Внезапната загуба на остротата на зрението, освен че е досадна, може също да бъде предупреждение от тялото ви, че се нуждае от медицинска помощ. Освен обичайните очни състояния, които причиняват появата на обекти извън фокус, замъгленото зрение може да бъде свързано с по-тежки заболявания и трябва да се провери възможно най-скоро.

Представяме 7 здравословни проблеми, които могат да замъглят зрението ни:

1. Затлъстяване

Лекарите казват, че теглото ни е свързано със здравето на очите ни. Затлъстяването се свързва с много очни заболявания, като катаракта. В случай на пациент, който натрупа огромно тегло и изведнъж започна да губи зрението си, лекарят установява, че причината е затлъстяването му. След това пациентът е поставен на диета с ниско съдържание на мазнини, за да отслабне, заедно с перорални лекарства, за да помогне за възстановяване на зрението си.

2. Мигрена

Тежката мигрена може също да причини проблеми със зрението и по-точно замъглено зрение заедно със светкавични проблясъци, вълнообразни линии и петна. Този тип мигрена се нарича мигрена с аура, което е силно главоболие - проблемите със зрението обикновено са симптомите, които се случват преди мигрената да се появи. Понякога дори води до частична или пълна загуба на зрението за известно време. В този случай, освен лекарствата, предписани от лекар, да сте на тихо и тъмно място ще помогне, докато изпитвате мигрена.

3. Реакция на депресия, тревожност или скръб

Проблемите с психичното здраве често водят до сериозни психосоматични такива, особено за хора с тревожни разстройства или депресия. Проучване в Обединеното кралство установява, че сред повече от 100 000 доброволци, които изпитват замъглено зрение, голям процент страдат и от психични проблеми. Според експертите скръбта, която е изключително силно и болезнено чувство, може да причини загуба на зрението или замъглено такова и внезапни заболявания, заедно с действителните психологически симптоми.

4. Бременност

Това може да ви изненада, но бременността също е една от вероятните причини за замъглено зрение. Понякога бъдещата майката изпитва проблеми с очите, които са резултат от хормонални промени. Въпреки че е често срещано и изчезва с времето, лекарите съветват редовни прегледи за високо кръвно налягане и диабет.

5. Конюнктивит

Вероятно няма човек на земята, който да не е имал конюнктивит поне веднъж. Това интензивно зачервяване и подуване причинява размито зрение, сълзене, а понякога парене и сърбеж. Обикновено е резултат от алергии или вирус и е необходимо да бъде проверено от очен лекар.

6. Високо или ниско кръвно налягане

Прееклампсията е сериозно заболяване, което е свързано с много високо кръвно налягане и протеин в урината. Обикновено засяга жени, които никога не са имали високо кръвно налягане, но го изпитват по време на бременност. Всяка рязка промяна в зрението по време на бременност трябва да се проверява, според лекарите. От друга страна, хипотонията (ниско кръвно налягане) също може да причини замъглено зрение, виене на свят и гадене. Това е наистина често срещано състояние, което обикновено е безобидно и симптомите не продължават повече от няколко минути. В тези случаи просто легнете или седнете с крака във въздуха, за да помогнете на кръвта да протича през тялото ви.

7. Диабет

Замъгленото зрение, особено в комбинация със загуба на тегло, може да бъде признак на диабет. В зависимост от вида му диабетът може да причини заболяване на очите, наречено диабетна ретинопатия. Високата кръвна захар, която всъщност е това, което създава диабетното заболяване, бавно уврежда кръвоносните съдове в ретината на очите ни. Размитото зрение и частичната или пълна загуба на зрението са някои причини да проверяваме здравето на очите си системно, особено ако сме с диабет.

Очите ни са нашите водачи, трябва да ги проверяваме редовно. Какви са ежедневните ви навици за поддържане на здраво тяло?