Има една порода хора, чиято единствена задача е да обсъждат и критикуват постъпките на другите. Те обичат да правят забележки. Това са личности, които се чувстват добре, когато дават морална оценка на някой друг.

Те изграждат самооценката си, сравнявайки се с онази част от обществото, която според тях има по-нисък морален статус. Най-добрата защита от подобен тип характери е игнорирането. Позволите ли им да ви повлияят, значи са си свършили работата качествено.

Използвайте следните 5 реплики, с които да ги поставите на място. В никакъв случай не поощряваме заяждането, но е редно да им покажете, че са преминали границата.

„О, забравих, че ти си перфектен!“

Хората, които са склонни да съдят останалите, го правят най-често със себе си. Именно този начин на общуване им напомня, че имат собствени несъвършенства. Отговорете им със спокоен и ясен тон, а след това забравете.

„А как стоят нещата при теб?“

Оказва се, че ако станем критични към подобен тип хора, това ще разбие собственото им усещане, че са съвършени. Те вярват, че знаят и разбират всичко, а в действителност са доста неуверени.

„Роден/а съм, за да бъда супер готин/а, а не безгрешен/а!“

Отвърнете с доза хумор. Нямате представа колко ще се промени хода на разговора ви. Това ще им покаже, че не винаги трябва да сте перфектни, а е нужно и поучително да правите грешки. Припомнете им, че не пропуските ви  определят какви сте, а поуките от тях.

„Имаш ли да добавиш нещо критично и по този въпрос?“

Това ще им покаже, че прекалено често се фокусират върху негативната страна на всяка ситуация. Когато използвате подобен подход, това ще ги накара да се замислят за себе си и отношението им към околните.

„Не смяташ ли, че винаги има и друга гледна точка?“

По този начин приканвате човека срещу вас да се замисли за крайните позиции, зад които застава. Хубаво е да се замисли, че монетата винаги има две страни. Ако успеете да го накарате да разсъждава над този въпрос, ще му помогнете.

Не допускайте токсични хора в живота си. Щом усетите натоварване покажете им, че не ви е приятно да слушате и да преживявате недоброжелателната им критика!