Според статистиката 1 на всеки 10 жени страда от синдром на поликистозните яйчници или накратко СПКЯ. Според мен броят им е повече, но в много от случаите състоянието остава недиагностицирано.

Жените, които имат СПКЯ, страдат от редица неприятни симптоми като излишни килограми, нежелано окосмяване над горната устна, гърдите и ръцете, акне при възрастни, т.нар мъжко оплешивяване в областта не темето, нередовен цикъл и нефункционална овулация, кисти на яйчниците, трудности при зачеването.

Не е нужно обаче да имате всички изредени симптоми, за да е налице СПКЯ. Например, можете да имате поликстоза, без да страдате от наднормено и дори завишено тегло, а да имате само нередовен цикъл и липсваща овулация.

И обратно, наличието на един от горните симптоми не означава, че причината е непременно поликстоза. Например, може да имате нередовен цикъл в резултат на стрес, завишен инсулин или хронични възпалителни процеси.

Всичко това създава известни затруднения при диагностиката и лечението на СПКЯ и често пъти става причина жената да следва терапия, която да влоши или затвърди симптомите й, вместо да ги премахне. Темата за правилната диагностика и лечение на СПКЯ е твърде дълга за да се вмести в една публикация, затова тук ще се фокусираме върху 5-те най-разпространени заблуди относно това състояние.

При поликистоза имаш проблем с яйчниците

В действителност синдромът на поликистозните яйчници е ендокринно заболяване, което засяга не само яйчниците, а също хипоталамуса, хипофизата, щитовидната жлеза, панкреаса и надбъбречнте жлези.  В основата си то е хормонален дисбаланс, при който женският организъм синтезира прекалено много андрогенни (мъжки) хормони. Това нарушава хормоналния баланс, пречи на фоликулите да се превърнат в зрели яйцеклетки. Те се пукат предварително и образуват кисти, а самите кисти синтезират допълнително мъжки хормони. Омагьосаният кръг се затваря.

При поликистоза задължително имаш кисти на яйчниците

Всъщност не! При някои случаи на поликистоза цикълът на развитие на яйцеклетката протича нормално и фоликулът се развива, без да се превръща в киста, но високите нива на стрес и/или кръвна захар са причина за завишени андрогени в кръвта, които на свой ред причиняват нежелано окосмяване и/или нередовна менструация.

Поликистозата е генетично заболяване

Много момичета чуват това обяснение, а именно, че организмът им е предразположен и те не биха могли да направят нищо, за да избегнат или предотвратят развитието на синдрома. На практика в отключването на СПКЯ има нещо, свързано с генетика, но това не са гените, които една майка предава на дъщеря си, а епигенетика или иначе казано общата среда и храна, които една майка и дъщеря споделят. Иначе казано, една от причините за отключване и поддържане на СПКЯ е нестабилната кръвна захар и високите нива на инсулин в кръвта. Това не е генетичен проблем, а проблем на неправилното хранене. Обикновено членовете на едно семейство се хранят по сходен начин и оттам много заболявания, които се определят като "наследствени" не са нищо повече от последствие на това сходно и неправилно хранене.  Една от причините СПКЯ да е толкова разпространен днес е именно високата консумация на въглехидратни храни, които се разграждат до глюкоза (захар) и поддържат високи нивата на инсулин в кръвта.

Поликистозата се коригира с противозачтъчни

Всъщност контрацептивните таблетки не могат да коригират, предотвратят или излекуват нито СПКЯ, нито който и да е друг хормонален дисбаланс. Единственото което постигат, е да маскират симптомите и да задълбочат състоянието.

Причината повечето гинеколози да "лекуват" нередовен цикъл, акне и проблемна кожа, както и други хормонални отклонения с противозачатъчни, е само защото им липсват други механизми. Или знанията за други механизми. Т.нар. модерна медицина упорито отказва да приеме човешкия организъм като едно цяло и продължава да го третира като механичен сбор от отделни органи и системи.

Истината е, че всеки хормонален дисбаланс може да се реши с един холистичен подход към тялото, който включва промяна в храненето, мисленето и някои навици, както и с прием на подходящи хранителни добавки.

Поликистозата е необратимо състояние

Това е може би най-сериозната заблуда по отношение на СПКЯ, която кара много жени да се чувстват безсилни и обречени да страдат от неприятните симптоми на синдрома за цял живот.

Често пъти, онова което виждам, е че причината за СПКЯ при жените е комбинация от хроничен стрес, който повишава нивата на тестостерон и от диета, съдържаща много рафинирани въглехидрати, преработени храни, алкохол и сладко, които поддържат високи нива на иснулин, а оттам и на тестостерон.

Именно затова и подходът ми с такива жени включва:

  •        практики за ежедневно управление и намаляване на стреса
  •        промяна на храненето в посока ниско въглехидратна и ниско-гликемична диета от типа Палео хранене с изобилие от зеленчуци и фибри, които подпомагат хормоналния баланс и изчистване на ненужните хормони
  •        подходящи хранителни добавки, които помагат за балансиране на кръвната захар, снижаване на възпалението и балансиране на инсулина и тестостерона

Въвеждането и придържането към горните практики води до нормализиране на цикъла и на теглото, изчезване на акнето и нежалното окосмяване, както успешно зачеване, когато това е желано.

С други думи, момичета, ако страдате от синдром на поликстозните яйчници и приемате противозачатъчни, за да го контролирате, знайте, че има и по-добри решения, и че те са свързани с цялостно премахване на причините за състоянието, а не с маскиране на симптомите му.

Магдалена Пашова е нутриционист от CSNN и автор на книгите "По-здрави бебета" и "В кухнята на модерната жена". Работи с жени с храносмилателни, хормонални и репродуктивни проблеми. Повече за нея на www.magipashova.com