Сутрешните навици играят ключова роля за успеха през целия ден. Едва ли има човек, който да не иска да даде добър старт на деня си, но за съжаление, се оказва изключително лесно да саботираме сами себе си. За това са виновни на пръв поглед незначителни грешки, които могат да ни развалят настроението и да зададат тона за останалата част от деня. Ето 5 от нещата, които вършим сутрин, но които е по-добре да избягваме:

Отлагаме алармата

Сънят е важен и този факт е безспорен, но ако искаме сутрешната ни програма да е стегната, трябва да ставаме веднага щом алармата ни звънне, без да я отлагаме и без да се оплакваме. Ако просто станем от леглото, това ще е първата от мъничките победи, с които ще набираме скорост през деня. Отлагането на алармата е нездравословен навик, от който е добре да се опитаме да се отървем по две причини: чувстваме се по-сънливи, когато станем, защото тези няколко откраднати минути не са истински пълноценен сън и освен това може би от тях зависи дали ще закъснеем, или ще пристигнем на работа навреме. За да не се налага да отлагаме алармата, трябва да се опитаме да си лягаме малко по-рано вечер или да сложим телефона на известно разстояние, така че хем да го чуем, хем да трябва да станем от леглото, за да го изключим.

Не правим упражнения

Полезен психологически трик е да се стараем тренировката да е първото нещо, което отмятаме сутрин, особено като се има предвид, че вечер има по-голяма вероятност да се откажем от посещение във фитнеса, защото уговорките с приятелите и натрупаната умора могат да подкопаят волята и дисциплината ни. Затова е най-добре да станем малко по-рано и да потренираме сутринта. Усилието си заслужава, дори да отделим само 10-15 минути. Постепенно може да успеем да вмъкнем цяла тренировка преди работния ден.

Взимаме си горещ душ

Горещият душ сутрин е приятен и ни кара да се отпуснем, но точно това е проблемът: топлината „подсказва“ на нервната система, че е време мускулите ни да се отпуснат и сърдечният ритъм да се забави, а това може да ни накара да се чувстваме дори още по-изморени. Ако искаме наистина да се събудим, бързият студен душ е за предпочитане. Може и да не е приятен, но определено ще ни разсъни и ще прекараме по-малко време полузаспали в банята.

Решаваме какво да облечем в последния момент

Добре е да проверим какво ще е времето и още предишната вечер да изберем дрехите за работа, да ги извадим от гардероба, да ги изгладим, ако са смачкани, и да ги оставим на стол. По този начин на следващата сутрин няма да губим ценно време и ще избегнем риска да закъснеем за работа, защото се е наложило да се преоблечем няколко пъти.

Пропускаме закуската или ядем въглехидрати

Според проучвания закуската ни дава енергия и помага да сме по-съсредоточени, кара ни да се чувстваме сити и да не преяждаме по-късно през деня. Мъфините, вафлите, различните видове тестени закуски и палачинките са вкусни, но тези високовъглехидратни храни съдържат много калории и няма да ни помогнат да се чувстваме енергични. Ако искаме да се приготвим за дългия ден, е добре да хапваме храни, които ще увеличат продуктивността ни, осигурявайте витамините и минералите, нужни на организма ви. Немазните белтъчини, плодовете и зеленчуците са чудесен вариант за започване на деня. В случай че нямаме време да закусим вкъщи, можем просто да си вземем плодове за офиса.

С малко мотивация и известни усилия от наша страна ще успеем да внесем в сутрешната рутина промените, които ще окажат положителен ефект върху целия ни ден. Усилията определено си заслужават!