Прекарвайки времето си в World Wide Web е много лесно да попаднете в капана на Facebook и да загубите почти целия си ден. Може би е по-добре да се абонирате за редица полезни образователни сайтове. В тях може да намерите много полезна и интересна информация, която ще разшири вашия кръгозор, ще ви заинтригува и ще предостави нови знания.

1. TED Talks
Слоганът на TED е "Идеи, които си струва да се разпространяват". TED конференциите са колекция от кратки видео презентации (18 минути или по-малко) от успешни лектори и новатори, които са призовани да мотивират, обучават и вдъхновяват.

2. Brain Pickings
В портала ще намерите много интересни послания за изкуството, науката, дизайна, историята и философията.

3. 99U
Сайтът е създаден, за да помогне творците да популяризират идеите си. Ще намерите много съвети, които ще ви помогнат да организирате дейностите си, да увеличите производителността и да развиете лидерски качества.

4. Lynda
Хиляди видео уроци, обхващащи технически, творчески и бизнес умения от различни отрасли.

5. University of the People
Онлайн университет с нестопанска цел в Калифорния, който се стреми да направи образованието достъпно за всички. Трябва само да си изберете курс и да практикувате.

6. Prometheus
Масови безплатни курсове на различни теми - от информационните войни до основи на програмирането. Преподавателите са експерти от университети, обществени организации, фирми.

7. Alison
Отворени онлайн курсове със сертификати и дипломи при завършването.

8. Mental Floss
На сайта можете да тествате знанията си с викторини, задачи и игри.

9. Brain Pump
Обширна библиотека от забавни видеоклипове на теми, вариращи от химия и физика до история и философия.

10. Peer 2 Peer University
Отворен образователен проект, в който учащите се събират на групи и се срещат на обществени места в търсене на отговори на различни въпроси. В допълнение към информацията за разнообразни офлайн срещи и лекции можете да намерите и много полезни онлайн курсове.

11. Platzi
Сайт с онлайн курсове, много от които са безплатни, най-вече по технически въпроси (разработване на уеб приложения, интернет маркетинг, дизайн на интерфейс и сървърна администрация).

12. edX
Съвместен проект на Харвардския университет и Масачузетския технологичен институт предоставя безплатни онлайн курсове от най-добрите световни университети и други институции.

13. OpenSesame
Сайт за ориентирано към бизнеса интернет обучение.

14. Udacity
Порталът е предназначен за търсене на онлайн курсове. Винаги е необходимо да подобрите квалификацията си, след завършването на допълнителен курс, може да напреднете в кариерата или да смените радикално професията си.

15. Coursmos
Платформа за микрокурсове с кратки видео лекции по разни теми: от бизнес до стил на живот.

16. Highbrow
Нови знания всяка сутрин. Порталът ви позволява да изберете един кратък курс и да получавате уроци по електронна поща. Широка гама от теми: изкуство, здраве, история, литература, логика, философия и др.

17. Coursera
Може би най-популярната платформа за онлайн курсове. Тя е достъпна не само за англоговорящи. Безплатни уроци от 120 водещи университети в света.

18. University Webinars
Уебинари с лекции на различни университети и колежи.

19. DataCamp
Big data e наука за това как да се използва голям набор от данни, за да се позволи на едно лице или компания да вземат правилното решение. За да се запознаете с тази сфера на дейност или да се развивате в нея професионално е възможно след като изкарате курсове в този сайт.

20. CreativeLive 
Безплатни уроци от най-вдъхновяващите инструктори по света. Може да изберете видео в областта на фотографията, дизайна и обучителния софтуер.

21. Investopedia 
Ресурс за инвестиране в собствено образование, анализ на пазара и тренажори за търговия. Възможност да се запознаете със свободното образователно съдържание и инструментите на обучение.

22. Degreed
Мрежа за учене, която свързва потребителите, желаещи да се учат един от друг. Порталът се използва за масово обучение на служителите на фирмата, както и индивидуални курсове.

23. BBC Languages
Имате възможност да изучавате чужди езици безплатно. Чрез курсове, аудио, видео и игри. Ще научите азбуката, фрази, ще попълните речниковия си запас, ще подобрите произношението си, ще научите граматиката. Безплатно интерактивно обучение се предлага на 40 езика.

24. Future Learn
Безплатни курсове по различни дисциплини, включително право и психология. Обучението се предлага в партньорство с водещи университети и специализирани организации в Обединеното кралство и света.

25. MIT OpenCourseWare
Достъп до уеб публикации, както и цялото съдържание на курсовете по MIT.

26. Project Gutenberg
Цифрова библиотека с над 50 000 безплатни електронни книги за четене в Интернет или за изтегляне.

27. Quora
Тук ще намерите отговора на всеки въпрос. Както обикновените потребители, така и експертите по определени теми могат да отговорят на зададените въпроси.

28. Udemy
Интернет-образователна платформа с повече от 30 000 курса, разработени от експерти в различни области на знанието.

29. Skillshare
Образователна общност, в която всеки може да премине онлайн курсове, да създава проекти и дори да обучава клас.

30. Inc.com
Съвети, новини, трикове и услуги за подпомагане развитието на малкия бизнес. Всичко, което четете на Inc.com, ще ви помогне да станете по-уверени в себе си като лидер и предприемач.