Много често, точно преди да заспим или когато ни е много скучно, умът ни се отправя към темите, за които обикновено не мислим. В такива моменти се питаме – колко ли тежи един облак? Можем ли да усещаме миризими, докато спим? Колко енергия произвежда човешкото тяло? Ако и вие някога сте си задавали такива въпроси (или пък сега сме пробудили любопитството ви), то не се тревожете – още сега ще ви дадем отговорите на тези и други загадки.

1. Ако нямате ъгломер, можете приблизително да измерите даден ъгъл, като използвате само ръката си. Разперете пръсти възможно най-широко. Кутрето трябва да лежи на долната страна на това, което искате да измерите, то представлява 0°. Ъгълът между палеца и кутрето е 90°, а ъглите от кутрето нататък са приблизително 30°, 45° и 60°.

2. През живота си средно човек среща около 16 убийци, но няма представа за това. Един факт, който сигурно не искахте да знаете...

3. Всеки път, когато разбърквате тесте карти, има голяма вероятност да сте първият човек в историята, който подрежда точно тази комбинация. Причината е, че едно тесте от 52 карти може да бъде подредено по 52! начина, където 52! (факториел от 52) е равно на 52 x 51 x 50 x 49...x 2 x 1. Това е така, защото има 52 начина да изберем първата карта, 51 начина да изберем втората, 50 начина да изберем третата и т.н. Факториел от 52 е огромно число, по-голямо от 8x10⁶⁷. Това нищо не ви говори? Тогава ще ви кажем, че ако някой разбъркваше тесте карти от началото на Вселената (смята се, че тя е възникнала преди 14 млрд. години) и му отнемаше по една секунда, за да смени комбинацията, то досега този човек нямаше да е разбъркал картите повече от 10¹⁸ пъти.

4. Една 43-сантиметрова пица е по-голяма от две пици по 30 см.

5. Може би знаете този факт от училище, но ще ви го припомним. Можете да проверите дали даден месец има 30 или 31 дни, като използвате кокалчетата на ръцете ви. Всяко кокалче символизира месец с 31 дни, а всяко разстояние между две кокалчета – 30 или по-малко дни. За да проверите колко дни има в дадения месец, свийте юмрук и започнете да броите от кокалчето на показалеца на едната ви ръка, което символизира януари, и после продължете и на другата ръка (която трябва да започва от август).

6. Има цветове, които са „забранени“ за мозъка. Това са цветове, които съществуват, но мозъкът ни не може да ги възприеме и ние не можем да си ги представим. Те са съставени от цветове с такава честота на вълната, че автоматично се блокират един друг и затова не могат да бъдат видени едновременно. Такива цветове са червено-зеленото и жълто-синьото. Ако ви накараме да си представите жълто-синьо, вие ще се сетите за зелено, понеже смесването на жълто и синьо дава точно зелено. Е, всъщност съществува и жълто-син цвят, който хем изглежда жълт, хем е син. Да, знаем, че в момента мозъкът ви блокира и не може да си представи такова нещо, но то съществува.

7. Кислородните атоми, които в момента се намират в дробовете ни, въглеродът в мускулите ни, калцият в костите ни и желязото в кръвта ни са възникнали на далечни звезди и са се пръснали из Вселената, когато тези звезди са избухнали. Това означава, че част от нас е направена от звезден прах.

8. Докато навършите 60 години, вече ще сте изгубили половината ви вкусови рецептори и разликата между солено, сладко, кисело и горчиво ще ви се струват много по-малка. Изводът е – яжте, докато сте млади!

9. Не, не можете да помиришете нищо, докато спите, защото в този момент обонянието ви на практика не работи. Това означава, че не можете да помиришете как половинката ви приготвя палачинки за закуска. До този извод са стигнали учени от Университета Браун, които са искали да проверят дали хората могат да се събудят, ако подушат дим и по този начин да се спасят при възникнал пожар. Оказало се, че и опасни миризми, и силни аромати като ментата не карат хората да се събудят.

10. Ако по време на бременността майката получи нараняване на вътрешните органи, бебето изпраща стволови клетки към засегнатото място, за да забърза процеса на оздравяване.

11. Всеки ден човешкото сърце генерира енергия, достатъчна за да може камион със средна големина да измине разстояние от 30 километра. Мозъкът ни пък генерира енергия, достатъчна за да засвети 10-ватова крушка.

12. Повечето хора имат грешна представа за големината на светофарите и за дебелината на маркировката по пътищата. Те си мислят, че светофарите също не са особени големи, което, както се вижда на снимката, изобщо не е така.

13. Всяка година вие сте на 98% нов човек – такъв процент от атомите в тялото ви се подменят всяка година.

14. Кислородът ни е необходим да живеем, но при неговото усвояване се отделят оксиданти, които вредят на клетките ни. Доскоро се смяташе, че оксидантите играят ключова роля за стареенето на клетките ни, но най-новите проучвания сочат, че вредите, които оксидантите нанасят, не са толкова значителни, колкото сме смятали, а стареенето всъщност е много комплексен проблем, в чиято основа не стоят тези оксидантите.

15. Възрастта е просто числото, което показва колко пълни обиколки сте направили около Слънцето.

16. Един средно голям облак тежи около 500 тона (или 100 слона), а един дъждовен облак тежи колкото 200 хил. слона. Учените могат да изчислят теглото на един облак, като вземат предвид размера му и приблизителното количество вода, което съдържа.

17. През 1991 г. социологът Скот Фелд открива „парадокса на приятелството“. Той изчислил средно колко приятели има всеки човек. След това изчислил колко приятели средно имат приятелите на този човек. В повечето случаи второто число било по-голямо, което означава, че почти винаги вашите приятели имат повече приятели от вас... Колкото и да е парадоксално, този феномен се обяснява с математически формули и е напълно реален. А най-интересното е, че повечето хора са смятали, че имат повече приятели от своите приятели.

18. Хората, които са родени през 90-те години, са живели в рамките на две хилядолетия, два века и три десетилетия, а дори още не са навършили 30 години!

19. Човешката слюнка съдържа естествено обезболяващо, познато като опиорфин. То е шест пъти по-ефективно от морфина и освен това има антидепресивен и успокояващ ефект.