Никой не може да знае всичко, а и не е необходимо. Днес обаче искаме ди представим няколко интересни факта за нашия свят, за които сигурно изобщо не сте подозирали.

1. Делфините взимат наркотици

Делфините и хората имат много общо помежду си. Създателите на един документален филм забелязали нещо доста странно – младите делфини имали навика внимателно да дъвчат риби балон и да си ги подават една на друга. Този вид риби отделят нервнопаралитичен токсин, който може да е смъртоносен, но в малки количества предизвиква наркотичен ефект. Очевидно делфините знаят този факт и обичат да започват деня си с малко морски наркотици.

2. Интернетът в НАСА е със скорост от 91 гигабайта в секунда

Това означава, че с такъв интернет можете да свалите всичките епизоди на всичките ви любими сериали за една секунда.

3. През 1999 г. Япония променя флага си

Някога „хиномару“ (кръгът на слънцето) е бил символът, който е отличавал японските кораби от останалите. Корабите използвали този флаг от 1870 г., но постепенно флагът започнал да се възприема като националното знаме на Япония, въпреки че официално не е признат за такъв. Официалното му приемане става едва през 1999 г. Тогава флагът е леко променен.

4. През 2012 г. Дж. К. Роулинг е изключена от списъка на най-богатите хора на сп. „Форбс“, защото е похарчила 160 млн. за благотворителност

Най-богатата жена във Великобритания е доказала, че парите не могат да покварят сърцето на добрите хора. Известната писателка отделя голяма част от богатството си за благотворителност, например за подпомагането на самотни родители или за нуждите на клиника, изследваща множествената склероза. Благодарение на своите доходи Роулинг често се появява в списъците с най-богатите хора. Е, освен през 2012 г. Тогава тя дава 160 млн. долара за благотворителност и изпада от класацията.

5. В Япония използват печати, вместо подписи

За да си откриете банкова сметка в Япония или за да получите пратка, ще трябва да имате ханко (личен печат). Понякога хората разписват документи, но печатът си остава основният метод да потвърдите самоличността ви.

6. Ударът от мълния остава такива следи по кожата

Не много хора оцеляват след удар от мълния, но оцелелите получават интересна татуировка. Тези „рисунки“ се наричат фигури на Лихтенберг и се получават при 20-30% от ударените от мълния. Те обикновено изчезват след няколко часа или до няколко дни. Анализите показват, че фигурите на Лихтенберг не са изгаряния, а по-скоро възпаление на кожата, предизвикано от високото напрежение и стрес.

7. Зародишът може да излекува майчиното сърце

Учени са открили, че зародишът в утробата може да изпрати стволови клетки, които да укрепят сърцето на майката. Според учените този интересен феномен е еволюционен механизъм – зародишът повишава шансовете си за оцеляване, като защитава сърцето на майка си. Това откритие обяснява защо много от жените, които развиват проблеми със сърцето по време на бременност или точно след нейното настъпване, се възстановяват много бързо и сякаш от само себе си.

8. Във Филипините има остров насред езеро, което се намира на остров насред езеро, което се намира на остров

Понякога и природата я мързи и създава обекти с помощта на Copy-Paste.

9. Историята със Стив Джобс

Около личността на Стив Джобс има какви ли не легенди, много от които не са истина, но тази история наистина се е случила. Тя е разказана от бивш служител на Apple.

Когато инженерите завършили първия прототип на iPod, те показали работата си на Стив Джобс. Той си поиграл с устройството, претеглил го с ръце и го отхвърлил, защото било твърде голямо. Инженерите отвърнали, че е невъзможно да го направят по-малко. Джобс се умълчал за момент. Тогава станал, отишъл до близкия аквариум и пуснал iPod-а вътре. След като устройството докоснало дъното, от него излезли множество мехурчета.

„Това са въздушни мехури, казал Джобс. Значи има място вътре. Направете го по-малък.“

10. Как виждат орлите

Ето какво означава да имате орлово зрение:

Но и още:

Да забележите мравка на земята от покрива на 10-етажна сграда.

Да видите всяка мимика на спортистите, въпреки че седите на най-лошите места на стадиона.

Да виждате повече цветове.

Да имате 340-градуса зрително поле.

11. Рекордът на Валери Поляков

Руският космонавт Валери Поляков държи рекорда за най-дълъг непрекъснат престой в космоса. Най-дълго той е бил в космоса в продължение на 437 дни и 18 часа.

12. Няма да откриете „Макдоналдс“ в Исландия

Последният такъв ресторант затваря през 2009 г. заради тежка финансова криза в Исландия. Тъй като бизнесът с бърза храна пострадал значително, собствените на франчайза решили да затворят ресторантите.

13. Американски фитнес треньор качи 30 кг, за да разбере клиентите си

Фитнес инструкторът Дрю Манинг реши да проведе интересен експеримент със собственото си тяло, чрез който да разбере клиентите си по-добре. Дрю спрял да тренира, започнал да се храни с бърза храна и да пие газирани напитки. След 6 месеца нездравословен живот той качва 30 килограма. Отнема му още 6, за да ги свали.

14. Първите австралийски полицаи са били... послушни престъпници

В продължение на много време Британската империя използва колонията си Австралия като затвор за всякакви престъпници (от крадци до политически неудобни личности). Първите полицаи на континента са избрани сред престъпниците с най-добро поведение.

15. В Германия броят всяко дърво

Ако посетите Германия, вероятно ще забележите, че дърветата в парковете са номерирани. Германците броят дърветата и събират информация за тях, като например възрастта на дървото, състоянието му и т.н. Както знаем, германците много държат на реда и на околната среда, така че този факт не ни изненадва много.