За нещата, на които ни учи животът...

1. Животът, хората, ситуациите се променят. И това е добре. Защото всяка промяна крие в себе си нови шансове - да бъдеш по-близо до себе си, да живееш по-истински.

2. Не всичко е по твоя вина. И не е нужно да се обвиняваш непрекъснато. Да се товариш с грешките на другите не те прави по-добър към тях. Прави те по-лош към самия теб.

3. Първата стъпка към успешната връзка е да се научиш да прощаваш. На себе си и на другия. А да прощаваш значи да разбираш, да приемаш, да загърбваш миналото и да не натякваш. 

4. Длъжен си само на себе си и на никой друг. Когато взимаш решение за важните неща в живота си, мисли за това как решението ти ще промени твоя живот. Защото ти ще го живееш. Не който и да е друг.

5. Не можеш да промениш другите. Колкото и да ти се иска. Колкото и да опитваш. Не можеш да ги накараш да живеят по различен начин, да мислят по различен начин, да постъпват по различен начин. Можеш да промениш само себе си.

6. Да се научиш да се харесваш не е толкова трудно. Просто трябва да започнеш да се приемаш. Да приемаш недостатъците си и да виждаш в тях уникалността си. Да не подценяваш силните си страни и да виждаш в тях трамплин да постигнеш мечтите си.

7. Казвай това, което мислиш, или другите ще говорят вместо теб. Ще се опитват да мислят вместо теб, да взимат решения вместо теб, да живеят вместо теб.

8. Никога не е късно да се върнеш към нещата, които обичаш. Просто защото никога не е късно да се върнеш към себе си. Няма значение колко отдавна е било. Нещата, които обичаш, са като карането на колело - не се забравят. Само се изоставят.

9. Не прави нещо само защото другите го правят. Не започвай връзка само защото хората около теб отдавна не са сами. Не стой на работа, която ти плаща сметките, но не е твоята работа, само защото другите ти казват, че животът е такъв. Живей по своите правила. Защото в противен случай изобщо не живееш.

10. Вярвай в себе си... дори когато не вярваш. Бъди своя най-верен приятел, своя най-голям поддръжник. Когато сбъркаш, не се самонаказвай, а си прощавай и продължавай. Когато ти е трудно, мисли за успехите си, не за провалите си. Вярвай в способностите си.

11. Не се сравнявай с другите. Не търси одобрение за себе си според това какви са другите и какъв си ти. Как живеят другите и как живееш ти. Какво имат другите и какво имаш ти. Защото, колкото и да са по-успели, колкото и да са по-уверени, ти имаш нещо, което те нямат - и това нещо си самият ти.

12. Понякога ще губиш. Ще допускаш грешки. Ще правиш крачка напред и две назад. Но това, което е по-важно от победата на всяка цена, е да не се отказваш... на всяка цена! Да се изправяш и да продължаваш. Да не се предаваш.

13. Бори се за това, в което вярваш. Не позволявай на друг да ти казва дали целите ти са възможни. Не се вслушвай в '"благоразумните" съвети на околните. Не позволявай на хора, които са се отказали от мечтите си, да те накарат да се откажеш от своите.

14. Времето е безценен ресурс - не го пилей. Не го пилей за грешни хора и грешни каузи. Не го пилей за самосъжаления и самообвинения. Не го пилей за мисли за миналото или страхове за бъдещето. Просто... не го пилей. Живей.

15. Грижи се за себе си така, както се грижиш за тези, които обичаш. Защото любовта ти към хората около теб трябва да започва от самия теб. Същото важи и за грижите ти към тях. 

16. Разширявай мирогледа си. Пътувай, запознавай се с нови хора, чети... Но най-вече, спомняй си, че монетата винаги има две страни. И се опитвай да ги видиш тези две страни - без значение колко едностранчива ти се струва ситуацията.

17. Не спирай да учиш. 

Вдъхновено от мрежата... и живота