Въпреки че дървениците не предават никакви инфекциозни заболявания, все пак са неприятни и дори могат да причинят някои здравословни проблеми. От физически реакции, като обрив или алергия, до психологически ефекти, като тревожност, стрес и безсъние - тези причини са повече от достатъчни, за да направят дървениците нежелани гости в дома ви.

Искаме да ви помогнем да намерите заразата от дървеници, преди да се разпространи, което ще бъде по-лесно за лечение. Ето някои признаци, за които трябва да бъдете нащрек!

1. Сърбящи червени петна

Ако имате дразнене на кожата или забележите малки червени сърбящи белези по лицето, ръцете, краката, гърдите или гърба си, това е един от знаците, че имате дървеници. Това са ухапванията, които по-късно могат да се възпалят и почесването им може да доведе до кървене и инфекция. За да сте сигурни, че имате дървеници, а не други видове насекоми, погледнете какви са ухапванията. Те често се срещат на групи, прави и зигзагообразни линии. Въпреки това, някои хора може да нямат физическа реакция към дървениците, така че няма да имат червени петна или сърбеж.

2. Петна от кръв или такива с ръждив цвят

Проверете за червени петна по леглото или дрехите. Ако смачкате дървеница по време на хранене или след това, ще остави кърваво петно. Може да намерите и петна с ръждив цвят. Това са изпражненията на дървениците. Можете да ги намерите на чаршафите си, както и на места, които са по-труднодостъпни, като матрачни шевове, пружини на кутии и дървени рамки. Също така проверете стените и под тапетите, тъй като и там може да има изпражнения.

3. Миризма на плесен

Дървениците има ароматни жлези, които отделят феромони, и ако има много от тях, ароматът може да бъде доста силен и неприятен. Така че, ако стаята ви мирише на плесенясали дрехи или развалена храна, определено имате причина за безпокойство.

4. Люспи от дървеници

Дървениците сменят кожата си, когато растат, така че потърсете светли люспи във формата на дървеница. Огледайте възглавниците на леглото, шевовете на матрака, столове и дивани, както и между възглавниците. Също така не забравяйте да проверите чекмеджетата и дрехите си.

5. Бели петна по мебелите

Ако видите такива, това може да са яйцата на дървениците или техните черупки. Оформени са като оризови зърна и имат полупрозрачен или бял цвят, който понякога е лъскав. Възможно е да ги видите с просто око. Но със сигурност би било по-добре да огледате стаята си с фенерче и лупа, тъй като тези яйца често се полагат в и шевовете на матрака и мебелите.

Случвало ли ви се е да имате дървеници? Как ги забелязахте?