Приблизително 2,4 милиарда души страдат от гниене на зъби. Може да правим ежедневни грешки по отношение на правилната грижа за зъбите си, без дори да знаем това. Но такива неща водят до зъбни заболявания и загуба на пари.

Опитваме се да избегнем грешките, свързани със зъбите и ще се радваме, ако успеем да предотвратим бъдещ зъбобол.

1. Пренебрегване на лошата миризма, идваща от устата

Лошата миризма от устата ви може да означава лоша хигиена или заболяване на венците. Понякога не забелязваме неприятна миризма от себе си, но хората, с които разговаряте, могат да я помиришат. В този случай има лесен начин да я тествате: Оближете вътрешността на китката си. Изчакайте 5-10 секунди и помиришете китката. Можете също да натриете гърба на езика си, като използвате пръст или парче памук. Опитайте се да не стигате твърде далеч, за да не предизвикате рефлекса си за гадене.

2. Пиене след миене на зъбите

Да, разбира се, ще ядете и пиете, след като си миете зъбите сутрин. Но е важно вкусът на четката ви за зъби да бъде последния за деня. Дори пиенето на чай непосредствено преди сън може да повлияе негативно на зъбите ви.

3. Изплакване на зъбите след миене

След миене на зъбите може да изплакнете устата си с вода. Но не я поглъщайте! Този навик намалява риска за кариес на зъбите с до 25%. Вкусът на четката за зъби е интензивен, но скоро ще свикнете.

4. Не четкате достатъчно дълго

Отделянето на само 30 секунди на зъбите ви ежедневно трудно може да доведе до добър резултат. Може да причини кариеси и други зъбни проблеми. Има правило да отделите поне 30 секунди за всеки от четирите квадранта на устата. По принцип това е 2 минути за цялата уста.

5. Четкате твърде силно

Когато става въпрос за полиране на зъбите, може да ги търкате много силно. За съжаление, правейки това, можете само да навредите на емайла си и да направите зъбите си по-чувствителни. Също така е важно да изберете правилната четка за зъби, която ви подхожда. Най-добре е да се консултирате със своя зъболекар.

6. Миене на зъбите веднага след хранене

Моля, обърнете внимание, че миенето на зъбите веднага след хранене може да повлияе негативно на вашия емайл, особено ако сте консумирали нещо кисело. Трябва да избягвате да миете зъбите за около 30 минути.

7. Не сменяте четката си за зъби

Обикновено се препоръчва да сменяте четката си за зъби на всеки 3 месеца, според изследователите. В противен случай трябва да го направите веднага щом четката се промени. В този случай миенето с четка ще бъде продуктивно и всяко кътче и пролука ще бъдат почистени.

8. Не сменяте четката си за зъби, когато сте болни

Четката за зъби не убива бактерии в устата. Когато сте болни, просто сменете четката си, за да не хванете болест по-късно за втори път. И се уверете, че тя не докосва други такива в дните около времето, в което сте болни.

Намерихте ли нова информация в тази статия? Какви други дентални навици често се пренебрегват?