Средно човек пие 3,1 чаши кафе на ден и това само доказва, че съвременният ни свят не може да живее без тази вълшебна напитка – тя дори се е превърнала в култура. Но освен положителните ефекти, има и някои негативни страни, за които всеки трябва да знае.

Обичаме кафе, но все пак не искаме да прекаляваме с него и затова споделяме някои факти, които могат да ви бъдат полезни.

1. Имате проблем със стомаха

Кафето всъщност има слабително действие. То отделя хормон, който кара стомаха да ускори активността в дебелото черво. Пиенето на твърде много кафе може да доведе дори до диария. Освен това напитката насърчава гастроезофагеалната рефлуксна болест. Ако имате проблеми със стомаха, е по-добре да намалите консумацията на кафе.

2. Може да се почувствате уморени на следващия ден след пиене на кафе

Да, кафето стимулира нервната система заради съдържанието на кофеин и също така подобрява физическите показатели с 11-12%. Но има и лоша страна. Аденозинът, химичен елемент, който се съдържа в кафето, първо се увеличава и след това спада. Някои проучвания забелязват, че след като изпиете твърде много, може да се почувствате уморени и да заспите. Умората идва веднага след бдителност, но ако продължите да се зареждате през деня, можете да избегнете този ефект.

3. Може да имате тревожност

Кофеинът повишава бдителността, като блокира аденозина, който уморява. Но ако приемате големи дози всеки ден, това може да доведе до безпокойство и нервност. Кафето е „спусък“ за отделяне на адреналин, който може да повлияе на поведението ви. Ако забележите, че сте станали твърде нервни, е добре да опитате да контролирате консумацията на кофеин.

4. Започвате да изпитвате безсъние

Кофеинът ви кара да останете будни, но в същото време може да повлияе на съня ви. Изследователите са показали, че високият прием на кафе може да увеличи времето, необходимо за заспиване. Буквално спите по-малко и сте по-уморени през деня.

5. Имате ускорен пулс и изпитвате умора

Ефектът на ускорения пулс не се появява при всички, но все още е доста често срещан. Доказано е при млади хора, които са приемали високи дози кафе, че кофеинът може да увеличи пулса. Пиенето на кафе не се препоръчва на хора, които имат проблеми с кръвното налягане и със сърцето.

6. Метаболизмът се ускорява и се пристрастявате

Кофеинът е добавка за изгаряне на мазнини. Проучванията показват, че засилва метаболизма с 3-11%. Важно е обаче да бъдете внимателни, защото някои хора имат непоносимост към кафето и негативните ефекти са много по-лоши от положителните. Проблемът е, че можете да се пристрастите към него и да спрете да пиете достатъчно вода, от която тялото всъщност се нуждае.