Известно е, че жените плачем повече от мъжете. За съжаление, това наше действие често се възприема като слабост. Това не е така, а е дори и хубава черта. Когато имаш нужда да поплачеш, не се сдържай, защото сълзите имат много ползи.

Решихме да хвърлим светлина върху някои от въздействията на сълзите върху здравето ни.

Ето ги и тях:

1. Стрес

Проучване доказва, че плаченето може да помогне да се успокоим, когато сме стресирани. Резултатът не е мигновен. Изискват се няколко минути, за да се отпусне тялото.

Сълзите активират парасимтаковата нервна система, а тя има успокояващ ефект.

2. Кръвно налягане

Високото кръвно налягане може да доведе до много сериозни проблеми като удар, инфаркт, деменция. Добрите новини са, че плачът намалява кръвното. Прекаленият такъв, обаче, може да ускори допълнително пулса.

3. Натрупване на токсини

Сълзите имат способността да почистят очите ни. Те изкарват и токсините, натрупани в тялото ни, когато сме стресирани. Това помага за подобряване на настроението ни. Не е чудно, че често се чувстваме по-добре, след като поплачем.

4. Смяна на настроенията

Ако се чудиш защо си агресивна и раздразнена напоследък, няма как да откриеш конкретен отговор. Смяната на настроенията се случва заради ред причини. Една от тях е натрупването на манган в тялото.

Когато плачем, мангана понижава своето количество в организма, защото се освобождава чрез сълзите. Така сме по-спокойни и фокусирани.

5. Болката

Когато усетим болка, няколко сълзи биха я намалили. Така тялото се справя с нея. Сълзите отделят окситоцин и ендорфин. Тези елементи ни карат да сме щастливи, затова имат положително въздействие.