Хората са социални животни и е факт, че са родени, за да създадат връзка с останалите, принадлежност към общността, както и романтична връзка, която да даде поколение. Но в съвременните времена не е задължително да се ожените, за да живеете дълго и пълноценно с някого, когото дълбоко обичате.

Здравите взаимоотношения могат да бъдат едновременно предизвикателни и възнаграждаващи. И като всичко в живота, което искате да отглеждате, за да видите как расте и дава плод, и успешният брак, както и пълноценната връзка, изискват засаждане на малки семенца на любов, грижа, уважение и търпение, за да израсне от тях нещо красиво и хармонично, което да ви носи наслада и удовлетворение.

В тази статия ще разгледаме четирите основни причини хората да сключват брак, за да можете по-лесно да прецените - дали тази стъпка е подходяща за вас и половинката ви или не.

1. Емоционални и психологически причини

Във филма от 2004-та година - “Ще танцуваме ли”, въпреки факта, че персонажът на Сюзън Сарандън е убеден, че съпругът ѝ, в чиято роля е Ричард Гиър, има връзка с друга жена, тя предлага следната причина, поради която вярва, че хората все пак избират да се оженят.

“Омъжваме се, защото имаме нужда от свидетели на живота, който живеем. Има още милиарди хора на планетата… имам предвид, какво всъщност означава всеки един живот? Но, когато сключиш брак, ти обещаваш да се грижиш за всичко. Добрите неща, лошите неща, ужасните неща, обикновените неща, за всички тях, през цялото време, всеки ден. Вероятно си казвате: “Твоят живот няма да остане незабелязан, защото аз ще го забележа. Животът ти няма да остане незабелязан, защото аз ще бъда твой свидетел, ще бъда там за теб, до теб!”

Според редица проучвания любовта и приятелството все още са двете най-чести причини хората да се женят и днес.

Има нещо невероятно лечебно в това да се чувстваш забелязан, признат… и да знаеш, че животът ти има значение за някой друг.

Изключително важно е това чувсто да присъства във всеки брак и ако усещането, че си важен и значим за някого е намаляло с времето, прекарано заедно с половинката ви, то ако положите усилия е сигурно, че ще успеете да го създадете отново.

2. Ползи за здравето

Редица изследвания постоянно доказват, че бракът наитина влияе положително на здраве и на двамата партньори.

Женените хора живеят по-дълго, по-малко вероятно е да получат сърдечен удар или инсулт, оцеляват по-често при тежки операции и са по-малко склонни да изпитват големи епизоди на депресия.

Въпреки че, да запазите брака си, със сигурност може да бъде стресиращо, дългосрочните ползи за здравето почти сигурно ще надхвърлят предизвикателствата, пред които ви изправя семейният живот.

3. Финансови ползи

Според проучванията, около 13% от семейните двойки са сключили брак по финансови причини. Семейните двойки, подаващи съвместни документи, могат да спестят от данъците си. Съпрузите могат да си превеждат голями суми пари с ограничени данъчни последици. Дори, ако поотделно не отговаряте на условията за дадена финансова помощ или данъчни облекчения, то като семейство - можете да ги получите. Семейните двойки имат по-добри опции за социално осигуряване, които не са достъпни за необвързани. Здравните и автомобилните застраховки често са по-ниски за семейните двойки. И докато говорим за пари, имайте предвид, че ако бракът ви вече изпитва финансови затруднения, терапията за двойки е значително по-евтина от развода!

4. Секс

Въпреки мита, че необвързаните хора правят повече секс, отколкото тези, които са в сериозна връзка или имат сключен брак, изследванията показват, че женените двойки имат сексуални контакти с партньора си много по-често, отколкото необвързаните, въпреки че за тях няма ограничение за броя хора, с които могат да бъдат интимни.

И докато секса с един и същ човек няма как да остане толкова вълнуващ, колкото е бил в началото на връзката ви, не бива да забравяме изключително положителните аспекти на секса с постоянен партньор - като например: липсата на страх от полово предавани заболявания, качеството на сексуалния акт, което е много по-важно от количеството на партньорите, с които можем да го преживеем; дълбоката интимност, която се изгражда с времето; сигурността и доверието в партньора, които ви помагат да се отпуснете истински и да знаете, че сте в безопасност, когато споделяте най-тайните си и възбуждащи сексуални желания… Това са само част от неизброимо многото плюсове на сексуалния живот по време на брака.