Анна Харви е легендарна стилистка, смятана за една от най-влиятелните фигури в модната индустрия. Тя започва кариерата си в престижното издание „Харпърс Базар“, става редактор на „Воуг“ и е била личната стилистка на принцеса Даяна.

Двете се се запознават през 1980 г., когато модният директор на „Воуг“ избира точно Анна да съветва Даяна за стила ѝ. Тази нейна роля продължава дълги години – през целия брак на Даяна и след това.

Може да се каже, че Анна Харви знае всякакви тънкости, с които да изглеждате невероятно, независимо от възрастта или благосъстоянието ви. И въпреки че тенденциите постоянно се сменят и няма един универсален стил, то съществуват вечни съвети, които могат да ви помогнат винаги да изглеждате като дама от най-висока класа.

Ето какви са едни от най-добрите съвети на Анна Харви:

1. Следвайте правилото за А-формата

Полите с т.нар. А-форма отиват почти на всички. Тази форма веднага прикрива по-пищните бедра и създава приятен силует, но когато избирате такава пола, задължително заложете на  горна част, която да балансира пищната пола. Трябва ви по-тясна блуза, за да не развалите ефекта. Ако пък сте избрали свободна горна част, заложете на прилепнала пола.

Такъв баланс трябва да прилагате и при избора на панталон – ако ще носите свободна, широка риза, заложете на прилепнали панталони, ако сте избрали торбести панталони със свободна кройка, заложете на по-тясна блуза, защото иначе фигурата ви ще изглежда безформена и небалансирана.

2. Не носете дрехи според възрастта ви

Ако носите само дрехи, които отговарят на възрастта ви, най-вероятно накрая ще изглеждате още по-стари. Дрехите нямат възраст и можете да изглеждате страхотно, независимо на колко години сте, ако запомните, че в тоалета ви трябва да има баланс, уместност и вкус.

3. Бъдете внимателни с плисираните поли

Според стилистката плисираните поли подхождат само на жените, които са в добра физическа форма, защото те привличат вниманието към талията.

4. Отидете на пазар с дъщеря ви

Стилистката казва, че пазаруването трябва да се прави само с правилните хора, ако не искате накрая да си купите нещо, което изобщо не ви отива. Приятелките могат да ви кажат, че нещо ви стои добре, просто от учтивост, защото се страхуват да не ви засегнат. Най-добре е да отидете на пазар с дъщеря ви – вече зряла жена, която е в крак с модните тенденции и честно ще ви каже как изглеждате.

5. Не се страхувайте от ярките цветове

Цветните дрехи веднага ни оправят настроението, защото създават позитивна и жизнерадостна атмосфера. Когато избирате дрехи за вечерта, Анна препоръчва да забравите за стандартите и да дадете шанс на нещо по-ярко и интересно. Тя препоръчва цветове като сапфирено, изумрудено, нар, малиново или къпиново.

Ако все пак искате да носите черно, стилистката препоръчва да го съчетаете с много красиво бижу, което да разчупи тоалета.

6. Купувайте си дрехи в точния размер

Когато става дума за пазаруване, Анна препоръчва да вземете предвид няколко неща:

Ако искате да прикриете някой недостатък, свободните дрехи могат да ви помогнат, докато тесните дрехи само ще подчертаят местата, които искате да скриете.

Когато избирате палта или прилепнали дънки, винаги избирайте един размер по-големи. Когато пробвате палто, най-добре го пробвайте върху пуловер, за да прецените как ще стои. Трябва и да се чувствате удобно вътре в него. В този случай забравете за номера, изписан на етикета, а си купете палтото, в което се чувствате най-добре.

Ако нещо ви стои страхотно, купете си няколко броя. Много хора ще се съгласят, че да откриеш идеалната дреха, е адски трудно. Затова, когато откриете дреха, която много ви харесва и знаете, че бихте я носили много пъти, по-добре си я купете в няколко бройки. Става дума за панталони и за дрехи като белите ризи, които често износваме, но ни е мъчно, че трябва да изхвърли. Ако си мислите, че идеята е странна, вземете пример от графинята на Кеймбридж - Кейт Мидълтън често носи едни и същи рокли или кройки, но в различни цветове.

Когато си купувате яке или сако, уверете се, че ви е много комфортно в него. Когато облечете сакото, изпънете ръце, за да видите как стои на раменете и на гърба ви. Ако усещате дискомфорт, значи сакото не е във вашия размер и не бива да си го купувате.

7. Избирайте чорапогащници, които отговарят на цвета на кожата ви

Анна препоръчва да носите чорапогащници с ниска талия, които отговарят на цвета на кожата ви. Основната ви цел, когато носите чорапогащник, е да изглеждате така, сякаш не носите чорапогащник.

Ако ще купувате цветен чорапогащник, вземете такъв в по-голям размер, за да не избледнее цветът, когато материята се опъне. И помнете, че блестящите чорапогащници правят краката по-дебели, а матовите ги правят по-тънки. Единственото изключение е носенето на чорапогащник през лятото, тогава блестящите чорапогащници се за предпочитане, защото изглеждат по-естествено на ярката светлина.

8. Избягвайте клиновете

Анна Харви препоръчва да забравите за така популярните клинове, но ако много ги обичате, най-добре е да ги съчетаете с дълга туника или рокля, а не да ги носите като обикновени панталони. Когато си купувате клин, обърнете внимание на качеството на материята – тя не бива да е прозрачна. И заложете на модели с висока талия, за да не ви се налага постоянно да ги придърпвате нагоре.

9. Носете туники

Туниките са универсална опция, която можете да носите като рокля или в съчетание с панталони или дънки. Анна казва, че ако сте твърде висока и туниката ви седи като много къса рокля, можете да я съчетаете с права пола. Така ще изглеждате много стилно.

Анна казва, че пък ниските дами не бива да си купуват туники тип „кимоно“, защото с тях ще изглеждат още по-ниски.

10. Удобството трябва да е основната ви грижа

Можете да се чувствате изключително удобно и в една изискана рокля, ако тя ви подхожда и е направена качествено. В своя гардероб Анна има много рокли с дълъг ръкав от кашмир и коприна, защото те са много удобни, а изглеждат изключително елегантно. Тя препоръчва и затворените рокли без деколте, защото те отиват на жените от всяка възраст.

Стилистката препоръчва и да експериментирате с бижутата си, защото правилните аксесоари веднага вдигат класата на едно облекло.

11. Обиците са същото толкова важни, колкото е и спиралата

Много жени не биха напуснали дома си, без да си сложат поне спирала, но най-редовно забравят за обиците. Анна обаче е убедена, че обиците са изключително важни за тоалета на всяка жена и са не по-малко необходими от спиралата. Но стилистката предупреждава, че купуването на евтини бижута не е добро решение. По-добре да дадете повече пари за едни перлени обици, отколкото да си накупите няколко евтини бижута, които няма да помогнат на визията ви. Хубавите обици обаче веднага ще завършат тоалета ви.

12. Не прекалявайте със спортната визия

Както казахме, удобството е много важно и Анна се радва, че спортният стил е модерен, но стилистката не препоръчва да носите спортни дрехи през цялото време, иначе ще изглеждате евтино.

Спортният стил чудесно се допълва от интересни аксесоари или чанта, а спортните обувки могат да се заменят с малко по-елегантни, за да придадете повече класа дори на анцуга.

13. Можете да носите кожено яке на всяка възраст

Кожените якета са по-популярни сред младите, но истината е, че кожените якета отиват на хора от всякаква възраст. Късите изглеждат чудесно с пола или рокля, а по-дългите са отлични за панталони.

14. Дрехите с дълги ръкави са чудесен избор във всяка ситуация

С възрастта телата ни се променят, но дрехите могат да ни помогнат да прикрием някои несъвършенства. Например ръкавите чудесно мога да прикрият отпуснатата кожа на ръцете.

Анна препоръчва три типа ръкави:

„Долман“ е вид свободен ръкав, който реално представлява част от блузата, а не е отделно парче плат. Анна предупреждава, че този тип ръкав може да не стои добре на жени с по-пищни форми.

„Реглан“ е вид ръкав, при който ръкавът и рамото са от едно парче плат, което се съединява към останалата част на дрехата чрез шев, който минава от яката към подмишницата. Той често се използва при тениски и плетива.

Последният тип ръкав, който Анна препоръчва, е вероятно най-разпространенията. При него ръкавът е зашит точно към рамото и повечето дрехи имат точно такъв тип ръкав. Той има изчистена кройка и подхожда на всички фигури.

Освен на вида на ръкава, трябва да обърнете внимание и на неговата дължина в зависимост от възрастта ви и дали искате да скриете някой недостатък. Едно е сигурно – дългите ръкави винаги ще са модерни.

15. Внимавайте какви обувки избирате за парти на открито

Някои събития, като сватбите например, често се провеждат на открито върху тревата. Важно е да знаете къде ще се проведе събитието, за да не отидете с високи токчета, които ще затънат в меката пръст.

Ако знаете, че официалното събитие ще се проведе на поляна, Анна препоръчва да заложите на този тип обувки:

  • Официални обувки с плоска подметка.
  • Затворените обувки или сандали с широк ток са добър избор, ако знаете, че по-късно ще сте на закрито.
  • Обувки на платформа. Някога само стюардесите носели такива обувки, но щом „Прада“ направили свой модел, всички полудели по тях и днес се считат за много елегантни.

16. Носете дълги поли, ако сте над 40 г.

Анна препоръчва на жените над 40-годишна възраст да носят поли до коляното или по-дълги. Най-добре е да не са прави. Ако обаче имате страхотни крака и искате да ги покажете, Анна препоръчва да изберете пола с много високо качествено на плата и да не забравяте за подходящия чорапогащник.