дилатацията и „заличават” цервикса. Въпреки че при Бракстън Хикс контракциите се усеща дискомфорт, те не променят шийката на матката. Разбира се, лекарят ще ти обясни всичко.

Външните фактори имат значение

Ако бебето ти се движи и усещаш стягане, вероятно имаш Бракстън Хикс контракция. Външните фактори могат да са причина за този вид контракции, а „истинските” са знак, че бебчето ти скоро идва.

Болки в кръста

Има ги при „истинските“ контракции. Може болката да започне в предната част на тялото, да се придвижи надолу и да стигне до гърба. При Бракстън Хикс контракциите не е така. Най-добре да провериш особено ако болките могат да бъдат засечени и са на интервали.

Кървене

Става въпрос за слузестата тапа, която пада преди раждането и води до контракции. В този момент знай, че не изпитваш Бракстън Хикс контракции.

Тазов натиск

Ако усещаш такъв, значи това са „истински“ контракции. Те придвижват бебето до таза и започва дилатацията.

Почивката е важна

Ако можеш да намалиш контракциите си като полегнеш, знай, че те са Бракстън Хикс. Някои жени са легнали, когато контракциите им започват за първи път. Ако не се чувстваш комфортно, се опитай да си починеш – тогава „фалшивите“ контракции спират. Ако са „истински“, ще ти е нужна почивкa. Ако не стават по-интензивни, идват по „шаблон“ и изпитваш болка, вероятно са Бракстън Хикс. Изпий чаша вода и легни на лявата страна, за да спрат.

В кое тримесечие се появяват?

В началото на третото тримесечие е вероятно да имаш Бракстън Хикс контракции, а „реалните“ са в края. Ако се притесняваш от преждевременно раждане, говори с лекаря си.

Ходенето успокоява

Ако ходенето спре контракциите, то те са Бракстън Хикс. Така „истинските“ се ускоряват, както и раждането. Ето какво споделя една майка: "По време на втората си бременност ходих на лекар, за да ги проверя, защото имах контракции на всеки 5 минути. Неприятни, но не болезнени. Лекарят ми ми препоръча да ходя, ако искам да родя по-скоро. Направих го - оказа се, че са Бракстън Хикс контракции, но имаш чувството, че няма да свършат никога."