Когато някой те е наранил, се чувстваш изгубена. Болката те изяжда отвътре, но не бива да се предаваш, а да продължиш напред. Въпреки това, има някои неща, които околните не забелязват веднага, че правиш. Трябва да се откажеш от тези навици и мисли, защото те ти влияят по най-негативния начин.

Ето кои са те:

1. Виждаш кой ще се бори за теб

Не, не отблъскваш първа хората, за да не го направят те. Правиш го, за да видиш дали те ще се върнат, или ще изчезнат завинаги. Хората, които са би унижавани в предишни връзки или наранявани, имат нуждата да се почувстват желани.

2. Промяната на цвета на косата или друга промяна по външния вид

Хората, които го правят, обикновено искат да създадат различна своя версия. Така те показват, че са отхвърлени.

3. Споделяш първо лошото

Тези от нас, които са наранявани много пъти от партньорите си или приятелите, са по-склонни да споделят негативните новини за себе си преди позитивните. По този начин те показват своите слабости, за да видят как ще реагира отсрещният човек.

4. Изграждаш отношенията си върху болка, а не заради интерес

Повечето хора създават приятелства с хора с подобни преживявания, интереси или мнения. Други започват връзки с такива, които са преживяли подобна болка. Ако не внимаваш с тези отношения, лесно можеш да объркаш болката с любов.

5. Игнорираш чувствата си и се притесняваш за неща, които не са никакъв проблем

Най-погрешният механизъм за защита е да игнорираш чувствата си и да ги замениш със страх. Обикновено хората започват да се тревожат за нерационални неща, които не представляват проблем.

6. Живееш и се ръководиш по мнението на другите

Не го прави. Често не осъзнаваме, че трябва да живеем по своите собствени правила. Не трябва да мислим за мнението на другите, защото така няма да сме щастливи.

7. Разчиташ на „знаци“, за да разбереш кое е „правилно“

Ако в миналото някой е взел решение, оказало се грешно, понякога започва да търси знаци за всяко следващо. Търсенето на такива, за да открием одобрение, е грешно, защото това само ще ни нарани.

8. Насилваш се, за да се промениш

Когато сме наранени, се обвиняваме и нараняваме. Често някои от нас започват да съжаляват за тези, които са, а това може да се влоши с времето.

9. Опитваш се да забравиш за определен период от живота ти

Това само означава, че потискаш спомена, а не, че си го преодоляла.

10. Ставаш агресивна

Тази реакция е свързана с т.н. "детски защитен" механизъм, в който се опитваш да привлечеш нечие внимание и любов.

11. Връщаш се към детските си желания

Някои хора отбягват отговорностите, обвързването и новата работа, защото не искат да губят спомена за детските години и мечти.

12. Ставаш перфекционист

Много от нас смятат, че перфекционистите са луди за контрол, но всъщност повечето са били наранени в миналото и искат да подредят живота си по конец.

13. Придаваш прекалено голямо значение на малките неща

Трябва да се наслаждаваш на живота със сърцето си. Хората, чиито сърца са разбити, имат различна представа за живота. Те придават прекалено голяма важност на обикновените неща. По този начин те бягат от дискомфорта.

14. Изолираш се или избягваш силните връзки

Когато някой ни е наранил силно, смятаме, че другият човек е най-ужасният на света. Това се случва, защото се изолираме от останалите. Не сме се провалили.

Не се изолирай от другите, защото това би имало негативен ефект върху живота ти.

15. Ставаш прекалено амбициозна

Много хора, които са били наранени, се мотивират да станат успешни. Понякога те минават всякакви граници, за да докажат, че са повече от това, което другите са смятали за тях. Това е добър начин да продължиш напред, но не и когато влагаш всяко едно усилие в постиженията си.

16. Губиш вяра в себе си

Ако някой те е наранил и си изпитала голяма болка, най-грешното в дадения момент е да спреш да вярваш в себе си. Много от възрастните, които се чувстват изгубени, не могат да се доверят на интуицията си. Това е знак за ниско самочувствие и нерешителност.