Има толкова много неща, които трябва да научиш през 20-те години от живота си. Тези години често са наричани стъпала, защото именно това се случва - изкачваш се.

Всеки ден е нов шанс да започнеш отначало, но също така е и възможност да се откажеш. Можеш да оставиш нещата, които предизвикват безпокойство, стрес и болка, както и да ги замениш с такива, които те карат да се чувстваш обновена, щастлива и духовно освободена.

Ние от Dama.bg ви предлагаме списък на истините, които ще ти позволят да се освободиш от онова, което те кара да се чувстваш зле, ще ти помогнат да оставиш миналото зад гърба си, да продължиш напред и да се превърнеш в най-добрата версия на себе си.

1. Прошката е ключова

Всеки има моменти, в които действа без да мисли или казва неща в изблик на гняв и разочарование. Думите могат да бъдат извадени от контекста или изразени по такъв яростен начин, че понякога е твърде трудно да простиш. За да продължиш напред, но трябва да осъзнаеш, че прошката е много по-добра от колкото негативизма.

2. Въпреки че боли сега, може би е по-добре да кажеш сбогом

Никога не позволявай да бъдеш пренебрегвана. Без значение дали става въпрос за любовна връзка, приятелство или друг тип отношения. Колкото и да ти се иска да ги поддържаш, ако видиш, че ти си единствената, която полага някакво усилие, просто си тръгни. Да, в началото ще боли, но след това ще разбереш, че това е правилният избор.

3. Времето и вниманието ти са ценни

Понякога подаряваш вниманието си на хора, без дори да се замисляш. В даден момент осъзнаваш, че трябва внимателно да подбираш кръга си от хора. Времето ти е скъпо, а не всеки го заслужава. Вниманието ти е още по-ценно. Ако си в небалансирана връзка с някого, и той получава цялата ти енергия и не дава нищо обратно, изтрий го от живота си. 

4. Можете да останеш добър човек и в същото време да казваш „не”

Много често започваш да си мислиш, че колкото по-добра си с хората, толкова повече ще те харесат те. Това обаче не винаги е вярно. Много хора усещат, че си прекалено добра и често злоупотребяват с добротата ти. Без значение дали е приятелка, която винаги има нужда от помощ в 3 часа през нощта, или гаджето ти. Истината е, че за да се избавиш от този порочен кръг, трябва да се научиш да казваш "не". Не е нужно да бъдеш груба, просто покажи, че има неща, с които не си съгласна. Така ще разбереш и кои са истински важните хора за теб, защото те няма да променят отношението си към теб от едно не.

5. Винаги ще има някой по-хубав от теб и винаги ще има някой по-грозен от теб

Възприемането на красотата от хората е изкривено от това, което всеки човек определя като красиво. Не всеки ще мисли, че си красива и някои хора може дори да мислят, че си грозна. Това е нормално и съвсем не е нещо, което да си заслужава времето и вниманието ти. Не можеш да угодиш на стандартите на всички и единственото мнение, което има значение, е твоето собствено. 

6. Може би не си готова за връзка

Ще се влюбиш, когато Вселената реши, че трябва. Не може да прекараш цялото си време, притеснявайки се, че никога няма да намериш някой, на когото вярваш. Тази истина има и своята досадна страна. Трябва просто да стоиш и да чакаш подходящия момент. Така стоят нещата.

7. Ти си напълно достатъчна

Ти си единственият човек, който може да те направи щастлива. Да се погрижиш за собственото си щастие и да обичаш себе си е най-доброто нещо, което можеш да направиш. Може да се чувстваш като егоист или да смяташ за странно, но именно това е нещото, което прави обичта към теб самата толкова силна и истинска.