Всяко новородено носи много радост, но и ни обвързва с много задължения, грижи и отговорности. Онези, които стават родители за първи път, често са неподготвени за шеметното „приключение“, включващо липсата на сън, ревящото бебе и пълната бъркотия в дома. Те трябва да готови за драстични промени, но всяко усилие абсолютно си заслужава и е малка цена за усмивката на едно дете.

Днес ви представяме 10 умения, които абсолютно всички родители трябва да владеят и с които трябва да са запознати още преди да се роди детето им:

1. Как се държи бебе

Когато за първи път ни подадат бебето, повечето от нас не знаят точно как да го хванат. Страхът, че не държат бебето си правилно, е особено силен у новите родители

Важното е да се запомнят няколко правила. Вратът на бебето е много деликатен и когато повдигате едно бебе или го гушкате, трябва ръката ви да е под главичката на бебето, защото на този етап то не може само да държи главата си изправена. Затова е най-добре едната ви ръка да е под главичката, а другата да е под дупето. Освен това бебетата се чувстват най-сигурни когото са сгушени до гърдите ви.

2. Как майките трябва да се грижат за себе си през първите 30 дни

Първите 30 дни след раждането са най-тежки за повечето майки и нерядко в този период се стига до следродилна депресия. Затова майките също трябва да бъдат глезени и самите те да се постараят да се грижат за себе си.

Новите майки трябва да се хранят добре и здравословно, особено ако кърмят. Сънят е много голям проблем за повечето майки, затова е препоръчително да спят, докато бебето спи (да, знаем, понякога това не е възможно, защото има толкова много неща за вършене). Ако майка ви ви предлага да ви помогне през първата седмица след раждането, не я отпращайте! После ще ѝ сте много благодарна.

3. Как се повива бебе

Правилното повиване е много важно, за да имате едно спокойно бебче. Първо поставете одеялцето като ромб, след това сгънете горния край, за да се получи диамант.

Поставете бебето върху одеялцето. Завийте бебето с единия край на одеялото през гърдите и го подпъхнете под ръчичката на бебето.

Хванете долния край на одеялото, сгънете го през крачетата и го подпъхнете зад рамото.

Накрая хванете останалия край на одеялото, завийте бебето през гърдите и подпъхнете одеялцето под бебето. След това гушнете бебето, което съвсем скоро трябва да се унесе в сън.

4. Как се кърми

Кърменето е изключително важно за бебетата, но процесът може да е истинско предизвикателство както за майката, така и за бебето. Тъй като в първите дни бебето разчита само на кърмата, не се притеснявайте да задавате много въпроси, докато се научите да кърмите правилно още преди да се приберете у дома.

Колкото и естествен да е този процес, много майки се сблъскват с различни проблеми – малко кърма, бебе, което не може да засмуче достатъчно мляко, твърде лакомо бебе, инфекции на гърдата и други.

Ето тук ще намерите някои полезни съвети за кърменето.

Има различни позиции, при които да кърмите бебето си. Тези илюстрации показват петте най-разпространени, вие само трябва да изберете онази, която е най-удобна за вас и бебето ви. Ако пък бебето ви често заспива, докато го кърмите, ви съветваме нежно да погъделичката крачетата му, за да го събудите. Така ще сте сигурна, че то няма да си легне на празен стомах.

5. Как да оригвате бебето и как се прави първа помощ

Оригването след хранене е много важно през първите няколко месеца, за да му е комфортно на бебчето ви.

Как да го оригнете: Дръжте бебето към гърдите ви, като брадичката му трябва да е на вашето рамо. Не забравяйте да придържате главата и раменете му. Леко го погалете или потупайте по гърба, докато се оригне.

Друг метод за оригване, макар и нетолкова популярен, е да поставите бебето на коленете ви с лицето надолу. При тази поза трябва да придържате брадичката и главата на бебето, като главата трябва да е малко по-високо от останалото тяло, за да не навлезе твърде много кръв в главата на бебето. След това нежно разтрийте гърба на бебето, докато се оригне.

При спешен случай, ако смятате, че бебето се е задавило и се задушава, трябва да му дадете първа помощ (кардиопулмонална ресусцитация). Сложете бебето на колене ви, натиснете гърдите му пет пъти, като използвате само 2 пръста. Вдишайте в устата му. Запомнете, че не трябва да натискате силно. След вдишването бебето ще се закашля, което означава, че дихателните пътища вече не са блокирани.

6. Как да масажирате бебето

Новородените бебета се масажират, за да станат мускулите и костите им по-здрави. Първото правило при този масаж е да не го прави точно преди или след хранене.

Ето как да масажирате бебето: Поставете бебето върху кърпа или чаршаф и започнете нежно да го масажирате с масло на растителна основа. Започнете с крачетата, след това с ръчичките, гърдите и накрая с гърба.

Масажът не само успокоява бебето, но и го прави по-здраво.

7. Как да къпете бебето

Всеки родител първоначално се страхува да къпе бебето си, това е напълно нормално.

Важно е да отбележим, че през първите дни пъпчето на бебето не е паднало и не бива да се мокри, затова по-добре не къпете бебето в корито. Мийте го с гъба или с шепа обливайте отделни части на тялото му. Чак след като пъпчето падне, бебето може да се къпе в корито и да стои във водата.

За целта поставете чиста кърпа на дъното на коритото, за да не бъде прекалено хлъзгаво. Не го препълвайте с вода, докато не свикнете с правилните пропорции, просто налейте не повече от 5 см и оставете ръката, с която подпирате бебето да лежи удобно на дъното.

Температурата на водата не бива да надвишава 36°C. Можете да я пробвате предварително на ръката си, но ако не сте уверени, се снабдете с термометър за вана. Потапяйте бебето постепенно като използвате едната си ръка за поддържане на вратлето и главичката.

Не забравяйте, че не е нужно да къпете бебето ви всеки ден и никога не го оставяйте без надзор.

8. Как да приспите бебето

Първите няколко дни бебето се нагажда към новия си режим, затова никой не може да спи много-много. Ще трябва обаче да го приучите към новите навици. Нека стаята му да е добре осветена през деня и тъмна през нощта, за да може бебето да се научи да асоциира тъмнината със съня и да прави разлика между ден и нощ.

Ако полусъненото ви бебе ви изглежда много сладко и искате да го целунете, по-добре не го правете – това ще го разсъни и ще му покаже, че сте готови да си играете с него.

9. Как да сменяте памперси

Сменянето на памперси изобщо не е фасулска работа през първите няколко дни.

Първо трябва да запомните, че памперсът трябва да се стегне под пъпната връв, докато пъпчето още не е паднало. Докато пъпчето не падне, в тази област не бива да има натиск.

Друго, което трябва да запомните, е, че трябва да бършете дупето на бебето отпред назад, особено при момиченцата, за да намалите риска от инфекции.

Дупето на бебето винаги трябва да е напълно сухо, преди да сложите друг пампрес. Ако бебето получи обрив от памперсите, се заредете с бебешки крем, проверявайте обрива често и избягвайте ароматизираните памперси, докато обривът не изчезне.

10. Как да се сближите с бебето

Новороденото се чувства най-сигурно до гърдите на мама, защото то познава нейния сърдечен ритъм. Затова е важно мама да прегърне бебето веднага след раждането.

С това обаче не се изчерпват начините, с които можете да заздравите връзката помежду ви. Освен прекият контакт на кожа в кожа, важно е често да гледате бебето в очите и да му говорите. Може да ви е малко странно, защото бебето не ви разбира, но за него е важно да чува гласа ви.

Тъй като зрението на бебето никак не е добро на този етап, приближете до него и му се усмихвайте.

Пейте му песнички (дори да пеете ужасно фалшиво, не се притеснявайте, бебето ви все още няма квалифицирано мнение по въпроса), масажирайте го и просто му отделяйте достатъчно време. Близостта, която създадете сега, ще се отрази на взаимоотношенията ви за години напред.