Колкото и да не ни се вярва понякога, науката може да обясни дори взаимоотношенията между хората. Американският психолог Джон Готман изучава връзките вече 40 години и е открил 4 начина на поведение, които са предзнаменования, че ви очаква развод. Готман ги нарича „Четирите конника на Апокалипсиса“ и е сигурен, че не водят след себе си щастливия край от приказките.

Днес ти споделяме неговото експертно мнение и те насърчаваме да се замислиш върху поведението на половинката си и върху своето собствено. Може би начинът, по който се държите един към друг, показва, че не ви е писано да сте заедно.

Неуважението

Как да го разпознаеш: Един от партньорите се подиграва на другия, независимо дали насаме, или на публично място, измисля неприятни прякори и не цени мнението на половинката си. Накратко казано – единият изобщо не оценява другия, а се смята за нещо много по-добро.

Какво да направиш: Ако усещаш, че ти си този човек, е време да се поставиш на мястото на половинката си. Как ти изглежда ситуацията през неговите очи? Неособено приятна, нали? Затова всеки път, когато ти се прииска да го обидиш, припомни си защо го обичаш и спри да му се подиграваш. В твоите очи може да е смешно, но никой не може вечно да търпи подигравките ти. Ако ти си в ролята на обижданата, е време да проведеш сериозен разговор с партньора си.

Критичност

Как да го разпознаеш: При този начин на поведение единият от партньорите се дразни и от най-малката грешка на другия и дори му натяква за минали случки. По този начин той не критикува конкретната грешка, а характера на партньора си. Накрая се стига до неприятни изрази като „Нищо не правиш както трябва“, „За нищо не те бива“, „Колко пъти съм ти казвал/а, че...“.

Какво да направиш: Не използвай агресивен и рязък тон в разговорите ви, освен това не превръщай малкия проблем в един милион други проблеми. Ако спокойно помолиш партньора си следващия път да постъпи по различен начин, резултатите ще бъдат много по-добри. Още по-успешна стратегия би била да не придаваш голяма важност на ситуацията и да не акцентираш върху грешката.

Отбранително поведение

Как да го разпознаеш: Когато един от двамата си мисли, че е сбъркал, вместо да признае грешката си, той започва да се оправдава и да търси вината другаде. Стига се до фрази като „Не съм виновен аз!“, „Постъпих така, защото ти направи...“, чрез които се прехвърля вината. Накрая другият също се ядосва и цялата ситуация завършва зле.

Какво да направиш: В подобни случаи най-добрата стратегия е просто да се извиниш навреме. По този начин няма да губите време в излишни спорове, вместо това можете да го прекарате в много по-приятни занимания.

Избягването на конфликти

Как да го разпознаеш: Някои хора, щом усетят, че се задава конфликт, се опитват да избягат от него, вместо да се изправят лице в лице с проблема. Те се затварят в себе си, не показват никакви емоции и по всякакви начини игнорират партньора си.

Какво да направиш: Не бягай от емоциите си, не ги потискай. Опитай се да решиш проблемите мирно, докато е време, защото един ден те ще се върнат при теб, но в по-голям размер.