Оризовата вода след варене е много богата на различни витамини и минерали и намира широко приложение в козметиката в домашни условия. Освен това има широка гама приложения и в дома, като почистващо средство.

Представяме ти 5 причини да запазиш оризовата вода след варене.

Грижа за косата

Оризовата вода, както вече споменахме, е богата на различни антиоксиданти, минерали, съдържа всички витамини от група В и витамин Е. Освен това в нея има важни вещества, получени от естествения процес на оризова ферментация, полезни за стимулиране и регенериране на клетките. Поради толкова богатият си хранителен състав, оризовата вода е подходяща за укрепване на косъма.

Грижа за кожата

Оризовата вода съдържа продукти от процеса на ферментация на ориза, които са много полезни вещества против стареене, често използвани в скъпи кремове и други продукти за красота. Тя може да се използва като тоник за лице, за да получите наистина сияеща кожа. За да направиш това, просто потопи памучен тампон във вода и след това внимателно избърши лицето си, като нежно почистиш кожата. Ако имаш време, може да използваш оризова вода като ефективна маска, като я нанесеш върху кожата си и я оставиш за няколко минути. Освен това оризовата течност може деликатно да премахне грима, освен ако, разбира се, не използваш водоустойчива декоративна козметика.

Естествен препарат за съдове и стъклени повърхности

Оризовата вода е подходяща за миене на не толкова замърсени съдове и прибори. С нея също така може да почистваш прозорци и огледала.

Екологично средство за премахване на неприятни миризми

Може да използваш повторно водата след варене или изплакване на ориза, за да почистиш пластмасови контейнери от мръсотия и различни неприятни миризми. Методът е много лесен: напълни контейнерите с оризова вода, остави за 30 минути, след което изплакни с течаща вода.

Естествена тор

Оризовата вода може да се използва и за поливане на растения, стига да не е солена или гореща. Ценните хранителни вещества, присъстващи в нея, действат като 100% естествен тор. По този начин може да сведеш до минимум употребата на химикали у дома.