Спазването на диети не е никак лесна задача, но повечето хора си мислят, че основната цел е да спазват режим за определен период от време, а после са "свободни". Но истинската е цел е да се научиш да се храниш правилно в дългосрочен план и да си изградиш нови хранителни навици.

За да ти помогнем да отслабнеш, днес сме подбрали 6 трика, за които вероятно не си чувала преди. Първоначално някои от тях могат да ти се сторят странни, но те наистина работят.

1. Когато се храниш навън, винаги избирай най-малката порция

Отдели време да прочетеш менюто внимателно. Дори да се намираш в място за бързо хранене, избери най-малката порция, която предлагат. Много често, когато сме гладни, се надценяваме и избираме по няколко ястия или по-големи порции. Освен това скорошни проучвания показват, че хората, които не избират сами основното си ястие, често преяждат, защото се хранят безразборно и се стараят да си изядат порцията дори вече да са се нахранили. Затова съзнателно и внимателно прави своя избор.

2. Бъди по-позитивна, всяка щастлива мисъл е от значение

Идеята е да се фокусираш върху позитивните мисли и да повтаряш целта си чрез положителни изречения. Представи се, че те са твоята мантра – „Свалила съм половин килограм – това е страхотно!“, „Бавно, но сигурно вървя към целта!“, „Мога да изям само тази порция“, „Мога да кажа „Не!“ на десерта“. Подобни положителни фрази ще ти помогнат да постигнеш целите си. 

3. Да се храниш сама е по-полезно, отколкото да се храниш в компания

Обикновено, когато си решила да промениш хранителните си навици, ти се иска семейството и приятелите ти да ти помогнат с предизвикателството. Обаче се оказва, че това е погрешна стратегия. Според проучванията хората, които се хранят в компания, ядат повече. Причината е, че в подобни случаи седиш на масата по-дълго, а между приятните разговори неусетно поглъщаш повече храна от необходимото, тъй като вниманието ти е понижено.

Това не означава, че трябва винаги да се храниш сама, но се постарай да се съсредоточиш само върху своята порция. Недей да се ръководиш от другите и бъди особено внимателна към мезетата, сложени на масата. 

4. Ако си гладна, подуши ябълка или банан

Това може да звучи малко откачено, но едно проучване доказва, че миризмата на някои храни като ябълки, мента и банани залъгват мозъка ти, че в момента се храниш.

В споменатото проучване са участвали 3000 доброволци. Те трябвало да помиришат тези храни, когато са гладни. Оказало се, че апетитът спадал и съвсем скоро това се отразило на мерките им. Разбира се, не бива да гладуваш, но този трик е много полезен в моментите, когато ядеш просто защото ти е скучно или нервно.

5. Синьото е новият ти любим цвят

Според друго проучване синьото понижава апетита. Затова защо не опиташ да внесеш малко промени в интериора на кухнята. Можеш да избереш синя покривка, сини чинии, сини салфетки или сини чаши. Този трик се базира на психологията на цветовете, според която цветовете могат да влияят на настроението и психиката ни. Има цветове, които усилват апетита, но синьото го понижава най-успешно.

6. Храни се пред огледало

Вероятно ще си помислиш, че и този трик звучи налудничаво, но тук отново се намесва науката. Според проучванията, ако се храниш пред огледало, ядеш поне с 1/3 по-малко храна от обикновено.