Често казват на шега, че ако заприличате на снимката от личната си карта, трябва спешно да си вземете отпуск. И това е точно така. Особено като се има предвид, че хроничната умора е бичът на нашето време. Да изпаднете в такова състояние е лесно. Достатъчно е да си лягате късно, да ставате рано, да се изнервяте по 8 часа на не особено обичаната от вас работа. Нужно е и по-малко количество чист въздух, а също и да прекарвате голяма част от свободното си време в социалните мрежи. Ето още няколко симптома, които често пренебрегваме:

1. Непълноценен сън

Сън, след който не се чувствате отпочинали е един от най-честите симптоми на хронична умора. Събуждате се сутрин и се чувствате така, като че ли не сте си лягали. Дори и да сте спали повече от 8 часа.

2. Неразположение и чести настинки

Умореният организъм е слаб организъм, така че човек с хронична умора често се разболява. Това се дължи на отслабената имунна система. Може да почувствате умора, болки в тялото, както казват лекарите – общо неразположение – течащ нос и подути лимфни възли.

3. Разсеяност

Когато мозъкът е претоварен, да се фокусирате върху нещо представлява сериозен проблем. Вие се опитвате да мислите, а главата не работи. Всичко е в пълна мъгла, а вие дори и за втори път не схващате същността на това, което четете. Понякога, за да проумеете информацията, трябва прочетете десетина пъти.

4. Проблеми с храносмилането

Според някои лекари, подуването на корема, запека и гастрита са свързани с перманентна умора. В много случаи това се дължи на неправилно хранене, затлъстяване и интоксикация на организма, които вредят на здравето и намаляват самочувствието.

5. Болки в мускулите и ставите

Ставните и мускулни болки, се считат за симптоми на фибромиалгия. Но това може да бъде и синдром на хронична умора. Причината за тези симптоми също се корени в отслабената имунна система.

6. Чувствителност към светлина

Заслепяващата слънчева светлина, както и ярката електрическа светлина води до дискомфорт и силно главоболие. Затова често хронично уморените хора са принудени да спускат завесите или да носят слънчеви очила на открито.

Ако сте открили повече от два от изброените симптоми, определено трябва да вземете това под внимание. Ако нямате възможност да си осигурите няколко дни почивка - отидете при личния си лекар! Терапевтът може би ще ви предпише подходящ комплекс от витамини, ще ви даде необходимите препоръки. Разбира се, повечето от тях са прости и очевидни (здравословен сън, дневен режим, разходки на чист въздух, щадящи физически упражнения), но при всички случаи е по-добре да правите това под лекарско наблюдение.